Több mint 1 millió dollárt költöttek kaszinózásra és prostikra a Pentagon alkalmazottai

2015-05-11
Egy, a Pentagonban lefolytatott belső vizsgálat kiderítette, hogy a védelmi minisztérium civil és katonai dolgozói egy év alatt több mint 1 millió dollár értékben fizettek hivatali bankkártyájukkal szerencsejáték és „eszkort” szolgáltatóknál.

 

A hivatal gyorsan megnyugtatta a közvéleményt, hogy nem az adófizetők pénzéből dorbézolnak az állami alkalmazottak, hiszen a hivatali szabályzat értelmében a kártyabirtokosok „személyes” kiadásaikat saját zsebből kötelesek fizetni.

 

A munkatársak valószínűleg azért használták inkább hivatali kártyájukat a sajátjuk helyett, hogy így próbálják meg eltitkolni házastársuk elől a kényes kiadásokat.

 

A belső vizsgálat során gyűjtött adatok szerint az amerikai védelmi minisztérium munkatársai 2013 júliusa és 2014 júniusa között kaszinókban 4.437 tranzakciót hajtottak végre, 952.258 dollár értékben, sztriptíz bárokban pedig 900 alkalommal fizettek hivatali kártyájukkal, összesen 96.576 dollárt.

 

A Pentagon szerint munkatársaik ezzel ugyan vétettek a hivatali bankkártya használatának szabályai ellen, de törvénysértést nem követtek el, mivel „nem az amerikai adófizetők pénzét” szórták.  A hivatal 364 alkalmazott ellen már el is indította a közigazgatási eljárást, további 79 esetében pedig még nem született döntés ennek megindításáról. A legtöbb vétkest csak továbbképzésre kötelezték a kártyahasználatot illetően, és egy tisztet fokoztak csak le. A tárca nem közölte, hogy civil alkalmazottat bocsátottak-e el az ügy miatt.

 

Nem ez az első eset, hogy katonai alkalmazottakról derül ki, hogy előszeretettel keresik fortuna kegyeit. 2013 júniusában Tim Giardina, az USA fegyverarzenálját felügyelő altengernagy hamis zsetonokat használva bukott le a Horseshoe kaszinóban. Az NCIS ezzel kapcsolatos nyomozása később kiderítette, hogy az altengernagy nem csak használta, hanem egyenesen saját maga készítette a hamis zsetonokat

 

A hivatal először megtagadta Giardina hozzáférési jogát a minősített titkosított információkhoz, majd egy hónappal később kirúgták a Stratégiai Parancsnokságtól, lefokozták, és a Haditengerészet washingtoni személyzeti irodájába helyezték át. Ugyan a Haditengerészet nem volt benne biztos, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre Giardina elítéléséhez, és ezért nem állította hadbíróság elé, 2014 májusában egy nem bírósági eljárás keretében bűnösnek találták kétrendbeli tiszthez illetlen viselkedés vádjában.

 
Címkék: kaszinó,