Több száz milliós bírságot kapott a lottótársaság Angliában

2018-09-07
1,15 millió font, azaz nagyjából 400 millió forint büntetést kell fizetnie a Camelot brit nemzeti lottótársaságnak, többek közt azért, mert mobilos appjuk a nyertes szelvényeket is nyeretlenként igazolta vissza.

 

A brit Szerencsejáték Hatóság bejelentése szerint az általuk 2016 decemberében indított vizsgálat „történelmi hiányosságokat tárt fel a vállalatnál az irányítás és kontroll területén”.

 

A hatóság vezetője, Richard Watson azt nyilatkozta, hogy a Camelot már lépéseket tett a problémák javítására, és biztosítékot adott arra, hogy gondoskodnak róla, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló esetek. „"Rendkívül fontos, hogy a National Lottery tisztességesen, biztonságosan és integritással működjön" - közölte.

 

A hatóság közleménye szerint a Camelotnak öt olyan hibája volt, mely „elég súlyos” volt ahhoz, hogy pénzbüntetést vonjon maga után. Ezek közt volt egy olyan szoftver probléma, mely azt okozta, hogy egy mobil app a nyertes szelvényeket is nyeretlenként igazolta vissza. A másik ilyen probléma az volt, hogy a lottótársaság online oldalán nem volt teljes az egyik tombolajáték nyerteseinek listája; ezen kívül előfordult, hogy nem lehetett közvetlenül pénzbefizetést eszközölni; valamint a hatóság úgy találta, hogy a Camelot bizonyos esetekben nem tett megfelelő biztonsági intézkedéseket. Ezen kívül szerződéses hiányosságokat is találtak a társaság egyik legfőbb forgalmazójával, a brit postával kapcsolatban.

 

A hatóság további 10 olyan jogsértést talált, melyért nem szabott ki pénzbüntetést - például hibás eredményközlések, nem kívánt promóciós e-mailek, valamint a szelvény nyomtatásának meghiúsulása miatt.

 

A Camelot elismerte a feltárt hiányosságokat, és a büntetést a nemzeti lottótársaság jótékonysági célokra létrehozott alapjába fizeti be, melyekkel brit közösségi projekteket támogatnak.

"Ugyan mindig arra törekedtünk, hogy a National Lottery-t a lehető legmagasabb színvonalon működtessük, elfogadjuk, hogy ezen események idején bizonyos területeken az eljárásaink nem voltak olyan szigorúak, mint amilyennek lenniük kellett volna, és ezt sajnáljuk.” – nyilatkozta a Camelot. A vállalat a bejelentés szerint azóta fejlesztette ellenőrzéseit, folyamatait és irányítási rendszereit.

 
Címkék: lottó,