Tartanak a kaszinók az okosóráktól

2016-12-12
A Las Vegasi kaszinók tisztában vannak vele, hogy az okosórákkal igen jó csalási stratégiákat lehet kialakítani.

 

A Harrah Casino októberben hírlevélben hívta fel az alkalmazottak figyelmét, hogy kiemelten ügyeljenek arra, hogy a játékosoknak tilos kamerával ellátott okosórát viselniük az asztalok mellett. 

 

„Ha azt látják, hogy egy vendégen olyan óra van, melybe kamera van építve, udvariasan magyarázzák el neki, hogy ez nem engedélyezett létesítményünkben.” – áll a tájékoztatóban. „Nem könnyű megállapítani, hogy van-e kamera egy órában, de ha figyelmesen nézik, láthatják a lencsét az óra peremén.”

 

Az okosórák kameráit nehéz észrevenni, különösen mivel sokszor nincsenek is. A kamerák – egyelőre legalábbis – nem különösebben népszerű funkciók ezekben a készülékekben. A Ceasars Entertainment különösen a Samsung termékeire hívta fel a figyelmet a problémával kapcsolatban.

 

„Ha észrevesszük, hogy egy játékos ilyet visel, megkérjük, hogy vegye le a beépített kamerával ellátott okosórát (Samsung Gear 2), mert a kamerát csalásra is lehet használni a kártyajátékok során.” – közölte a Ceasars Entertainment szóvivője.

 

A hordható okoseszközökkel foglalkozó wearables.com szeptemberi cikke szerint azonban csak három Samsung okosórának van kamerája. Az Apple óráinak nincs kamerája, és a Fitbit modelljeiben sincs ilyen funkció. A kevésbé ismert márkák, például a Huawei órákban – melyek az Androidos telefonokkal kompatibilisek – sincs kamera, ugyanígy a Pebble által gyártott okosórákban sem, melyek az Apple és az Android rendszerű telefonokkal is kompatibilisek.

 

Ugyanakkor elég könnyű elképzelni, hogy hogyan is lehetne egy ilyen csuklóra erősített kamerát csalásra használni. Miközben a játékos karja az asztalon nyugszik, az okosóra kamerája pont jó szögben van ahhoz, hogy képeket készítsen az osztó és a többi játékos kártyáiról. Ezen kívül egy, az osztó mögött álló személy is könnyedén készíthet felvételeket a kártyákról, és átküldheti őket az egyik játékos órájára, melyen aztán a játékos viszonylag észrevétlenül megtekintheti azokat.

 

A Nevadai Szerencsejáték Hatóság szerint pontosan így használják ezeket az eszközöket. „Nem konkrétan okosórát, hanem kis kamerákat használtak már arra, hogy titokban felvételeket készítsenek, vagy belenézzenek a keverő vagy az osztó lapjaiba, és ezzel szerezzenek előnyt.” – mondta Karl Bennison, a Nevadai Szerencsejáték Hatóság Bűnüldöző Osztályának vezetője.

 

A kártyaszámolással és hasonló előnyszerzésekkel ellentétben a különböző technikai eszközök használatával kapcsolatban nincs vita - Nevadában ez csalásnak minősül, és illegális. 

 

Az okosórák tehát a Szerencsejáték Felügyelet radarjára kerültek? „Minden a radarunkon van.” – közölte Bennison. „Pár évvel ezelőtt a Google Glass-szal kapcsolatban is kiadtunk egy felhívást. És ugyanúgy, ahogy a Google Glass esetében, most is arra biztatjuk a kaszinókat, hogy tegyenek óvatossági intézkedéseket, figyeljék a technológiát, és módosítsák saját előírásaikat.”

 

A Google Glass egy olyan szemüvegszerű eszköz volt, mely beépített kamerát és kijelzőt is tartalmazott. Az eszköz megjelent a kereskedelmi forgalomban, de nem ért el átütő sikert a vásárlók körében. Ez persze a megjelenést követő pár hónapban még nem volt egyértelmű, így 2013 nyarán a Nevadai Szerencsejáték Felügyelet kiküldött a kaszinóknak egy levelet, melyben figyelmeztetett arra, hogy a Google szemüvegét nagyszerűen lehet csalásra használni.

 

„Ugyan semmi illegális nincs ezeknek az eszközöknek a birtoklásával és/vagy általános felhasználásával kapcsolatban, a kaszinókban visszaéléseket lehet elkövetni velük.” - állt a levélben.  „Például ezekkel az eszközökkel meg lehet osztani a játékosok között kártyainformációkat a póker- és egyéb játékasztalok mellett, melyekkel az adott játékosok előnyhöz jutnak.”

 

Ugyan technikailag lehetséges ilyen módon használni az okosórák kameráit is, Bennison még nem látott erre példát. „Egy dolog aggódni a lehetőség miatt, és egy másik kivitelezni, és tudni, hogy valóban használják.” –mondja. „Az okosórákkal kapcsolatban még nincs tudomásunk konkrétumokról.”

 

“Hivatalosan nincs előírásunk az okosórákkal kapcsolatban.” – közölte Seth Schorr, a Downton Grand kaszinó elnöke. „Figyeltünk, mikor kijött a Google Glass, és azonosítottuk, mint potenciális kockázatot. Az okosóra más. Ezek sokkal népszerűbbek… szóval egy okosórába épített kamera más ügy lehet. De még ebben az esetben is, nem hiszem, hogy különösebb kihívás lenne számunkra. Egyelőre nem tekintünk rá problémaként.”

 

Hasonlóképp nyilatkozott a Wynn egyik szóvivője is: “Nincs hivatalos szabályunk az okosórákkal kapcsolatban. De ugyanúgy kezeljük őket, mint a telefonokat. Ha a vendég az asztalnál elkezd sms-ezni, vagy internetezni, megkérjük, hogy lépjen el az asztaltól.”

 
Címkék: kaszinó,