Többszáz illegális sportfogadó oldalt zártak már be a foci-vb alatt

2014-06-25
Miközben a 2014-es labdarúgó világbajnokságon lassan az összes csoportmérkőzést lejátsszák, egy másfajta csata is zajlik a világban, főleg annak keleti részén, mégpedig az illegális fogadóirodák és a végrehajtó erők között.

 

Szingapúrban a rendőrség bejelentette, hogy lekapcsoltak egy olyan illegális fogadóhálózatot, mely a hírek szerint az elmúlt két hétben 640 ezer dollárnyi (143 millió forintnyi) tétet fogadott. 15 gyanúsítottat letartóztattak, és lefoglaltak több számítógépet, nyilvántartásokat valamint 350 ezer dollárnyi készpénzt.

 

Malajziában a rendőrség a több, mint száz razzia során 31 embert tartóztatott le. A johori rendőrfőkapitány,  Datuk Mohd Mokhtar Mohd elmondta, hogy „a razziák közel 90 százaléka nyilvános helyen zajlott, például éttermekben”. A vád szerint a gyanúsítottak - akik között ügynökök és futárok is vannak - több, mint 310 ezer dollárnyi tétet fogadtak egy nagyobb fogadási hálózat nevében. A fogadásokat olyan közösségi helyszíneken vették fel, ahol nagy kivetítőkön közvetítették a vb meccseit.

 

Thaiföldön a hatóságok 1677 személyt tartóztattak le június 9-21 között, és összesen 675 illegális online fogadóoldalt zártak be. A rendőrség további 277 weboldalt bezárását tervezi az elkövetkező napokban, de a beszámolók szerint az illegális online fogadóirodák igencsak felkészültek az idei vébére: több különböző domain nevet tartanak készültségben, így az egyik bezárása után egyből egy másik címen válik elérhetővé a szolgáltatás.

Thaiföldön a lóversenyen és a nemzeti lottójátékon kívül a szerencsejáték minden formája illegális, beleértve a kaszinókat és az online szerencsejátékokat is, azonban a szerencsejáték ennek ellenére rendkívül népszerű az egész országban. Sokan a szomszédos Kambodzsába járnak át kaszinózni, mások pedig az illegális bukmékereknél keresik a vigaszt. A thai lakosság a becslések szerint körülbelül 1,4 milliárd dollár értékben adják le fogadásaikat az idei vébére. 

 

A makaói rendőrség is akcióba lendült: két illegális szerencsejáték szindikátust kapcsoltak le, melyek mintegy 645 millió dollár értékben fogadtak téteket a vébére. Az utóbbi két hétben a különböző razziák során 26 embert tartóztattak le, akik szállodai szobákból működtették a fogadóirodákat. Az illegális bukmékerek telefonon és online is fogadták a téteket, nem csak Makaóról, hanem az egész világról. A razziák során talált bizonyítékok szerint egy játékos több, mint 5 millió dollár értében fogadott egy meccsre. A rendőrök 248 ezer dollárnak megfelelő készpénzt, 17 számítógépet, 10 mobiltelefont és többszáz fogadási szelvényt foglaltak le.

 

Hong Kongban sem tétlenkednek, ott eddig 39 gyanúsítottak tartóztattak le illegális szerencsejáték szervezése miatt, és körülbelül 10 millió dollár értékű fogadási szelvényt foglaltak le. A város legális szerencsejáték szervezője, a Hong Kong Jockey Club a világ második legnagyobb fogadási szolgáltatója. Adataik szerint Hong Kongban az illegális fogadások értéke a tavalyi évben elérte a 64,5 milliárd dollárt, ami közel négyszerese annak, mint amit a Jockey Club realizált.