Többet remél az állam jövőre a szerencsejátékokból

2014-11-03
A 2015-ös költségvetési törvényjavaslat szerint az állam élénkülő szerencsejáték piacot remél, többek közt a jövőre már hét kaszinónak köszönhetően.

 

A napokban már hírt adtunk róla, hogy a költségvetési törvényjavaslat szerint 1,8 százalékkal emelkednek a szerencsejátékok koncessziós díjai. Budapesten és Pest megyében az I. kategóriájú játékkaszinók esetében a koncessziós díj egy évre 646,3 millió forintról 657,9 millió forintra emelkedik. A II. kategóriájú játékkaszinók esetében az idei 377 millió forint növekszik 383,8 millió forintra. Az ország más területein lévő I. kategóriájú játékkaszinók koncessziós díja 538,6 millióról emelkedik 548,3 millió forintra. Ugyanitt a II. kategóriájú játékkaszinóknál az idei 53,9 millió helyett 54,9 millió forint lesz a jövő évi díj.

 

A büdzsé tervezetében szerencsejáték koncessziós díj formájában 2015-re az idei duplája, 4,2 milliárd forint szerepel.

 

Mint ismeretes, 2015-ben már összesen hét kaszinó üzemelhet majd az országban: az 5 budapesti kaszinó koncesszióját Andy Vajna, illetve a Las Vegas Casino Kft; a debreceniét és nyíregyháziét pedig Szima Gábor, illetve az Aranybonusz 2000 Kft kapta meg. A nyíregyházi és debreceni létesítmény a közelmúltban meg is nyitott. 

 

Az öt kaszinója után Andy Vajnának elvileg összesen  minimum 1,9 milliárd forint koncessziós díjat kellene fizetnie, a koncessziós díj összege azonban levonható a játékadóból, tehát amit az egyik zsebéből kivesz, a másik zsebébe visszavándorol, így sok minden ebből nem fakad.

 

Online szerencsejáték esetén az idei (elméleti) 102,4 millió forint után, 2015-ben az a koncessziós díj minimuma egy játéktípusra 104,2 millió forint lesz. A több játéktípusra érvényes távszerencsejáték-szervezési engedélynél is a 102,4 millió forint emelkedik 104,2 millióra. Itt a díjfizetők köre igencsak szűk lesz, hiszen egy új törvényjavaslat értelmében csak az üzemeltethet majd online kaszinót, akinek földi kaszinóliszensze is van, tehát Vajna és Szima.

 

Játékadóból az idénre előirányzott 33 milliárd után jövőre 39,7 milliárdot vár az állam. A vg.hu rámutat, hogy ez ugyan növekvő tendencia, de még messze van a 2010-es szinttől, amikor a játékadó-befizetés 62,5 milliárd forint volt. A Magyar Szerencsejáték Szövetség 2010-es évkönyvéből kiderül, hogy akkor a piac tiszta játékbevétele több mint 172 milliárd forintot tett ki, a játékadó felét, 31,7 milliárd forintot pedig a pénznyerő ágazat fizette be. 

 

Az ágazat legnagyobb befizetője a Szerencsejáték Zrt. lesz, amely 2013-ban az értékesített játékok után összesen 46 milliárd forintnyi játékadót fizetett, ebből pedig 21,4 milliárd forint címzetten a kultúra, a filmművészet és a sport támogatását szolgálta. Idén pedig az első fél évben az állami játékszervező tevékenységéből 35,4 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek, ami több mint 21 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

 
Címkék: adó, játékadó,