Több játékadó érkezett az államkasszába, mint tavaly - de fele annyi, mint három éve

2015-03-27
Sikertörténetnek tűnhet a játékadó bevételek növekedése a laikus olvasó számára, azonban évi 30 milliárddal kevesebb folyik be, mint 2012 és az azt megelőző időszakban. Nézzük a számokat.

  

A költségvetés jól járt a szerencsejáték-piac bővülésével, februárig már 6,3 milliárd forint játékadó folyt be az egész évre tervezett 39,7 milliárdból, míg tavaly ilyenkor még csak 5,3 milliárd forint volt a bevétel - írta a Világgazdaság.

 

A lap pénteki cikke szerint ez egyrészt az ötös lottó tavaly szeptember óta halmozódó nyereményalapjának hatására növekvő lottóláz, másrészt az egymás után nyitó kaszinók hatását mutatja. A tavaly májusban megkötött koncessziós szerződések alapján az idén nyolc kaszinó működhet Magyarországon, ezek után évi 6,2 milliárd forint játékadó-bevétel várható a gazdasági tárca szerint. A Magyar Államkincstár adatai szerint tavaly 34,5 milliárd forint játékadó folyt be, szemben az előzetesen tervezett 33 milliárddal.

 

Soknak tűnik, de....

 

Ezek az adatok azonban csak azoknak tűnnek nagy összegnek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy pár évvel ezelőtt ennek a duplája is befolyt az államkasszába szerencsejátékból. Csak vegyünk pár példát: 2010-ben 62,6892 milliárd forint, 2011-ben 62,4647 milliárd forinttal járult hozzá az állami költségvetéshez a szerencsejáték ipar. Ennek az összegnek nagyjából fele volt a nyerőgépek után fizetett játékadó, mely iparág azóta teljesen megszűnt.

 

2012-ben kezdődött a hanyatlás, miután a nyerőgépek után fizetendő havi fix adót 2011. végén az ötszörösére emelték. De még az ekkor született év eleji adatokat is érdemes összehasonlítani a mostani időszakkal: 2012. januárjában 6,756 milliárd forint, februárban 6,449 milliárd forint, márciusban pedig 5,970 millió forint játékadót könyveltek el. Tehát három évvel ezelőtt több játékadó folyt be egy hónap alatt, mint most kettő alatt.

 

A kaszinóktól várt évi 6,2 milliárd forint annak idején egy hónap alatt bejött, igaz, abba az összes szerencsejáték fajta adója beletartozott.

 

Mi változott azóta?

 

Először is 2012 őszén végleg betiltották a nyerőgépek minden fajtáját mind a kocsmákban, mint a játéktermekben. Egészen addig a játékadó bevétel kb. felét tette ki a bűnösnek kikiáltott nyerőgépek játékadója a teljes játékadó bevételnek. 

 

Vajon hol költik el azok az emberek a pénzüket, akiknek szerencsejátékra fordított pénzéből ez a hatalmas játékadó generálódott?

 

Elhanyagolható részük bement a kaszinókba, ahol viszont nem kell a tulajdonosnak gépenként havonta 100 vagy 500 ezer forintot játékadóként kifizetni, csupán a nyereség 30%-át (előtte 20%-ot kellett a havi fix összegen felül). Nagyobbik részük az online illetve a külföldi határmenti játéktermek felé fordult, melyek egyike sem termel bevételt az államnak. Így van ez annak ellenére, hogy 2012 óta létezik a távszerencsejáték fogalma, azóta húzódik a legalizálás folyamata még ki tudja, meddig. Nehéz megbecsülni azt az összeget, ami kifolyik az országból a blokkolás könnyű megkerülhetősége mellett..

 

Kedvezmények a kaszinóknak

 

Az idén a kaszinóktól a tárca szerint várható évi 6,2 milliárd forint is lehetne jóval több, ha az újdonsült, a  kormány támogatását messzemenőkig élvező kaszinók nem vonhatnák le az általuk vállalt koncessziós díjat a játékadóból, ám ezt a kedvezményt is megkapták. 

 

További kedvezményként kapták az online kaszinók üzemeltetésének lehetőségét, azonban ősz óta ezzel egyik magyar kaszinó mogul (ifj. Szima Gábor illetve Andy Vajna) sem élt. Ha egyszer a tettek mezejére lépnek ezügyben is, nem lesz nehéz dolguk a konkurrenciával, ugyanis jelen pillanatban ők  ketten vannak a "megbízható szerencsejáték szervező" fogalmának védőburka alatt, még akkor is, ha Andy Vajna cégének bonyolult hálózata nem egy offshore szállal bír.

 

Összefoglalva: Az az évi 30 milliárd forint, amennyivel kevesebb adó folyik be a költségvetésbe három évvel ezelőtthöz képest, nem egy, és nem is két magyar focistadion építésére lett volna elég, ha a mai magyar társadalomban kórházakban, iskolákban már nem is szabad számolnunk. És ebben az összegben még nincs benne a külföldi online szolgáltatók felé elfolyt összeg be nem hajtott adója.

 

Forrás: vg.hu/Fortunaweb