Tilos lesz a dohányzás a makaói kaszinókban

2014-06-04
A makaói kormány döntése értelmében október 6-tól tilos lesz a dohányzás a makaói kaszinókban. Ami meglepőbb, hogy hat kaszinó szolgáltató – köztük az MGM Resorts Int, a Wynn Resorts Ltd, és a Las Vegas Sands Corp – kérte a tiltást.

 

A kaszinók dohányzásra kijelölt szobákat alakíthatnak ki a játéktérben, melyeknek külön fűtési, szellőztetési és légkondicionálási rendszerre kell lenniük kötve. Ezekben a szobákban azonban nem lehetnek sem asztali játékok, sem játékgépek. A tilalom nem vonatkozik azokra a privát szerencsejáték szobákra, ahol a nagy tétekkel operáló high roller játékosok játszanak.

 

Az amerikai dohányzás ellenes lobbi a hír hallatán egyből feltette a kérdést, hogy ha a bevétel tekintetében a világ legnagyobb szerencsejáték piacának számító Makaó füstmentes lesz, vajon a Las Vegas Stripen üzemelő kaszinókban mikor valósul meg a teljes dohányzási tilalom elve? A szerencsejáték szakértők már a felvetés hallatán is nevetésben törnek ki, hiszen a dohányzással kapcsolatos tilalom ellentmondana annak a „bármit megtehetsz” mantrának, melyet Las Vegas hangoztat magáról.

Ennek ellenére azért a Strip is adoptált már néhány dohányzás mentes ötletet.  Több kaszinó, például az Aria is megtiltotta a dohányzást a lóverseny- és sportfogadó irodáiban. A legtöbb pókerterem is nemdohányzó, köztük a Rio 5.500 négyzetméteres konferenciaközpontja is, ahol épp múlt héten kezdődött meg a WSOP (World Series of Poker). A legtöbb kaszinóban van nemdohányzó játéktér is, a vállalatok pedig olyan modern technikai megoldásokra vadásznak, melyek megnövelt hatásfokkal tisztítják meg a benti levegőt. 

És, hogy mi a helyzet a többi amerikai kaszinóban? A coloradói kaszinók, melyek kezdetben megengedték a dohányzást, 2008-ban végül megtiltották azt, Ohióban pedig már eleve nemdohányzóként nyitott meg a kaszinópiac. Massachusettsben szintén nemdohányzó kaszinók fognak nyílni. 

A Genting New York-i kaszinója - ahol 5000 nyerőgép üzemel, és bevétel tekintetében az ország legnagyobb nyerőgépterme – csak a parkoló környéki bejáratoknál, és a főbejáratnál engedélyezi a dohányzást, a játéktérben nem.

Marylandben, ahol akkor tiltották meg a dohányzást a kaszinókban, mikor az asztali játékokat engedélyezték, a 443 millió dolláros Horseshoe Casino Baltimore és a közel 1 milliárd dolláros MGM National Harbor is nemdohányzóként fog megnyitni. Atlantic Cityben a kaszinók 15 százaléka nemdohányzó. 

 

Az elemzők szerint a makaói kormány nem tesz semmi olyat, amivel megzavarhatná az enkláve rekorddöntögető játékbevételét, ami 2013-ban elérte a 45,2 milliárd dollárt, és áprilisban már 17,5 százalékkal növekedett.

A tilalom a hagyományos makaói játéktereket érinti, melyek bakkarat asztalokkal és más olyan játékokkal vannak tele, melyek leginkább a szárazföldi Kína egyre növekvő középosztályát vonzzák. A tilalom alól mentesülnek azok a high-end privát VIP termek, ahol a nagy téteket asztalra pakoló játékosok több millió dollárt játszanak el a közönség kíváncsi tekintete elől rejtve.

 

“Továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy az intézkedésnek nem lesz mérhető negatív hatása a játékbevételre.” – közölte Grant Govertsen, a Union Gaming Group elemzője. "A tömeges piaci szegmensben véleményünk szerint a játék mindig ütni fogja a dohányzást." - mondja Govertsen. "A dohányzásra kijelölt szobák valószínűleg rendkívül közel lesznek a játéktérhez, azok az ügyfeleknek tehát, akiknek feltétlenül muszáj dohányozniuk, abszolút minimális időt kell csak az asztaloktól távol tölteniük."

 

Decemberben a kaszinó szolgáltatók egymástól függetlenül írtak petíciót a kormánynak, melyben azt kérték, hogy a játékterek legyenek nemdohányzóak, és cserébe külön dohányzó helyiségekben tegyék lehetővé a dohányzást. Persze nem egészen önzetlen ajánlat volt:  a kormány a hírek szerint azt tervezte, hogy megköveteli attól a 14 kaszinótól, mely többször is elbukott a levegőminőségi teszten, hogy alakítson ki dohányzásmentes játéktereket. A többi szolgáltató nem minden ok nélkül arra számított, hogy ezután az iparág többi résztvevője fog következni, így  elébe mentek a kérdésnek, és némi engedményért cserébe felajánlották az együttműködésüket.

 

"Közel öt hónap van hátra az intézkedés életbelépéséig, úgy gondoljuk, ez elég idő minden piaci szereplő számára, hogy megtervezze és megépítse a dohányzásra kijelölt szobákat." - mondja Govertsen.

 

Kínában egyébként különösen elterjedt a dohányzás, különböző felmérések szerint a lakosság legalább negyede dohányzik. Azzal, hogy a privát szobákra nem vonatkozik a tilalom, Makaó nem zavarja meg a piac legjövedelmezőbb részének játékmenetét. 

 

Az MGM China elnök-vezérigazgatója, Grant Bowie szerint a makaói kormány végül néhány privát játéktermet is nemdohányzóvá alakíttat. Véleménye szerint a változás nem lesz hatással a vállalat makaói tevékenységére, ahol jelenleg az MGM Macau-t üzemeltetik, miközben épülőben van a 2,9 milliárd dolláros resortjuk a Cotai Stripen. “Ugyan sok ügyfelünk dohányzik, nem hiszem, hogy ez megváltoztatja a modellt. Mind minden hasonló lépés esetén, természetesen monitoroznunk kell a hatást. A közösségi terek dohányzásmentesítése világszerte trend, nem csak itt.”

 

Makaó tavaly már részleges dohányzási tilalmat vezetett be a kaszinók néhány területén, ez sem volt hatással a játékbevételre. A teljes dohányzási tilalom a következő Aranyhét, Makaó egyik legjövedelmezőbb ünnepe után lép életbe.

 
Címkék: kaszinó,