Több mint tízezer klubváltás 3,3 milliárd euróért

2013-09-04
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) összegzése szerint 10 454 játékos váltott klubot a nyári átigazolási időszakban 3,367 milliárd euró értékben, ami 29 százalékos növekedés az előző évhez képest.

 

A Deloitte könyvvizsgáló cég adatai alapján az öt európai élbajnokság - az angol, a spanyol, az olasz, a német és a francia - csapatai ebből 2,3 milliárd eurót "vállaltak magukra".

 

A FIFA jelentése kitér arra is, hogy a leggyakoribb "útvonal" az volt, hogy Spanyolországból Angliába igazolt egy játékos. Összesen 38 futballistát 227 millió euróért szereztek meg szigetországi klubok a spanyol pontvadászatból.

 

Két meghatározó bajnokság zárta profittal a kevesebb mint három hónapos átigazolási időszakot, ugyanis az ismert adatok alapján a Primera División együttesei 110, míg a Serie A gárdái 12 millióval költöttek kevesebbet, mint amennyiért eladtak. Az angolok viszont 400 millió fonttal, míg a franciák és a németek 150, illetve 60 millió euróval vásároltak többért. Szakértők elemzése szerint a Premier League klubjainak vásárlási kedvét az új televíziós szerződés segítette elő, amely 8,5 milliárd eurós bevételt biztosít a csapatok számára az elkövetkezendő három évben.

 

A FIFA jelentése arról is említést tesz, hogy az átigazolások révén a menedzserek 169 millió eurót tehettek zsebre, ami 20 százalékos növekedést jelent.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: labdarúgás,