Telitalálat nélkül is több milliárd forintot lehet most nyerni az Euromillions lottón

Ritkán előforduló, kimagaslóan jó nyerési lehetőség kínálkozik a héten az európai közös lottón. Pénteken tartják az Euromillions Superdraw-t, magyarul szupersorsolást, amelynek köszönhetően a telitalálattal 100 millió eurót, vagyis forintra átszámítva 28,5 milliárd forintot lehet kasszírozni.

 

Még ennél is csábítóbb hír azonban, hogy a szervezők döntése alapján a tekintélyes jackpot ezúttal – kivételesen – semmiképpen nem marad benn. Amennyiben pénteken nem lesz 5+2 találatos – erre azért van esély –, akkor a hatalmas összeget szétosztják az 5+1-esek között, s így most az „egyhibás” szelvényekkel is cirka 2 milliárd forintnyi összeget lehet zsebre vágni.

 

Fontos megjegyezni, hogy ehhez hasonló alkalom nem sűrűn adódik, mert ilyen szupersorsolást csak évente egyszer-kétszer tartanak a páneurópai lottón. Annak, aki a hazai Ötöslottón nőtt fel, elsőre talán kicsit furcsán hangzik mindez, így nem árt kicsit elmélyedni az Európa 9 országának nemzeti lottótársasága által közösen üzemeltetett Euromillions szabályaiban, mert azok több ponton eléggé eltérnek a magyar lottójátékokétól.

 

Hasonlóság, hogy az Euromillionson is van halmozódás – nem is kicsi – , de ezen kívül a szervezők minden beérkező szelvény árából folyamatosan félresznek néhány centet a már említett Superdraw-ra, s amikor ezekből összejön egy komolyabb összeg, akkor az addig felhalmozódott nyereményalapot kiegészítik belőle 100 millió euróra, ezt nevezik bónusz jackpotnak. Hogy mikor történik ez a „feltöltés”, azt sokkal előbb nem lehet tudni, csak annyit, hogy évente maximum kétszer van ilyen alkalom. A megszállott játékosok idén már május óta várják türelmetlenül ezt az időpontot, amelyet csak néhány héttel ezelőtt hoztak nyilvánosságra. A most pénteki sorsolás további különlegessége, hogy a 100 millió eurót most mindenképpen kiszórják a játékosok közé. 

 

Az Euromillionson akkor ér el valaki telitalálatot, ha az 50 számból kisorsolt 5-öt, valamint a 11, úgynevezett szerencse csillagból kihúzott további 2 számot is eltalálja. Ennek az esélye 1:116,5 millióhoz, tehát kevesebb, mint a fele annak, minthogy valakinek ötöse lesz a hazai 90 számos lottón. Ezért érdemesebb inkább azzal az eshetőséggel foglalkozni, mi történik, ha nem lesz 5+2-es. Ekkor a jackpotot az eggyel alacsonyabb nyerőosztályban, osztják ki. Mivel ilyenkor rengetegen játszanak, így nagyjából 10 és 20 között lesz azon szelvények száma, amelyeken 5+1 találatot érnek el. Ha a rosszabbik végletet vesszük, akkor is minden „egyhibás” szelvény gazdája 5 millió euróval gazdagodik, ami több mint 1,4 milliárd forintnak felel meg. Ha csak 10 ilyen szelvényt találnak, akkor ennek a duplájára, 2,8 milliárd forintra lehet számítani. Bár tegyük gyorsan hozzá, hogy a nyeremény után itthon 16 százalék SZJA-t kell fizetni. Egyébként az 5+1 találat elérésének az esélye 1:6,5 millióhoz, hétszer nagyobb, mint a mi ötöslottónknál.

 

Lényeges különbség, hogy az EuroMillionson egy alapjáték ára 2 euró, vagyis mai árfolyamon számítva 568 forint, tehát nagyjából két és félszer annyiba kerül, mint a három hazai számsorsjátékon. Mivel a magyar nemzeti lottótársaság nincs a játék szervezői között, jogosan vetődik fel a kérdés, hogyan lehet itthonról részt venni a páneurópai lottóban. 

 

Nos, erre három lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy lottóturistává válunk, kiautózunk a szomszédos Ausztriába, s ott valamelyik határ közeli településen adjuk fel a szelvényeinket. A másik, hogy megkérjük egy külföldön dolgozó, esetleg éppen ott tartózkodó rokonunkat vagy ismerősünket, hogy játssza meg a kedvenc számainkat. Ebből a szempontból még Belgium, Írország, Anglia, Franciaország, Luxemburg, Spanyolország, Svájc és Portugália jöhet szóba, merthogy ezekben az országokban lehet irodában Euromillionst játszani. A harmadik, hogy itthonról az interneten, valamelyik közvetítőn keresztül küldjük játékba a szelvényeinket. Ez alkalomból a közvetítők is akcióval buzdítják játékra a felhasználókat, ennek keretében nem csak az új regisztrálók részesülnek az "Egyet fizet, kettőt kap" promócióból, hanem a régebbi játékosok is a fortunalotter szó promóciós mezőbe való beírásával. Erről bővebb információt a itt olvashat.