Tényleg szerencsejáték központ lesz a Krím-félszigetből

2014-04-24
Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlament elé terjesztette azt a törvényjavaslatot, mely szerint a Krím-félsziget lesz az ország ötödik kijelölt szerencsejáték zónája.

 

Március végén röppentek fel az első hírek arról, hogy az Ukrajnától frissen elcsatolt fekete tengeri félszigeten szerencsejáték központot alakíthatnak ki. 

Az ötletet a krími vezetés vetette fel, Rusztam Temirgalijev miniszterelnök-helyettes szerint a félsziget kaszinó központként jó eséllyel veheti fel majd a versenyt Makaóval, Monacóval vagy Las Vegas-szal. Ezt az orosz kormány terve is elősegítené, amely különleges gazdasági zónának minősíti a Krímet, ez adókedvezményeken kívül számos előnyt biztosít az itt beruházóknak, például egyszerűsített cégalapítási és engedélyezési eljárást.

 

2009 óta, mióta Oroszország betiltotta a szerencsejátékokat, az országban csak négy kijelölt zónában üzemelhetnek kaszinók: Krasnodar, Kaliningrad, Altai és Vladivostok körzetében. Eddig azonban meglehetősen nehéz volt beruházókat vonzani ezekbe a körzetekbe, és így valójában csak egyetlen működő szerencsejáték zóna alakult ki, Azov-City, a Krasnodar régió déli részén, mely a tavalyi évben 3,6 millió dollár adóbevételt biztosított az államkincstárnak.

 

A regionális fejlesztési minisztérium számításai szerint egy a Krím-félszigeten kialakított integrált kaszinó resort mintegy 28 millió dollárral gazdagítaná az államkasszát. Ez a számítás azon alapul, hogy a tavalyi 3 milliónál idén körülbelül 600 ezerrel több vendéget fogad majd a Krím. Ez nem elképzelhetetlen, hiszen a közeli félsziget komoly vonzerőt jelenthet a játékosok számára az eddigi világvégi helyszínekkel szemben. 

 

A minisztérium ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a szerencsejáték zóna létrehozásához időre és jelentős befektetésekre van szükség, ezért ebből jó esetben is csak 5-7 év múlva számíthatnak költségvetési bevételre. Ezért a tárca azt javasolta, hogy zóna létrehozása helyett egyszerűen engedélyezzék kaszinók nyitását a Krím és Szevasztopol öt csillagos szállodáiban. Így jelentősebb beruházás nélkül azonnal számolhatnának a szerencsejáték után befolyó adókkal. Dimitrij Kozak miniszterelnök-helyettes azonban kizárta ezt a javaslatot, mely szerinte azt tette volna lehetővé, hogy a Krímen visszatérjenek a 2009 előtti állapotok, mikor minden sarkon nyerőgépek üzemeltek. Kozak hangsúlyozta, hogy Krímnek is be kell tartania a jelenlegi orosz szerencsejáték szabályokat.

 

Az érdekes az egészben, hogy  Vlagyimir Putyin eddig meglehetős távolságtartással szemlélte a szerencsejátékokat: nemrégiben elutasította azt a javaslatot, hogy Szocsiban is engedélyezzék a szerencsejátékokat, és így próbáljanak új életet lehelni a téli olimpia után elhagyatottá vált létesítményekbe. 

“Már van egy szerencsejáték zóna a Rosztov-régió és a Krasznodar-térség közti határterületen, melyet a Fekete-tengerig kiengedtünk. Véleményem szerint nem lenne praktikus egy másik zóna kijelölése a térségben, annak ellenére, hogy ez minden bizonnyal vonzóbbá tenné a helyet a befektetők számára. Olyan légkört teremtene azonban, mely megakadályozná állampolgárainkat abban, hogy a családjaikkal ebben a térségben töltsék a vakációjukat.” – nyilatkozta Putyin elnök. Közölte, hogy a befektetést azért valósították meg, hogy Szocsi még vonzóbb legyen a középosztálybeli turisták számára, nem pedig azért, hogy maroknyi gazdag kaszinózó járjon ide, akik „megengedhetik maguknak, hogy többszázezer dollárt veszítsenek egy kaszinóban.” Úgy látszik ugyanakkor, hogy a Krím-félszigeten mindez belelfér…

 

Címkék: kaszinó,