Támadás a brit szerencsejáték-ipar ellen

2012-03-22
George Osborne kancellár (pénzügyminiszter) kettős támadást indított a brit szerencsejáték ipar ellen: módosításokat jelentett be mind a nyerőgépek, mind az internetes fogadás adójával kapcsolatban.

 

Egyrészt 20%-os nyerőgép illetéket vetett ki a pénznyerő automaták bevételeire. Ez a lépés 42.000 vállalkozást érint, beleértve a kocsmákat, bingótermeket, fogadóirodákat és kaszinókat.

 

Az új illeték magasabb, mint az a  17%, melyet eddig fizettek. Jelenleg gépenként évente 2.405 fontos illetéket, és a bruttó nyereség után 20%-os adót kell fizetniük a vállalkozásoknak. Ennek eredményeként a nyerőgép üzemeltetők, így a Ladbrokes és a William Hill is, 50 millió fontos plusz adóteherrel néznek szembe.

 

Változott az online szerencsejáték adózása is.

A William Hill és a Ladbrokes, melyek online tevékenységüket Gibraltár-ra vitték ki, ezentúl nem a székhely, hanem a játékosok helye alapján fizet majd 15%-os adót. A vállalatok várhatólag továbbra is offshore maradnak, mert más adók alól így ki tudják vonni magukat, és mert más országokból is vannak ügyfeleik, de a  hír hallatára mindkét fogadóiroda részvényei esni kezdtek.

 

Paul Talboys, a Bingó Szövetség elnöke „hihetetlenül kiábrándítónak” nevezte a nyerőgépekre kivetett adót, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisebb bingótermek ilyen módon nem fognak tudni tovább üzemelni. 

A Brit Fogadóirodák Szövetsége szerint „A bejelentés 2600 fogadóirodát és 11.000 munkahelyet veszélyeztet.”

 

Forrás: This is MONEY