Taktika a szerencsejáték függők meggyőzésére - Elrettentő példák

2017-11-23
A játékfüggők meggyőzésére és szenvedélyükről való leszoktatásra vajmi keveset segít az érvelés és a szép szavak.

 

Részlet Dr Tessényi Judit A Szerencse rabjai című könyvéből:

 

Az általam egyik sikeresnek talált módszer az volt, amikor - valódi elrettentési céllal - börtönvizsgálataink eredményét mutattam be. Arról beszéltem egy GA találkozón, hogy a fogvatartottak körében igen jelentős a játékfüggők száma a normál populációhoz képest: mintegy 30-szoros. Ráadásul a megkérdezett fogvatartottak 10 százaléka azt vallotta, hogy a bűncselekmények elkövetésében szerepet játszott a játékszenvedélye. Ettől azonban még nem estek hanyatt. Ennek a kutatásnak azonban az is kérdése volt, hogy a családban előforduló szenvedélybetegség befolyásolja-e a gyermekek későbbi felnőtt viselkedését. Amikor arról beszéltem, hogy a gyermeke viselkedését is rossz irányba tereli a játékos magatartása, szemmel látható volt a megdöbbenés és az elképedés.

Ha a válaszadó az apa szenvedélybeteg, akkor 60,7 százalék annak az esélye, hogy a megkérdezett is annak bizonyul, a komplementer csoportban ennek az arány 36,7 százalék. Ugyanakkor az anyák, a testvérek, illetve a társak játékszokása már nem mutat szignifikáns kapcsolatot a vizsgált személy szerencsejáték-függőségével. (Tessényi Judit - Kovács Péter: Szerencsejáték és bűnözés kapcsolatának vizsgálata; ÜGYÉSZEK LAPJA 2015.)

Az előadásom korábbi részében csak figyelmesen hallgattak, esetleg bólogattak a jelenlévők, de a szülői minta negatív következményeinek – tudományos és statisztikailag bizonyított – bemutatása kiverte a biztosítékot. Senki nem szeretne a szerencsejáték miatt börtönbe kerülni és azt sem, ha a függősége a gyerekére is rossz hatással lenne. Nagyon sok a megdöbbentő kimenetelű eset. Senki sem szeretne elrettentő példa lenni, de nem találkoztam olyannal, aki ne ismert volna legalább egy problémás szerencsejátékos történetet. A magyar mért adatok szerint a felnőtt lakosság 1-2 százaléka játékfüggő. A KSH szerint 2 millió 176 ezer család volt 2011-ben, ha minden családban van legalább egy problémás szerencsejátékos, akkor jóval több a szerencsejáték függő, mint az jelenleg – más kutatási jelentésekben - kimutatott.

Kutatásunk szerint a szerencsejáték és annak szenvedélyes mérvű űzése összefüggésbe hozható a bűnelkövetéssel, különösen a lopással, ezért rendkívül fontos a szerencsejáték szenvedély következményeit megvizsgálni. A szerencsejáték lehetőségek növekedése, fajtáinak sokszínűsége és az új technológiák megjelenése, mind-mind addiktív potenciál. Ez a tendencia elkerülhetetlenül az egyidejűleg fennálló mentális egészségügyi problémák növekedését is eredményezi, amelyek magukban foglalhatják a visszaélésszerű magatartás különféle formáit és az öngyilkossági kísérletek elkövetését. Fontos tehát, hogy tudatosítsuk a szerencsejátékok és az bűnözés közötti kapcsolatot, és egyúttal szorgalmazzuk ennek kezelését támogató intézmények, programok felállítását. Egy lehetséges megközelítés a terápiás kezelés, de ezt mind a preventív intézkedéseknek, mind a szűrés (felismerés) stádiumának meg kellene előznie. A legjobb gyakorlatok, legsikeresebb eljárások bemutatása célszerű lenne, mind szerencsejátékban kórosan érintettek mind családtagjaik körében – különös tekintettel a büntetés-végrehajtási intézetekben. A környezet játékszenvedély-fertőzöttsége ugyan nem determinál, ugyanakkor részleges szerepet játszik. Ebből kifolyólag azon családoknál, ahol a szülői mintában megjelenik, fokozott figyelmet kell a fiatalkorúak ez irányú védelmére fordítani.

Címkék: játékfüggőség,