Többé nem állhat hegyekben a pénz az MGM kaszinók asztalain

2015-03-30
Egy korszak lezárul: április 1-től az MGM amerikai kaszinóiban nem fogadnak el készpénzt a pókerasztalok mellett, és ezzel megszüntetik az utolsó lehetőséget is arra, hogy valaki készpénzben játsszon valamilyen kaszinójátékon a létesítményeikben.

 

A póker eddig különlegesnek számított a kaszinókban, hiszen egyike volt azon nagyon kevés játékoknak, amin még manapság is anélkül lehetett pénzben játszani, hogy előtte át kellett volna váltani zsetonra. Gyakorlatilag ez azt jelentette, hogy ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy valaki legálisan nyerhessen (vagy éppen veszíthessen) óriási összegeket készpénzben egy kaszinóban anélkül, hogy annak meg kellene jelennie a kaszinó ellenőrizhető könyveiben.

 

Az MGM a 100 dolláros bankjegyeket egészen mostanáig elfogadta a játékos stackjének részeként, ezekkel ugyanúgy lehetett játszani, és ugyanúgy az all-in részének tekintették, mint a zsetonokat. Ennek most vége, hiszen az MGM megerősítette a készpénztilalom hírét, mely szerint szerdától a legnagyobb amerikai kaszinókban megtiltják a készpénzhasználatot az asztalok mellett. Ettől kezdve a Bellagióban, az ARIA-ban, az MGM Grand Las Vegas-ban, az Excaliburban, a Mandalay Bay-ben, a Luxorban, a Monte Carlóban és a Mirage-ben is csak zsetonokkal lehet majd játszani. 

 

 

A cég ugyan nem közölte, hogy mi az oka a változásnak, a legtöbb szakértő szerint valamilyen pénzmosás ellenes szabállyal lehet összefüggésben – véleményük szerint ugyanis a legtöbbször ez áll annak hátterében, ha egy kaszinó változtat addig megszokott pénzkezelési politikáján.

 

Az MGM különösen aggódhat amiatt, hogy az utóbbi időben a szövetségi kormány igencsak elkezdett érdeklődni a kaszinók pénzmosás-ellenes szabályozása iránt. A kaszinók ugyanis sokkal nehezebben tudják nyomon követni készpénzmozgást, mint a zsetonokét, különösen a magasabb címletek esetén, ahol a zsetonok már RFID címkéket is tartalmaznak, így villámgyorsan és könnyedén nyomon lehet követni őket.

 

A pénzügyminisztérium pénzügyi bűncselekményekkel foglalkozó hálózata (FinCEN) az utóbbi időben egyre aktívabban beszél a kaszinókban előfordult pénzmosással kapcsolatos ügyekről. Júniusban a FinCEN igazgatója, Jennifer Shasky Calvery arról beszélt, hogy a kaszinóknak sokkal inkább „kockázatalapú megközelítést” kellene alkalmazniuk a pénzmosás ellenes erőfeszítések kapcsán, és hogy a kaszinóknak proaktívabbnak kellene lenniük a banktitok törvénynek való megfelelőségben. 

 

Az MGM mostani döntése többek szerint az erre a kérésre adott válasz lehet. A FinCEN egyébként nemrégiben nyitotta meg irodáját Las Vegasban, ami azt jelzi, hogy közelebbről szándékoznak szemügyre venni azt, hogy hogyan is próbálják a kaszinók elejét venni a pénzmosásnak.

 

A FinCEN mellett az amerikai adóhivatal, az IRS előírásainak való megfelelés is közrejátszhat az MGM döntésében, hiszen a zsetonokat be kell váltani, így nyomon lehet követni mozgásukat, míg a készpénz azonnal a játékos zsebébe vándorol, anélkül, hogy el lenne könyvelve valahova.

 

 

Ugyan az új rendszer korlátozást jelenthet az olyan játékosok számára, akik szeretik a készpénz jelenlétét az asztaloknál, nem minden pókeres reagált negatívan a változás hírére. A Two Plus Two fórumának topikjában is vegyes érzelmeket mutatnak a játékosok ezzel kapcsolatban, néhányan azt mondják, hogy a készpénz megszüntetésével elejét lehet venni pár csalási módszernek is. Mások azért örülnek a hírnek, mert így könnyebb ránézésre megállapítani, hogy mekkora is valójában az ellenfél stackje, ráadásul így ezentúl nem lehet könnyedén túladni majd a hamis bankjegyeken.

Persze vannak ellenvélemények is. „Százszor könnyebb zsetonokat eltüntetni majd előszedni, mint 100 dollárosokat, és a 100 dollárosokat sokkal könnyebb látni az asztal túloldaláról.” – jegyezte meg egy elégedetlen játékos. „Ez lesz csak a kánaán a csalók számára.”

 

A hírek szerint egyébként hasonló lépéseket tervez számos más kaszinó is a Stripen, bár a szakmabeliek szerint valószínűtlen, hogy a közeljövőben valamennyi pókerterem bevezetné a készpénztilalmat. Pedig volt idő, mikor a készpénz volt az úr Las Vegasban. A játékosok olykor egész köteg százdollárost dobtak az asztalra. Van egy legendás történet is egy játékosról, aki a nyolcvanas években 777 ezer dollár készpénzzel a táskájában besétált a Binion’s Horseshoe kaszinóba, melyet aztán fel is tett egy játékban. Miután nyert, fogta magát, betette a pénzt a táskába, majd kisétált a Fremont Streetre a nyereményével anélkül, hogy valaki is feltett volna neki egyetlen kérdést is.

 

Idővel ez elkezdett megváltozni, a kormány ráébredt arra a tényre, hogy az emberek pénzmosásra használják a kaszinókat, és elkezdte megkövetelni a kaszinóktól, hogy szigorúbban tartsa nyilván, hogy ki és mennyit játszik az asztalaiknál. Az úgynevezett banktitok törvény bevezetésével a kaszinókat arra kötelezték, hogy minden játékosról bevallást készítsenek, aki 24 óra összességében több, mint 10 ezer dollárt játszik el vagy nyer meg. Ha a kaszinó nem ismeri a játékost, be kell szereznie annak személyes adatait, beleértve a társadalombiztosítási számát is. 

 

A kaszinók az előirások miatt ettől kezdve a zsetonváltásoknál követték nyomon, hogy melyik játékos lépi át a tízezer dolláros limitet valamelyik irányba, azonban ezen a módszeren volt egy kiskapu a póker esetében, a 100 dolláros készpénzes játéklehetőség miatt – ez zárul most be az MGM kaszinóiban.

 
Címkék: kaszinó,