Többen dolgoznak a szerencseiparban, mint a légiközlekedésben az USA-ban

2014-12-17
Az Oxford Economics által készített új tanulmány érdekes adatokat hozott nyilvánosságra az amerikai szerencsejáték iparról.

 

Az Amerikai Szerencsejáték Szövetség (AGA) által készíttetett tanulmány arra kereste a választ, hogy milyen hatással is van valójában az amerikai szerencsejáték szektor közvetlenül és áttételesen az ellátási lánc egészére. Ez az első olyan jellegű tanulmány, mely során az amerikai kereskedelmi- és törzsi kaszinóktól, valamint a szerencsejáték berendezések gyártóitól származó adatokat elemezték, és így készítettek átfogó képet a szerencsejáték ipar gazdasági hatásairól. 

 

Az Oxford vizsgálata kiderítette, hogy a nevadai szerencsejáték ipar több, mint 53 milliárd dollárral járult hozzá az állam gazdaságához, körülbelül 425 ezer embernek biztosít állást, 18,8 milliárd dollárnyi jövedelmet biztosít, és 7,9 milliárd dollár adóbevételt generál a helyi, állami és szövetségi kincstárak számára.

 

A szerencsejáték ipar kritikus eleme az amerikai gazdaságnak. Jelenleg közel 1000 kaszinó üzemel az USA 39 államában. Az amerikaiak elfogadták a szerencsejátékokat, és több pénzt költenek a kaszinók által kínált szórakoztató lehetőségekre, mint amennyit együttesen tesznek olyan sportágak nézőiként, mint az egyébként rendkívül népszerű baseball, kosárlabda, labdarúgás és amerikai foci.

 

A tanulmány készítőinek becslése szerint az amerikai szerencsejáték ipar közel 240 milliárd dollárral járul hozzá az USA nemzetgazdaságához, ami majdnem annyi, mint amennyi Texas és New York államok költségvetése összesen. Az amerikai kaszinók – a törzsi kaszinókat is beleértve – összesen több, mint 81 milliárd dollár bevételt termelnek. A kaszinók mostani, 67 milliárd dolláros játékbevétele történelmi csúcsot jelent.  

Az amerikai szerencsejáték berendezés gyártók közel 6 milliárdos összbevételt értek el.

A szerencsejáték ipar több, mint 14 milliárd dollár egyéb fogyasztói kiadást generált az éttermeken, boltokon, hoteleken és egyéb vállalkozásokon keresztül.

 

A kaszinóipar az USA egyik legnagyobb rekreációs munkáltatója, több dolgozót foglalkoztat, mint például a légiközlekedés. A szerencsejáték ipar összességében több, mint 1,7 millió munkahelyet teremt a gazdaság egészében. Ezek az állások rekordot jelentő, 73,5 milliárd dollárnyi jövedelmet biztosítanak az amerikai munkavállalóknak és családjaiknak. A szektor közvetlenül 734 ezer embert foglalkoztat, bérük 33 milliárd dollár körül van összesen; a kaszinókat ellátó cégeknél pedig további körülbelül 383 ezer ember dolgozik.