Teljes harckészültségben várják a foci vb-t a fogadóirodák

2014-05-27
Az okostelefonokkal és tabletekkel felszerelkezett kütyürajongó játékosok élő fogadásai a várakozások szerint a valaha volt legjövedelmezőbb sporteseménnyé teszik a jövő hónapban kezdődő labdarúgó világbajnokságot a fogadóirodák számára.

 

A brit fogadóirodákat az utóbbi hónapokban még az ág is húzta, a jogszabályváltozásokkal a kormány a következő évben körülbelül 400 milliót húz ki a szerencsecégek zsebéből – és ez a hír persze komoly hatással volt papírjaik értékére is.

 

A brazil sportesemény drámája azonban a focival kapcsolatos fogadások fellendülését hozza – melynek manapság egyébként erős riválisa a lóversenyfogadás a brit és ír fogadóirodák fő online bevételteremtője címéért járó vetélkedésben – és azt jelentheti, hogy a szektor bevételei megduplázódnak az előző vb-hez képest.

"Arra számítunk, hogy jóval 200 millió font felett lesz a forgalom az idei tornán. 2010-ben körülbelül 100 millió volt." mondta Terry Pattinson, a legnagyobb brit fogadóiroda, a William Hill kereskedelmi igazgatója.

A nagy fogadóirodák úgy számítanak, hogy több pénz folyik be majd az online fogadásokból, mint a földi fogadóirodákban, hiszen a fiatalabb szerencsejátékosok természetszerűleg a mobiljaikról fogják megtenni fogadásaikat.

Ráadásul úgy számítanak, hogy a bevételeket a fogyasztó magatartás két új aspektusa is növelni fogja: több fogadást tesznek majd a focirajongók a kanapéikon ülve, vagy a szomszédos pubból, mint a tapasztalt szerencsejátékosok akik komolyan kalkulálják az oddsokat egy-egy tét megrakása előtt; és a fogadók most több fogadást is tehetnek, megdöbbentő számú eseményre a meccsek egész folyama során.

A Ladbrokes a tervek szerint több, mint 250 fogadási lehetőséget kínál minden meccsre, melyek a játék minden aspektusát lefedik.

 

A fogadóirodák semmit sem bíznak a véletlenre, már több héttel a világbajnokság június 12-i startja előtt elkezdték bombázni hirdetéseikkel a tévénézőket.

"Ez egy hatalmas, négy évente egyszer előforduló lehetőség lesz arra, hogy óriási tömeget vonzunk a piacra." ismerte be Patrick Kennedy, az ír Paddy Power vezérigazgatója, akinek előrejelzései szerint a cég megduplázza az előző foci vb forgalmát, és idén elérik a 160 millió eurót.

Ám a piaci részesedésért való szokásos tülekedés idén a túlélésért való harcot jelenti. Decemberben a brit kormány bezárja azt a kiskaput, mely lehetővé tette a fogadóirodák számára, hogy minimalizálják az online szerencsejátékokkal kapcsolatos adófizetési kötelezettségüket azáltal, hogy olyan offshore helyszínekre helyezték át tevékenységüket, mint például Gibraltár. Ráadásul 2015. márciusától megemelkedik azoknak a magas tétes nyerőgépeknek az adóját, melyből az irodák bevételének igen nagy része származik. 

 

"Egy jó világbajnokság meghatározó hatással lesz a vállalatok piaci helyzetére." mondta a Deloitte üzleti tanácsadó cég munkatársa, Simon Oaten.

 

Az irodák mindent elkövetnek, hogy az egyszer megszerzett játékosokat magukhoz láncolják. Annak érdekében, hogy azután is megtartsák a fogadók figyelmét, miután megtették azt a bizonyos első tétjüket, a fogadóirodák egyre kifinomultabb weboldalakat és mobil appokat fejlesztenek ki.

A Paddy Power volt az első fogadóiroda, mely appja bekerült az Apple Store-ba az előző, 2010-es világbajnokság előtt, mikor a mobil fogadás még gyerekcipőben járt, most pedig online bevételeinek piacvezető, 54 százaléka az okostelefonokról és tabletekről érkezik. A dublini székhelyű csoport élő mérkőzés oldalakat, és vendég bloggereket foglalkoztató oldalakat is kínál ügyfeleinek, ahol minden percben friss információkkal szolgálnak.

Más fogadóirodák gyűjtőfogadásokkal próbálják megtartani az ügyfeleket - mikor a játékos több esemény kimenetelére rak tétet. “A legnépszerűbb fogadás az a nyolcas gyűjtő lesz, hogy mind a nyolc csoportot a favorit nyeri” – mondta a William Hill-es Pattinson. 

Az egyik megszokott fogadási forma, mely növelni szokta az irodák bevételét - a nemzeti válogatottra való hazafias fogadási hullám - azonban most valószínűleg hiányozni fog. Az angol csapat nagyrészt fiatal játékosokból áll, és ennek eredményeként 28-1-es oddsszal fogadható a győzelme…

Pattinson azért reménykedik abban, hogy az angol csapat tisztességes munkát végez majd a pénzéért, mielőtt távozni kényszerül. „Ha eljutnak a döntőig, és esetleg büntetőkkel, de nyernek, azzal már elégedett leszek.” – viccelődött.