Titkos egyezség a 12 milliárdos lottóvitában

2014-10-03
A polgári per negyedik napján megállapodtak egymással a felek abban a vitában, mely amiatt indult, hogy az évek óta közösen lottózó csoport nem volt hajlandó osztozni nyereményén azzal a társukkal, aki épp vakáción volt a nyeremény idején.

 

Az 54 éves Christopher Bates rendszeresen lottózott közösen 24 munkatársával, azonban mikor 2011 januárjában szabadságra ment, nem fizette be előre a heti 5 dollárt, így társai nem vették be a január 28-i sorsoláson játszók közé, mikoris megnyerték az 50 millió dolláros fődíjat. 

 

 

A többiek úgy érveltek, hogy a csoport „aki fizet, az játszik” alapon működött, és nem egy kialakult rendszer szerint, hanem random módon szerveződtek, általában akkor, ha a jackpot 30 millió dollár fölé emelkedett.

 

Bates tanúvallomása szerint, mikor visszatért a szabadságról, akkor látta, hogy nem vették be a január 21-i Lotto Max sorsoláson játszók közé, melyen három ingyen szelvényt nyertek. Mikor rákérdezett a csoport vezetőjénél, Sherif Morsi-nál, hogy miért nem fizette be helyette a szokásos összeget, ő azt válaszolta, hogy azért, mert sokan tartoznak már neki. Bates elmondása szerint Morsi nem engedte meg, hogy beszálljon a következő, január 28-i sorsolásra, amikor – mint később kiderült – megnyerték a jackpotot.

 

Mivel nem voltak hajlandóak osztozni vele a nyereményen, beperelte a csoportot.  Ügyvédje azzal érvelt, hogy mivel Bates rendszeres játékos volt, a csoport tagjainak jóhiszeműen kellett volna vele szemben eljárniuk. A védelem szerint azonban íratlan szabály volt, hogy ha ingyen szelvényt nyernek, és úgy döntenek, hogy azokkal játszanak, senki nem csatlakozhat azon a héten a csoporthoz.

 

A 10 naposra tervezett per negyedik napján a két fél megegyezett, amiről részleteket nem árultak el, csak annyit, hogy a nyereményből a Bates-re eső 2 millió dollárt, ami eddig letétben volt, most kiadják az ügyvédeknek. 

 

Christopher Bates

 

A csoportot képviselő jogász nem árulhatott el részleteket a megállapodásról, azonban a kíváncsi újságírók kérdéseire adott pár jótanácsot azok számára, akik közösen lottóznak. „Oda kell figyelni. Nem elég, hogy valaki bedob valamennyi összeget egy közös borítékba.” Figyelni kell az időben való, rendszeres fizetésre; tudni kell, hogy pontosan kik a csoport tagjai; tudni, hogy mi a csoport vezetőjének felelőssége; tudni, hogy pontosan mi történik, ha nyer a csoport abban az esetben, ha ingyenes szelvénnyel játszanak éppen, és abban az esetben, ha fizetőssel. A csoport vezetőjének tisztában kell lennie a felelősséggel, attól kezdve, hogy megfelelően bánjon a begyűjtött pénzzel, hogy azokat és olyan szelvényt vegyen, amiben megegyeztek, egészen odáig, hogy szétossza az esetleges nyereményeket.

 

A csoport tagjai sem nyilatkozhattak az ügyről, annyit mondtak csak, hogy örülnek, hogy végre lezárult a vita…