Toldi trilógia készül a hatoslottó játékadójából

2013-06-14
A 2013-as költségvetés szerint a hatoslottó játékadója teljes egészében a Magyar Nemzeti Filmalap támogatására fordítandó. Ebből szavaztak meg 900 millió forintot az Európai Filmdíjas Pálfi György rendezésében készülő Toldi-filmnek.

 

A magyar irodalom egyik legnagyobb hősének kalandjai, a Toldi-trilógia egy romantikus drámai történetben, szélesvásznon, látványos vizuális trükkökkel kel életre - közölte pénteken az MTI-vel a Magyar Filmunió/Magyar Nemzeti Filmalap, amely szerint a nagyszabású mozifilm "egy legendás lovag, egy költőóriás és egy bátor filmrendező találkozása".

Arany János 1846-ban írt eposzánál nagyobb sikert a magyar irodalom alig ért meg - írta az MNF. A Filmalap emlékeztetett: a mű a Kisfaludy Társaság "a nép ajkán élő történeti személy" életét elbeszélő, népies formájú és tartalmú költemény alkotására kiírt pályázatára készült, mindössze fél esztendő alatt. A pályázat vitán felüli nyertese Arany Toldija lett, mely azóta kötelező olvasmány a később született Toldi estéje és Toldi szereleme című művekkel egyetemben. Arany varázslatos nyelvezetű műve a világirodalomban is párját ritkítja - hangsúlyozza az MNF közleménye. 

Pálfi György az ezredfordulón feltűnt "új magyar film" kiemelkedő alakja, első mozijával, a dialógusokat nélkülöző, csupán képekkel és hangokkal elmesélt Hukkléval elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb elsőfilmnek járó díját 2002-ben. Taxidermia című filmjét világszerte műsorra tűzték a mozik. A rendező 2012-ben a Final Cut - Hölgyeim és Uraim című montázsfilmjével tért vissza Cannes-ba, a Cannes Classics elnevezésű válogatásba.

A Toldi-film a tervek szerint 2013 szeptemberétől készül magyar nyelven, nemzetközi szereplőgárdával és a legmodernebb technikákkal a Katapult Film gyártásában. A film forgatókönyvét Pálfi György, Ruttkay Zsófia és Szabó Iván írta, az operatőr Pohárnok Gergely lesz. A Toldi producere Angelusz Iván és Reich Péter. A "szuperprodukció" várhatóan 2014 végén kerül a mozikba.

 

Ha Ön is támogatni szeretné a magyar filmgyártást, jó, ha tudja, hogy minden, lottószelvényre elköltött 100 forintból 24 forint megy a Magyar Nemzeti Filmalap részére.

 

Forrás: MTI/Fortunaweb

Címkék: hatoslottó,