Többet kapnak a válogatottakat adó klubok

2013-01-09
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség jelentősen, valamivel több mint 78 százalékkal megnövelte azt az összeget, amely a játékosaikat a válogatottak rendelkezésére bocsátó egyesületeket illeti meg.

 

A klubfutballért felelős FIFA-bizottság zürichi ülése után a sportági világszövetség főtitkára, Jérome Valcke jelentette be, hogy az érintett klubok a nemzeti csapatokban fellépő minden játékosuk után az eddigi 1600 helyett 2850 dollárt kapnak naponta. Az előző summa a 2010-es dél-afrikai világbajnokság idején élt, az új "fejpénzeket" a 2014-es brazíliai vb alkalmával fizeti ki a FIFA. Az úgynevezett kompenzációs időszak két héttel a világbajnokság előtt kezdődik és az adott válogatott utolsó vb-meccséig tart.

 

A spanyol hírügynökség összegzése szerint a futballisták elengedését jutalmazó 2010-es összegek 40 millió dollárt tettek ki, s 400 klubot érintettek. A különböző válogatottaknak a legtöbb játékost adó klub az FC Barcelona volt, a katalán elitegyesület a nemzeti csapatokban foglalkoztatott focistái után valamivel több mint 866 ezer dollárt kapott. Az efféle bevételek alapján számított sorrendben a második a Bayern München volt csaknem 779 ezer dollárral, s a német klubot követte a Chelsea (majdnem 763 ezer dollár), a Liverpool (695 600) és a Real Madrid (valamivel több mint 678 ezer dollár).

 

A tavaly nyári, lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság után a kontinentális szövetség, az UEFA 40 millió dollárral dotálta az Eb-selejtezőkben szerepelt válogatottakba játékosaikat elengedő klubokat, s további 60 millióval gazdagodtak a magán a kontinensviadalon résztvett nemzeti csapatok focistáinak klubjai. Összesen 575 labdarúgóklub jutott ily módon különpénzhez.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: labdarúgás,