TOTÓTIPPELŐ: 2013. 26. hét 2. forduló

2013-06-28
Ezen a hétvégén U20-as meccsekre, norvég és svéd bajnokikra, valamint a két Konföderációs Kupa mérkőzésre kell tippelnünk. Nézzük

1. U20 Horvátország - U20 Új-Zéland 1

Új-Zéland az egyetlen csapat két kör után, amely együttes még nem rúgott gólt a tornán. Könnyen lehet, hogy ez így is marad, mert a horvátok elég stabilnak tűnnek. Déli szomszédunk U20-as csapata egy gólt kapott eddig a két fellépésén, nem valószínű, hogy Új-Zéland tömi ki őkat. A horvátok várhatóan a B csapatukkal állnak ki a kiwik ellen, ám a friss horvát srácok talán még jobban pörögnek majd, mint Livajáék.

 

2. U20 Üzbegisztán - U20 Uruguay 2

Üzbegisztán mindenkori U20-as csapata mindig nézhető futballt játszik. Aztán felnőtt szinten valahogy nem sikerült az áttörés eddig, bár most a felnőtteknek is van még esélyük kijutni Brazíliába. Az üzbégek simán verték Új-Zélandot, majd leikszeltek a horvátokkal, így két kör után tovább is léptek. (Hat csoportból a négy legjobb csop. harmadik is továbblép)

Jól pörögnek az ázsiaiak, és őszinte focit játszanak. Uruguay csapatában is van potenciál, sőt nézve a meccseiket mindkét alkalommal úgy tűnt, hogy maradt még a tankban. A nyitómeccsen nem játszottak rosszul, de 1-0-ra kikaptak a horvátoktól. A 2. fellépésükön győzelmi kényszerben játszottak, és a korai góljuk után nem nagyon akarózott focizni nekik. A hajrában lőttek még egyet a kiwiknek, de nagyon spórolóra vették a figurát.

Üzbegisztán már továbblépett, Uruguaynak viszont győznie kell! Az üzbégeknek belefér a két gólos zakó is, így csak arra fognak figyelni, hogy ki ne kapjanak (nagyon). Nagyon nem is fognak, az uruk Új-Zélandot is megkímélték, hisz a góljuk után látványosan visszavettek. Szűk dél-amerikai győzelem a tippünk!

 

3. U20 Egyiptom - U20 Anglia 2

Anglia U20-as szinten el van átkozva. Na, nem mintha a felnőttek sorra nyernék az EB-ket, VB-ket, de az U20- as csapatok képtelenek nyerni a VB-ken. Még az őskorban nyerhettek utoljára, tényleg egy vicc, amit művelnek. Pedig hatalmas az utánpótlás bázis, mégsem jönnek az eredmények.

Ezen a 2013-as tornán is két döntetlenjük van. Két évvel ez előtt a csoportkörben háromból hármat adtak döntetlenre.

Nem lehet azt mondani, hogy Egyiptom ellen esélyesek lennének, mert a fiatal fáraók Chile és Irak ellen is jól játszottak magukhoz képest, de sok nagy helyzetet puskáztak el.

Korábban arról voltak híresek, hogy a kevés helyzeteiket jó százalékkal váltják gólra, de itt a VB-n a sok helyzetből lőnek kevés gólt, ami aggasztó lehet. Totálisan háromesélyes meccs, de mindkét együttes győzelmi kényszerben van. A nagy számok törvénye alapján valamikr az angolok is nyernek meccset U20-as VB-n, úgyhogy mivel jobbat úgysem tudunk, legyen 2-es.

De nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a két csapat eddig meccsei alapján ez totálisan háromesélyes találkozó!

 

4. U20 Irak - U20 Chile X

Irak és Chile nem fogja bántani egymást. Két kör után 4-4 ponttal állnak, természetesen pozitív gólkülönbségel. Egy döntetlen bőven megfelel mindkét csapatnak, nem fogják bántani egymást.

 

5 Strömsgodset - Tromsö 1

Az első a hetedikkel csap össze a norvég élvonalban. Ami a listavezető Strömsgodset együttesét illeti, remek szériájukat a múlthéten a Rosenborg törte meg. De előtte nagyon hasítottak, a Sarpsborgnak ötöt, míg a Startnak egyenesen hatot vágtak. A Rosenborg ellen nem jött ki a lépés Kovács Péteréknek, de most itt a javítás lehetősége.

A Tromsö nem kifejezetten gyenge csapat, de idegenben kilátástalan a játékuk. A Tromsö 19 pontjából csak négyet szerzett idegenben, szóval itt sem sok esélyük van a javítani szándékozó Strömsgodset ellen!

 

6. Sogndal - Hönefoss X

A 8. a 11. helyezett csapatot fogadja. Két olyan együttes, akik szívesen ugranának egyet-kettőt a tabellán fölfelé. Ám könnyen lehet, hogy erre nem a hétvégén kerül sor. A két együttes utolsó három fellépésén nem született gól. Utolsó hét találkozójuk közül pedig négy találkozó végződött 0-0-ra. Nem nagyon lehet ehhez mit hozzáfűzni, talán csak annyit, hogy érik a negyedik 0-0 is sorozatban.

Egyik félnek sem kifejezetten jó a döntetlen, de még mindig jobb, mint a nullázás.

 

7. Lilleström - Valarenga X

A Lilleström és a Valarenga együttesében közös, hogy mindketten jobb kezdésről almodoztak. Már a 14. forduló jön, a két csapat viszont masszívan az alsóházban található. A Lilleström és a Valarenga is képes mindenre, teljességgel kiszámíthatatlanok. Moen a hazaiaknál, míg Berre a vendégeknél áll jól a góllövőlistán, de ha ezt a két játékost megfogják, patthelyzett alakulhat ki. Tény, hogy mindkét fél menekülne előre, de nem olyan könnyű az. Izzadtságszagú döntetlenre van kilátás!

 

8. Start - Aalesund 2

A 13 Start a 3. Aalesundot fogadja hétvégén. 10 hely van tehát a két együttes közt, de a lőtt gólok között is pontosan 10 egység van. Amíg a Start 16-ot lőtt, addig az Aalesund 26-ot. Sőt a kapott gólok között is majdnem ott a tizes, szóval van némi különbség a két együttes játéktudása közt. Nem is olyan régen a listavezető Strömsgodset 6-0-ra verte el a Startot, nem sok közük volt ahhoz a meccshez. Félő, hogy most sem lesz, mert hiába a hazai pálya, ott sem tudnak dominálni! Aalesund győzelem a tippünk

 

9. Odd Grenland - Haugesund 2

A 14. a 6-at fogadja ezen a találkozón. Az esélyek kiegyenlítettek a fogadóirodák szerint, de az az igazság, hogy a vendég együttesben több a nafta. Tény, hogy volt két rosszul sikerült meccsük a Lilleström és sogndal ellen, de múlthéten már elverték az 5. Brannt, és úgy néz ki, visszataláltak a helyes útra.

Az Odd csapata kevés gólos mecseket játszik, és azt a keveset is inkább kani szokták. Ha Shalát ki mtudják kapcsolni a vendégek, nem nagyon lesz aki gólt lőjön a hazaiak közül. Nem lesz egy gólzáporos összecsapás, 0-1, 0-2 körüli végeredményre számítunk.

 

10. Viking Stavanger - Rosenborg X2

A Viking - rosenborg mérkőzés a forduló rangadója. Mindkét együttesnek a bajnoki cím a célja, így hiába járunk a bajnokság első felében, ez bizony' hat pontos találkozó'. Viszont könnyen lehet, hogy mindössze 1-1 ponttal be kell érniük. Nagyon hasonló erősségű két együttes ez, és hiába van jobb formában a Rosenborg, azért a Stavanger játszik hazai pályán.

A kettejük párharcait nézve viszont egy érdekességre bukkanhatunk. Amikor ez a két együttes találkozik, általában a Rosenborg nyer. A Vikingnek legutóbb tétmeccsen 2005-ben sikerült nyerni a Rosenborg ellen... Nem ma volt. Valamiért a Rosenborg dominálja a Vikinget, aminek nem lehet tudni a miértjét, egyszerűen így van.  Ezek a alapján nagy bátorságra vall kivenni az egyest. Ha a múltbúl indulnk ki, X2-be rakjuk a derbit.

 

11. Elfsborg - Syrianska 1

Fura, hogy ez a meccs bekerült a programba, mert nagyon egyértelműnek tűnik. Az Elfsborg a svéd élvonalban a 4. helyen áll, csak öt pont a hátrányuk a Göteborg mögött. Ezzel szemben a Syrianska tökutolsó, 13 meccsükön mindössze 9 pontot gyűjtöttek. Utolsó négy találkozójukat is az Elfsborg nyerte, és nagyon úgy tűnik, nem lesz ez másként most sem.

 

12. Djurgarden - Öster 1(X)

A svéd élvonal másik vasárnapi meccse viszont kevésbé tippelhető jól! A Djurgarden (magyarul állatkert) csapata a 12., míg az Öster a 13. helyen áll.

A Djurgarden teljesítménye hullámzó, az Öster pedig kiegyensúlyozottan gyenge :D Pedig jól kezdték a bajnokságot a vendégek, de április 22 és május 23 között sorozatban hat meccset veszítettek el. Aztán jött egy meglepő, már-már bundagyanús meccs, hisz hat kilátástalan találkozó után hazai pályán megverték a listavezető Göteborgot... Ám legutóbb megint hozták azt, amit a bravúr előtt, vagyis veszítettek.

A Djurgarden hazai pályán megütheti az Östert, de jobb, ha kétesélybe játsszuk döntetlennel megtámogatva.

 

13. Uruguay - Olaszország

Konföderációs Kupa bronzmérkőzés. Valószínűleg sokan követtük a tornát, és megvan a véleményünk a hátralévő két meccsről. Nekünk is, amivel lehet egyet érteni, és lehet ellenkezni.

A mérkőzést talán az döntheti el, hogy az uruk kevésbé fáradtak. Persze az ő lelküknek sem tehetett jót Paulinho hajrában szerzett gólja, de egy napal több idejük volt a regenerációra, ráadásul azt se feledjü, hogy az uruk kezdője Tahiti ellen pihent. Így nézva már sokkal, de sokkal pihentebb lehet Uruguay vlogatottja, hisz az olaszok még hosszabbítást is játszottak. Fizikailag és mentálisan is a padlón lehetnek a taljánok, pedig szimpatikus focit játszottak ezen a tornán.

Mi azt mondjuk, hogy az urukban több energia maradt, és ez döntheti el a meccset. Az olaszoknál Balotelli és Abate eleve kiesett, Pirlo sérülten játszott a spanylok ellen, és könnyen lehet, hogy a bronzmeccset már nem vállalja. Gilardinot pedig láthattuk, sajnos sok gólveszélyt nem jelentett a spanyol kapura, állandóan lesen állították meg. A Suarez-Cavani-Forlan trió viszont még okozhat egy-két kellemetlen pillanatot az olszoknak.

A mi tippünk Uruguay győzelem, ezt a fáradt, meggyötört olasz együttest 1-2 gólla meg fogják ütni.

 

13+1. Brazília - Spanyolország

Nehéz okosnak lenni, de ezzel aligha mondtunk újat. Spanylország tutyimutyi focija nem látványos, de az EB és VB siker bizonyítja, hogy eredményes. Semmivel sem szebb foci ez, mint amivel a görögök EB-t nyertek, ugyanolyan defenzív felfogás, csak támadásnak álcázzák. Bár az évek során talán még rosszab lett, mert amíg egy-két éve még a középpályások adogattak, most műár a Ramos-Pique duó  labdázgat saját térfelén.

Ezt a tiki-takát talán tényleg csak a spanylok szeretik, így a többség mindenkép a braziloknak drukkol. Rá is férne most a brazilokra a siker, talán egy kicsit elcsendesedne a népharag.

Egyébként kiélezett catra lehet szamítani, de bízzunk a FIFA-ban, hogy ők is a Selecao végső győzelmére tippeltek.

Mi a brazilok sikerére szavazunk, Spanyolország nem érdemel tornagyőzelmet, ritka unalmas futballt mutattak be ezen a tornán! Hajrá Brazília!

 

Ezek a mi tippjeink, mindenkinek sok sikert kívánunk!

Címkék: sportfogadás, totó,