Tévedésből nyert a lottón egy oregoni férfi

2018-06-29
Charles Svitak egy tévedésnek köszönhetően nyert meg egy 7,3 millió dolláros jackpotot.

 

Június 16-án Charles Svitak bement a helyi 7-Eleven kisboltba, hogy vegyen egy lottószelvényt, mert hallotta, hogy a Megabucks jackpotja elérte a 7 millió dollárt. A kisbolt pultosa felajánlott neki két olyan lottószelvényt, melyet tévedésből nyomtatott ki. A férfi megvette az egyiket, kiment a kocsijához, majd meggondolta magát, és visszament, hogy megvegye a másikat is. Ez a döntése később aztán busásan kifizetődött.

 

Azzal a második szelvénnyel ugyanis, melyet Charles Svitak végül mégis megvett június 16-án abban a 7-Eleven boltban, megnyerte az Oregon Megabucks elnevezésű lottó 7,3 millió dolláros jackpotját. 

 

„Mikor ellenőriztem  a szelvényt a számítógépemen, nem hittem a szememnek.” – mesélte később Svitak egy újságírónak. „Az első, ami átfutott az agyamon, az az volt, hogy be kell mennem az utolsó éjszakai műszakomra.”

 

Az oregoni lottótársaság szóvivője, Patrick Johnson azt közölte az újságírókkal, hogy a szelvényen nem gépi számok voltak, tehát nem a számítógép véletlenszám generátora választotta ki a számokat. Svitak az egy összegű nyeremény-kifizetést választotta az évjáradék helyett, így 3,65 millió dollárt kapott kézhez.

 

A férfi nem szólt egyből a nyereményről a feleségének. Átvette a csekket, majd azon nyomban vett egy teherautót. “Hazafelé menet vettem egy új teherautót, és a hatalmas, jelképes csekket, amit a lottótársaságtól kaptam, betettem a műszerfalra.” mesélte Svitak az újságíróknak. Mikor hazaért, megmutatta az autót és a csekket a nejének. „Azóta is folyamatosan nevetgél.” – monda Svitak.

 

2015-ben ugyanez az oregoni lottójáték már bekerült egyszer a nemzetközi hírekbe, mikor - először a játék történetében - egy Magyarországon is népszerű online lottózónak köszönhetően, nem amerikai állampolgáré lett a játék jackpotja. Akkor egy iraki férfi nyerte meg a Megabucks 6,4 millió dolláros, azaz 1,85 milliárd forintos jackpotját.

 
 
A badgadi férfi a Magyarországon is népszerű nemzetközi online lottózó, a theLotter ügyfele - az ő oldalukon keresztül vette meg azt a lottószelvényt, mellyel az augusztus 24-i sorsoláson megnyerte a fődíjat. Mivel iraki állampolgárról van szó, beletelt egy kis időbe, mire vízumot tudott szerezni, hogy személyesen vehesse át a nyereményét – amire egyébként a theLotter jóvoltából kerülhetett sor, ők fizették ugyanis a férfi repülőjegyét.
 
A kurd játékos végül három hónapi várakozás után, december 1-én jelent meg az Oregoni Lottótársaság irodájában, ahol bemutatta az online lottózóban vásárolt szelvényt. (Az online lottózó úgy működik, hogy a különböző játékok hivatalos lottószelvényét a theLotter ügynökei vásárolják meg a játékosok nevében, és azt egy széfben őrzik. Ha valaki nagy nyereményt ér el, lehetőséget biztosítanak neki, hogy személyesen vegye át a nyereményt – ekkor átadják a játékosnak a lottószelvényt, hogy a nyeremény felvételekor be tudja mutatni a lottótársaságnak.) 
 
Miután a lottótársaság emberei meggyőződtek arról, hogy minden rendben van a szelvény körül, kifizették a nyereményt. Sőt! Biztonsági okokból még azt is engedélyezték, hogy – bár az oregoni jogszabályok normál esetben ezt nem teszik lehetővé – a férfi megtarthassa anonimitását.