Testvérháború a Super Bowlon

2013-02-01
Testvérháborúként harangozza be a sajtó a világ legnagyobb egynapos sportrendezvényének tartott Super Bowl vasárnapi, 47. felvonását, amelyen a San Francisco 49ers és a Baltimore Ravens csap össze a profi amerikaifutball-liga (NFL) bajnoki címéért járó Vince Lombardi trófeáért.

 

Előbbi együttesnek Jim Harbaugh a vezetőedzője, míg utóbbi csapatot bátyja, John Harbaugh irányítja - mindketten először vezethetik bajnoki címre együttesüket.

 

Az összecsapás révén rekordokat várnak a szakemberek - már ami a televíziós nézettséget illeti. Vélhetően nem is kell csalatkozniuk, ugyanis az elmúlt időszakban szinte évről-évre javította meg a korábbi eredményeket a Super Bowl, tavaly a New York Giants-New England Patriots csata nem csupán a ligára vonatkozó, hanem minden műsort tekintve is abszolút rekordot állított fel az országban 111,3 millió nézővel. Egyes felmérések szerint a Super Bowlt követő hétfőn az amerikaiak hat százaléka beteget jelent a munkahelyén.

 

A sportág egészen rendkívüli népszerűsége a Super Bowl által megmozgatott pénzösszegekben is jól mérhető. A cégek átlagosan 3,8 millió dollárt fizetnek egy félperces és 7,8 milliót egy egyperces televíziós reklámidőért, ami minden idők legmagasabb összege. Az elképesztően magas ár ellenére is ádáz versengés folyik a hirdetők között azért, hogy adásba kerülhessenek. Az egyszerű Super Bowl-megjelenéssel ráadásul senki sem elégszik meg, erre az alkalomra a cégek ugyanis külön reklámfilmeket készítenek, melyeket kizárólag a mérkőzés szüneteiben láthatnak a nézők.

 

A fogadóirodáknál a 49ers számít esélyesebbnek, a sikerére valamivel több mint 1,5-szörös pénzt fizetnek, míg a Hollók győzelme nagyjából 2,5-szörös nyereményt hozhat a konyhára. Ennek oka elsősorban, hogy a San Francisco az alapszakaszban is kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtott, melynek köszönhetően 11 győzelemmel, négy vereséggel és egy döntetlennel a Nemzeti-főcsoport (NFC) második helyén zárt. A Ravens, bár 10/6-os mérleggel zárt, azonban a rájátszás kezdete előtt utolsó öt meccséből csak egyet nyert meg, így az Amerikai-konferencia (AFC) ötödik helyezettjeként várta az utószezont.

 

Természetesen nincs Super Bowl "igazi hollywoodi sztori" nélkül sem, s éppen ez szól a Ravens mellett. Ray Lewis, minden idők egyik legjobb védője, aki pályafutása mind a 17 szezonját Baltimore-ban töltötte, a rájátszás kezdete előtt bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul. Ezután mintha kicserélték volna a csapatot: előbb az Indianapolis Colts gárdáját, majd az AFC két nagy esélyesét, sorrendben a Denver Broncos és a New England Patriots együttesét ejtette ki a fináléba vezető úton, így Lewis karrierje a sportág legnagyobb mérkőzésén érhet véget. Érdekesség, hogy 1998-ban Lewis-nak irányítóként csapattársa volt Jim Harbaugh, a rivális vezetőedzője.

 

A 49ers 1982, 1985, 1989, 1990 és 1995 után hatodszor, míg a Ravens 2001 után másodszor játszhat a Super Bowlon. Mindkét gárda megnyerte eddigi döntőit. Ray Lewis ugyan tagja volt - sőt, a döntő legértékesebb játékosának választották - a Ravens bajnokcsapatának, de ezúttal is van mindkét oldalon olyan játékos, akit posztján minden idők egyik legnagyobbjának tartanak, de még nem nyert bajnoki gyűrűt. E tekintetben a Ravensnél Ed Reed safetyt (biztosítót), a 49ersnél pedig Randy Moss elkapót érdemes kiemelni.

Amennyiben a San Francisco nyer, utoléri a hat diadalával rekorder Pittsburgh Steelers együttesét.

 

A Super Bowl ugyanakkor nem csupán sportesemény, hanem egy óriási show is, s nem lesz ez másként most sem: a meccs előtt a 14-szeres Grammy-díjas Alicia Keys énekli majd el az amerikai himnuszt, a szünetben pedig a 16 Grammy-díjjal kitüntetett Beyoncé Knowles szórakoztatja a közönséget.

 

A találkozó magyar idő szerint hétfőn 0.30 órakor kezdődik a Louisiana állambeli New Orleansban.

 

Forrás: MTI