Táskákban és kukákban lapulnak a lottómilliók

2013-08-30
Az angol Jane O’Brien három hónapig cipelte mindenhová magával táskájában 350 millió forintnak megfelelő összeget érő EuroMillions szelvényét, mielőtt rájött, hogy nyert vele; ír sorstársa pedig a kukából halászta elő a már kidobott, 77 millió forint értékű lottóját.

 

A 36 éves, londoni forgalomirányítóként dolgozó Jane múlt hét csütörtökön eszmélt rá, hogy nyert, mikor végre rendet rakott a táskájában, és megtalált egy rég elfeledett szelvényt. “Épp reggeliztem, és biztos-ami-biztos alapon közben leellenőriztem a lottótársaság internetes oldalán a szelvényt. Nem is tudom megmondani, hányszor ellenőriztem a számokat, hogy tényleg stimmelnek-e. Aztán felhívtam a szelvény hátoldalán lévő telefonszámot, és azt mondtam ’Remélem nem csak az idejét rabolom, de azt hiszem, nyertem egy milliót.’ A hölgy megkérdezte, hogy egyedül vagyok-e a házban, majd aztán azt mondta, hogy sikíthatok. Össze-vissza ugráltam, mint valami őrült, a jó ég tudja, hogy mit gondoltak a szomszédok.” – mesélte Jane nevetve a brit újságíróknak.

 

Mint kiderült, az egyébként nulla találatos szelvény az EuroMillions úgynevezett Millionaire Raffle (Milliomos Tombola) elnevezésű különjátékán nyert, ami hasonlít a magyar Joker játékhoz, azzal a különbséggel, hogy az automatikusan jár minden egyes angol EuroMillions játékhoz. Ez egy, a lottószelvényre nyomtatott egyedi, három betűből és hat számból álló kódsorozat, amiből minden húzásnál kisorsolnak egyet, aminek tulajdonosa 1 millió fontot nyer. 

 

Jane elmondta, hogy el sem meri gondolni, hogy mi lett volna, ha ellopják a táskáját. „Mindenhová magammal viszem, ki tudja mi történhetett volna, és mindez idő alatt ott volt benne a nyertes szelvény.”

Miután a lottótársaság megerősítette, hogy valóban az övé a nyeremény, Jane felhívta a főnökét, és kért egy szabadnapot. „Azt mondtam ’Kivehetek egy nap szabit, mert épp most nyertem 1 millió fontot?’ Nem hiszem, hogy hallott ilyen indoklást azelőtt a főnökaszony.”

 

Mielőtt ráeszmélt, hogy nyert, Jane dupla műszakokat vállalt, hogy összespórolja a pénzt egy novemberi New York-i utazásra – közben pedig mindvégig ott lapult a táskájában az 1 millió fontos szelvény. „Az Ötödik Sugárúton tudni fogják, hogy ott jártam.” – mondta, arra utalván, hogy hatalmas bevásárlást fog csapni a Nagy Almában. 

Most, hogy már a bankszámláján van az összeg, Jane az amerikai utazáson kívül azt tervezi, hogy egyrészt a családjára költi, és elmegy szüleivel egy luxus karibi hajóútra, másrészt vesz egy saját házat az albérlet helyett. „Mindig arról álmodoztunk anyuval, hogy egymás szomszédai leszünk, úgyhogy most elkezdhetjük keresni a helyet, de a városban szeretnénk maradni.”

 

 

Úgy látszik, a napokban bővelkedünk a véletlenül megtalált nyereményekben, hiszen most látott napvilágot egy ír játékos története is, akinek a nyereménye, ha lehet mondani, még vékonyabb cérnaszálon lógott: az ír származású, gyermekét egyedül nevelő anya már kidobta a szelvényt a kukába, mikor rájött, hogy 258.528 eurót, mintegy 77 millió forintot nyert vele. A kukát ráadásul a rákövetkező reggel vitték volna el a szemétszállítók, és akkor aztán végleg búcsút inthetett volna a hatalmas összegnek… 

 

„Sosem szoktam EuroMillions-on játszani, nem is tudom mi szállt meg aznap – egyszerűen csak kértem egy szelvényt.” – emlékezett a nyeremény felvétele után. „Egészen el is feledkeztem róla, aztán egy pár héttel később láttam egy képet az újságban a boltról, ahol vettem, és a cikk arról szólt, hogy ott adták el a nyertes EuroMillions szelvényt. Az volt a baj, hogy nem emlékeztem, hogy hova tettem a lottómat. Kerestem a kocsiban – semmi. Kerestem a házban, össze-vissza mindenhol, megnéztem a szemeteseket – semmi. Aztán elkezdtem átnézni a kukát. Másnap reggel jöttek volna a kukások, tehát eléggé tele volt már. Teljesen áttúrtam, és végül a sok hagymahéj, olívaolaj és fokhagyma alatt találtam egy szelvényt, szerencsére még egyben.” 

Ellenőrizte a számokat, és kiderült, hogy a július 30-i sorsoláson 5+1 találatot ért el vele! Letörölgette a kissé koszos, gyűrött szelvényt egy konyharuhával, aztán elment vele a lottózóba. 

„Még most is teljesen valószerűtlennek tűnik az egész. El sem hiszem, hogy mennyire közel voltam ahhoz, hogy elveszítsem, és most itt van a csekk a kezemben.” – mesélte a névtelenséget kérő hölgy, aki egy nyaralás alatt vette a milliókat érő szelvényt, és a nyereményből egy házat szándékozik venni.

 

Érdemes tehát mindig egy helyre tenni a megvásárolt lottókat, illetve minden kezünk ügyébe akadó régi szelvényt ellenőrizni, hiszen ilyen esetek bármikor előfordulhatnak bármelyikünkkel – bizonyítja ezt az is, hogy tavaly Magyarországon közel 1,4 milliárd forintnyi nyeremény maradt bent elfeledve a Szerencsejáték Zrt-nél.