Tehetetlen a NAV a szerencsejátékos oldalakkal szemben

2014-09-12
Miért nem eredményes a magyar blokkolás az online szerencsejátékkal szemben? Mikor lesz az államnak végre bevétele a szerencsejátékból?

  

Válsággal sújtott világunkban egyre több országban tekintenek úgy a szerencsejátékra, mint mentőövre, ami némi plusz bevételt hoz a költségvetésbe.  Még az elveihez annyira ragaszkodó USA némely államában is legalizálták nemrég az online szerencsejátékot, a héten pedig friss hír, hogy New Jerseyben a sportfogadást is. Mindenhol kezdik felismerni, hogy az online világ bűvöletében az emberek így is, úgy is elköltik a dollármilliókat a szerencse reményében, és a hatóságok is szeretnének a hihetetlen profitot termelő szolgáltatóktól egy szeletet az offshore cégekbe folyó pénzből.

 

A legtöbb ország Európában is törekszik a játékok szabályozására, és hogy abból állami bevételt teremtsenek. Mivel senki sem ad önként és dalolva a profitjából nemes állami célokra, a szolgáltatókat általában két eszközzel lehet rábírni arra, hogy engedélyt kérjenek az adott országban való működésre, és adófizetési hajlandóságot mutassanak. Az egyik az eredményes blokkolás (melybe beletartozik a reklámtilalom is), a másik a különféle kedvezmények biztosítása a legálisan működni hajlandó cég számára. Van még egy harmadik ok, ami kevés cég részéről motiváció, bár akad ilyen is: amennyiben nagy, legális piacokat szeretnének megcélozni, jó ajánlólevélnek számít, hogy nem működnek illegális piacokon (pl. Bwin kivonulásának esete).

 

Mivel e harmadik okot az országok nem tudják befolyásolni, az első kettőre kell koncentrálniuk. Nem mindegy azonban az időzítés. Ahogy nemrégiben a lett és a magyar szabályozás összehasonlításakor is rámutattunk, a blokkolás eredményessége szempontjából nem mindegy, hogy előtte lehetőséget adnak-e a szolgáltatóknak arra, hogy igényeljenek liszenszet, vagy sem. Azok a cégek, akik tervezik a piacon maradást, minden bizonnyal morcosak lesznek amiatt, ha hónapokig blokkolják elérhetőségüket, hiszen közben piacot vesztenek. Ennek két eredménye lehet: foggal-körömmel küzdenek a játékosokért, és kikerülik a blokkolást, vagy a blokkolás eredményeként csökkenő játékosszám miatt úgy döntenek, hogy mégsem igénylik meg az amúgy igen költséges, fix díjakat kívánó liszenszet. Márpedig a magyar hatóság éppen ezzel húzza ki a gyufát sok neves, online cégnél, hogy nem adott nekik lehetőséget arra, hogy a legális működést választhassák. Valószínűleg a cégek így még inkább hajlanak arra, hogy fityiszt mutassanak, és megkerüljék a blokkolást, mint egyébként. 

 

De miért is olyan könnyű kijátszani a blokkolást?

 

Már egyből a blokkolások megkezdésekor írtunk arról a módszerről, amikor a szolgáltató az URL-ben eszközöl némi változtatást, majd ezt emailben megküldi a játékosok részére, és/vagy kiszivárogtatja az interneten. Azonban a furcsa, ismétlődő NAV határozatokból és a NAV ezeket indokló határozataiból arra következtetünk, hogy van a szolgáltatóknak egy erre sokkal egyszerűbb módszere is, mellyel megmaradhat az eredeti URL, így lényegében zavartalanul működhet tovább az oldal.

 

Írtunk arról, hogy augusztus 11.-én a Szerencsejáték Felügyelet határozatban megszüntette a hu.10bet.com oldal blokkolását az elrendelés okának megszűnésére hivatkozva, majd 28-án újra blokkolta a 10bet.com oldalt. Mivel a hu.10bet.com oldal a határozat előtt is és után is elérhető volt, és szerencsejátékot kínált magyarul, a blokkolás megszüntetésének az okairól érdeklődtünk náluk még augusztusban. A következő választ kaptuk:

 

A hu.10bet.com honlap esetében a blokkolást elrendelő hatósági döntés meghozatala és annak végrehajtása között eltelt időben (15 nap hirdetményi közlés, KEHTA adatbázisban való feldolgozás) a szervező a honlaphoz kötődő technikai adatokat megváltoztatta, az elrendelt blokkolás – az eljárás tárgyát képező honlap megszűnése miatt – nem volt végrehajtható. Az eljárást a NAV ezért megszüntette. Az új technikai adatok mellett végzett azonos tevékenység kizárólag egy újabb eljárásban ítélhető meg.

Az adóhatóság folyamatosan ellenőrzi a szerencsejátékok szervezését és ha illegális távszerencsejáték szervezést állapít meg, úgy minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket.”

 

A levelet többször is átolvasva és megrágva arra a következtetésre jutottunk, hogy a NAV nem domain nevet tilt le a KEHTA-ban, hanem IP címet, a határozatban viszont csak a nevet közli. Ez lehet a magyarázata annak is, hogy most hétfőn újra határozatot adtak ki a betsson.com blokkolására, holott az júliusban már megtörtént. A domain fent is van a blokkoltak listáján, azonban az a mai napon is elérhető. Valószínűleg ez a magyarázata annak is, hogy a Sportingbetnek és a Unibetnek számos aloldala külön került fel a blokkolási határozatok közé, vélhetően mindegyik külön IP cím alatt fut. Megpróbáltunk teljes bizonyossággal megkérdezni a NAV-tól, hogy tényleg IP-t blokkol-e, de erre a kérdésre már csak az eredeti választ küldték el még egyszer.

 

A szolgáltatóknak tehát a legjobb módszer magyar piacon maradásra az IP cím megváltoztatása. A legtöbb cégnek tíznél több, saját célra regisztrált IP címe van, így, ha könnyen meg tudja oldani a szolgáltatás áthelyezését a másik, nem blokkolt IP-re, nyert ügye van a hatóságokkal szemben.

 

Megteszi-e a hatóság a szükséges intézkedést?

 

A hatóságnak ebbe a mondatába is bele szeretnénk kötni, hiszen bőven vannak még szerencsejátékos oldalak, melyek szabadon kínálják szolgáltatásaikat, van köztük olyan is, ami magyarul is. Csak egy példát említve ilyen például a nagynevű WilliamHill fogadóiroda, ami még nem esett bele a hatóság hálójába.

 

Póker, kaszinó?

 

Érthetetlen az is, hogy a NAV miért csak a sportfogadás oldalakra koncentrál. Kérdésünkre ezt a választ adták:

Az elsők között azoknak az illegális szerencsejátékot szervező honlapoknak a blokkolását rendeli el a hatóság, amelyek a legszélesebb játékkínálattal rendelkeznek.”

 

Véleményünk szerint pedig inkább azért, mert a sportfogadási oldalak jelentenek konkurenciát a Szerencsejáték Zrt. által működtetett Tippmixpro oldalnak. Ha a feketén az országból kifolyó pénzek mennyiségét nézzük, jobban kellene koncentrálniuk a póker oldalakra, oda ugyanis hasonló összegek mennek el, mint sportfogadásra. Márpedig egy pókeres nem a 10bet oldalán fog játszani, hanem például a sokkal nagyobb lehetőségeket rejtő PokerStars-nál, ahol a cikk írásának pillanatában 65.000 játékost találtunk online, éppen játék közben, szerte a nagyvilágból.

Ugyanígy, a pénznyerő automaták betiltása miatt jobban kellene figyelnie a hatóságnak a kaszinó oldalakra, ahol rengeteg slot játékot talál a kocsmákból kiebrudalt, és korábban milliárdokat (legálisan) eljátszó játékosok.

 

A blokkolást illetően tehát nagy felelőssége van a hatóságnak. Mivel az informatikai blokkolás a fent említett okok miatt gyenge lábakon áll, fontos lenne azt kiegészíteni a szerencsejátékos cégek felé irányuló pénzmozgások korlátozásával. Fontos lenne továbbá, hogy a liszenszek megvásárlását olyan ajánlatokkal ösztönözzük, amik csak a liszensztulajdonosok élvezhetnek, pl. egyedi reklám- és szponzorációs lehetőségek.

 

Persze ezekről egyelőre korai lenne beszélnünk. Év vége felé várható a törvény végrehajtási rendeletének az elfogadása, addig marad a (túlterhelt? képzetlen?) Szerencsejáték Felügyelete lassú tempójú harca a gyorsan reagálni képes szerencsejátékos oldalakkal szemben. Ha meglesz az elfogadott rendelet, akkor majd meglátjuk, hogy a „megbízhatók” vagy a szabályosan liszenszet igénylők kapják-e meg az első magyar engedélyeket, melyekből szakértők maximum 3-4 kiosztását jövendölik. Ez persze azt is jelenti, hogy a többi párszáz szolgáltatót továbbra is blokkolni kellene, így ideje lenne hosszú távú, hatékonyabb harcra felkészülnie a Felügyeletnek.

 

Frissítés: A mai napon felkerült a Pokerstars oldala a NAV által blokkolandók oldalak közé.