TOTÓTIPPELŐ: 2013. 32. hét 2. forduló

2013-08-09
A nyári szünet után hétvégén elrajtol a Bundesliga és a Ligue 1 2013/14-es szezonja! Itt az ideje újra foglalkozzunk a TOTÓ-val!

1. Augsburg - B. Dortmund 2

A mérkőzés egyértelmű esélyese a BVB. Láthattuk őkat a német Szuperkupa döntőjében, ahogy 4-et vágtak a Bayernnek. Semmit sem gyengült a csapat, és igaz, hogy Götze már a Bayern játékosa, de Reus kapott maga mellé két olyan labdarúgót, akik simán feledtetik Götzét. Mikhtaryan és Aubameyang két klasszis futballista, épp itt volt az ideje, hogy ők egy ilyen kaliberű csapathoz kerüljenek. Aubameyang olyan kezdősebességgel rendelkezik, hogy 30 méteren Bolttal is felveszi a versenyt. Márpedig a futball a sprintekről is szól, pláne a BVB-nél. Mikhtaryan pedig tényleg remek játékos, gólerős, kombinációs játékban is kiváló, öröm lesz őt nézni hétről hétre.

Az Augsburgnál egy-két ember jött, volt pár távozó, de igazából nagyjából hasonló erősségű maradt a keret. (Az élvonalbeli csapatok közül a legkisebb pénzmozgás az Augsburgnál volt)

Nagy meglepetés lenne, ha a BVB már a rajtnál előnyt adna a Bayernnek. Itt nem lesz semmilyen meglepetés, nyer a BVB 2-3 góllal!

 

2. Leverkusen - Freiburg 1

Tavaly a Freiburg nagyon nagy szezont futott, óriási dolog lenne, ha ismételni tudnának. Távozott Flum, Kruse és Calligiuri, de nincs már Makiadi és Rosenthal sem.

Érkezett Hanke, de ő talán már kifelé megy a divatból, tavaly a 'gladbachnál már csak epizodista volt. Streich mesternek nem lesz könnyű dolga, sok alapember távozott, aki tavaly tolták a csapat szekerét!

A Leverkusenből távozott Schürrle, Carvajal, Hosogai, Schwaab a fontosabb játékosok közül, de mégsem lehet azt mondani, hogy gyengültek volna. Schürrle 22 millát ért a Chelseanek, így megvették 10 millióért Son-t a HSV-tól. Érkezett még Can a Bayerntől, Donati az Intertől, Kruse a Düssitől vagy Hilbert a Besiktastól, Spahic a Sevillától,azaz mindenféle posztra igazoltak, és anyagilag is jól jöttek ki a gyógyszergyáriak. Talán a legfontosabb kérdés majd az lesz, hogyan tudja Schürrlét pótolni a koreai Son.

Ezen a találkozón a Leverkusennek otthon meg kell vernie a Fraiburgot. A vendég csapat jobban átalakult, rengeteg kulcsjátékos távozott, nekik idő kell, mire újra összeállnak.

Erősebb a Leverkusen ebben a pillanatban, és ez látszódni is fog!

 

3. Hannover - Wolfsburg 1

A Hannover a nyáron vett pár játékost a padra, távozott Abdellaue, Eggimann és Raush. Azért akkora jövés menés nem volt, ami a kezdő 11-et illeti, nagyjából ugyanaz lesz, mint volt. Huszti újra a régi sajnálatos tavaszi sérülése után kész a bajnoki rajtra. Otthon a Hannover mindig is jó volt, nincs csapat a Bundesligában, amely előre beírhatná a három pontot, amikor Hannoverbe látogat!

A Wolfi megvette az ex-nürnbergi védőt, Kloset, aki nagyon hasznos játékos, hisz nemcsak hátul teszi a dolgát, de a fejesgóljaival elöl is hasznot hajt. Érkezett még Calligiuri a Freiburgtól, aztán nagyjából ennyi. Távozott Kjaer a Lillehez, valamint Fagner és Pogatetz, de ez semmi ahhoz képest, amit a Wolfitól megszokhattunk.

A Wolfinál tehát alig volt mozgás, hosszú idők után most abból próbálnak főzni, ami van. Talán ez lesz a tuti húzás?

Érdekes kis találkozóra van kilátás, de ha a Hannover úgy játszik idén is hazai pályán, mint az elmúlt idényben, akkor nagy baj nem lehet. A vendég csapat még mindig Diego függő. Ha a kis brazilnak megy a játék, és épp van kedve játszani, akkor lehet némi problémájuk a hannoverieknek, de otthon ezt a meccset be fogják húzni!

 

4. Hertha Berlin - Eintracht Frankfurt X

Nem nagyon van olyan ország, ahol a főváros nem rendelkezik stabil élvonalbeli csapattal. Németországban viszont ez a helyzet, mert a Hertha ugyan nagy múltú együttes, mostanában viszont ingáznak az első és másodosztály közt. Most épp az I osztályban szerepelnek. Érkezett Baumjohann, van der Bergh, Hosogai és Johannes, de hogy őszinték legyünk, ezek a nevek nem garantálják azt, hogy jövőre is első osztályú marad a Berlin.

Az Eintracht sem dobálózott a milliókkal, egy-két játékost ingyen, egy-két játékost pedig szinte aprópénzért igazoltak, de a keret nagyjából a tavalyi.

A Hertha az újoncok lendületével vág neki a szezonnak, a Frankfurt viszont tavaly is erősen kezdett. Nagy bírkózás lehet ez a meccs, valószínűleg egy-egy ponttal be kell érniük a csapatoknak.

 

5. Hoffenheim - Nürnberg 1

A Hoffi tavaly csak vergődött, a szurkolók abban bíznak, hogy a 2012/13-as szezonnál rosszabb nem jöhet. Az előző szezonban a 16. helyen végeztek, osztályozón maradtak benn az első osztályban. A keret keskeny volt, ennek ellenére nem fogtak nagy igazolgatásba. Elköltöttek 7 millió Eurót, hoztak pár tucatembert, de igazi húzó név nem jött a csapathoz... Így pedig nehéz lesz...

A Nürnberg tavaly nagyon kiegyensúlyozott csapat volt, stabilan a középmezőny tagja. Kiyotake maradt, így a legnagyobb fegyverük idén is a pontrúgások lehetnek. Klose viszont távozott, így a japán srácnak új célpontot kell keresnie, amikor odaáll a labda mögé. Klose rengeteg gólt fejelt, sokszor kihúzta a csapatát a kátyúból.

Tippünk talán fura, talán nem, de hazai sikert prognosztizálunk. Nem is oly rég, amikor a 'gladbach Reusékkal osztályozót játszott, a következő évben BL indulásig jutottak. Most a Hoffi ha a BL-ig nem is jut el a szezon végén, a rajtnál oda fognak figyelni, és elverik a Nürnberget!

 

6. Braunschweig - Werder Bremen 1

A Braunschweig újopncként vág neki a 2013/14-es szezonnak. Céljuk nem lehet más, mint a bennmaradás, ehhez pedig elengedhetetlen a jó rajt. A Bundes II-ben tavaly szép szezont futottak, de ami a másodosztályban elég, az itt a legjobbak közt aligha. Nincs kiemelkedő játékosuk, talán Kumbela a góljaival nevezhető meg, mint húzó név. De igazi erejük a csapategység lehet, legalábbis így a rajt előtt úgy tűnik. Az Augsburg után a legkevesebb pénzt költötték igazolásra, még az 1 millió Eurót sem érte el ez az összeg.

A Werder tavaly semmit sem mutatott, pocsék szezonjuk volt! Vettek egy védőt az Intertől Cadriola személyében (jelentkezzen, akinek mond valamit a név... ), jött Petersen a Bayerntől, és Makiadi a Freiburgtól. Ennyi.

Ment Trinks és Avdic, de igazi pénzt csak Papastatopulos eladása jelentett, ő 9 millió Eurót ért meg a BVB-nek.

A Bréma idén csak a bajnokikra koncentrálhat. Hogy direkt, vagy nem direkt, azt nem tudni, de az első körben kiejtették magukat a Kupából a Saarbrücken elleni találkozón, így tényleg csak a bajnokik maradtak. Robin Dutt mester irányítja a csapatot, Schaaf után tehát egy új éra kezdődhet.

Erősebb csapat a Bremen, de a Braunschweignél most mindenki úgy lép majd pályára, mintha BL döntőt játszana. Hiába vannak a Werdernél az ismert nevek, a csapategység, és az újoncok lendülete miatt meglepetés győzelmet, azaz Braunschweig győzelmet tippelünk!

 

7. Mainz - Stuttgart X

A Mainz ugye eladta Szalait a Schalkénak, és az érte kapott 8 millió Euróból bátran igazolhatott. Jött Joo-Ho a Baseltől, Schahin a Düsseldortól, Okazaki a VfB-től, Polter a Wolfitól, Koch a BVB-től és Moritz a Schalkétól. Csupa olyan játékos, akik előző klubjaikban kevés lehetőséghez jutottak. A Mainzban mindenkinek lehetősége lesz megújulni, hisz volt azért távozó is. Calligiuri, Ivansitz, Zabavnik, Risse és Ujah is lelépett. Volt tehát játékosmozgás, de legalább Tuchel mester maradt.

A VfB Stuttgart továbbment a DFB Kupában és az EL-ben is. Van tehát tétmeccs a játékosok mögött, Labbadia egy viszonylag bő kerettel dolgozhat, valószínűleg a 3-6 hely lehet a célja a csapatnak. Egy jó rajttal sokáig juthatnának, de a Stuttgartnak először bizonyítania kell. Olyan csapat, amelyből sokat ki lehetne hozni, de a Bundesligában azért a Byern és a BVB után a többiek közt nüanszok döntenek.

A Mainz egy ikszre otthon mindig jó lesz a Stuttgart ellen, így most is!

 

8. Schalke - Hamburg 1

A Schalke szezonja érdekesnek ígérkezik. Erős a keret, de az ötöd osztályú Nöttingen ellen épphogy nyertek 1-0-ra. Nagyon csúnya focit mutattak be, sőt Draxlernél a cérna is elszakadt, majdnem verekedéssé fajult a játék. Ezt látván nehéz azt tippelni, hogy a Gelsenkirchen nyer a nyitómeccsen. sok a jó játékos, de valami nagyon nem stimmel még! Ugyanakkor lehet az is, hogy valami bunda folytán nem adhattak ki magukból mindent, és ez vezetett frusztrációhoz Draxlernél. Kellemetlen dolog, amikor érzed, hogy megy a játék, mégsem lőhetsz gólt, nem csinálhatod meg a cselt, és állandóan csak hátrafelé kell passzolni. Senki se higgye, hogy a Schalke félgőzzel ne rúgott volna vagy ötöt a Nöttingennek...

A Hamburg SV a nyáron elveszítette Son-t, a kevés kreatív labdarúgó közül a legkreatívabbat. Maradt még van Der Waart, akit azért tudná irányítani a csapatot, de kinek adjon majd gyilkos passzokat. Nincs csatár, Rudnevs, Nafui, vagy Zouza igen vékony kis csatársornak tűnik.

Hiába mutatott pocsék focit a Schalke 04 a Nöttingen ellen, ez a meccset be fogják húzni!

 

9. Bordeaux - Monaco X

A Bundesliga mellett a Ligue ' is elrajtol, és lesz az első körben is egy-két pikáns találkozó. A Bordeaux a megerősödött Monacot fogadja. Újonc a Monaco, a de a PSG után második legesélyesebb csapat a bajnoki címre a bukiknál.

Aki nézte tavaly a Bordeaux meccseit, az ritkán szórakozott jól. Gólt elvétve lőnek, de elvétve is kapnak. Unalmas meccsek, döntetlenek jelzik útjukat. Idén már a francia szuperkupa meccset elveszítették a PSG ellen, de ez nem jelent semmit.

A Monaco a nyáron leigazolta Falcaot, Carvalhot, Abidalt, Moutinhot, Toulalant, és a napokban még 45 milliót Eurót adtak Jackson Rodriguezért a Portonak. 146 millió Eurót dobtak szét a nyáron, és vettek 6-7 olyan focistát, akik Európa bármelyik top csapatába beférnének legtöbben.

Viszont ennek a csapatnak még idő kell, mire összeáll. Ugyanakkor a Bordeaux talán meglepődik, amikor majd ezek a srácok egyszer csal ott lesznek a pályán ellenfélként.

A mi tippünk az, hogy a Bordeauxtól megszokott defenzív játékot látjuk majd, és rögtön egy tőlük megszokott döntetlennel nyitják a szezont.

Az biztos, hogy a Monaco rendesen kirabolta Ibériát, ezzel a LaLiga gyengült, a Ligue 1 viszont igencsak erősödött!

 

10. Lyon - Nice 1

A Lyon pár éve egyeduralkodó volt Franciaországban, most viszont a dobogóért is küzdeniük kell. Amíg a PSG és a Monaco erősödött, ők gyengültek az évek folyamán. Sőt még tovább gyengülhetnek, mert Gomis is a Premiershipbe tart.( A Grasshoppers ellen nem is lépett pályára...)

A Nice csapata tavaly 3-0-ra kikapott az Olympique otthonában, és most sem számíthatnak sok jóra. A védelem egyik oszlopa, Kolodziejcak, valamint a legveszélyesebb támadójuk, Chvitanic nem léphet pályára...

a Lyonnál Bakari Koné Umitti és Vercoutre hagyja ki a meccset, de azért őket lehet pótolni. Ugyanakkor a Nizzánál Chvitanicot kivéve nincs igazán veszélyes támadó, így pedig nyitómeccsen idegenben nem lesz könnyű megúszni a zakót.

 

11. Lille - Lorient 1

A Lille a meccs esélyese, ez nem vitás. Roux ugyan nem játszhat, ám a két keret között így van némi minőségbeli különbség a hazaiak javára. A Lorient tavaly szép szezont futott, nyolcadik helyen értek célba, de a szezon végét látványosan ellazsálták. Hogy idén mire lesznek képesek, az jó kérdés, de bravúr lenne, ha a tabella első felében végeznének.
Ha netán itt kikapnak a vendégek a nyitómeccsen, nincs nehéz sorsolásuk. Ezután jön a Nantes, majd a Guingamp és a Valenciennes. Azon a három meccsen lehet pontokat gyűjtögetni, aztán az 5. fordulóban már egy nagy hal, nevezetesen a Monaco kerül majd szembe a Lorient-al.

 

12. Rennes - Reims X

A Rennes legnagyobb erősítése nem egy játékos, hanem Montanier volt. A francia tréner tavaly a Real Sociedadot a BL induláshoz segítette, de honvágya volt, így elfogadta a Rennes ajánlatát. Sokat kell még dolgoznia, barátságos meccseken rendesen dadogott még a csapat játéka. Az pedig ne várjuk a Rennestől, hogy olyan focit mutatnak majd be mint a sociedad tavaly, ahhoz játékosok is kellenének.

A Reims tavaly megúszta a kiesést, más céljuk idén sem lehet. Egy jó kis iksszel itt a nyitókörben ők simán kiegyeznének. A Rennesnek talán csalódás lenne, de az az igazság, hogy nem nagyon érezni az erőt a Rennes oldalán.

 

13. Man. United - Wigan 1

A Community Shiled vasárnap kerül megrendezésre a Wembleyben a Man. United, és a másodosztályú Wigam részvételével.

Bizony-bizony, tavaly a Wigan behúzta az FA Kupát, aztán a bajnokik már kevésbé mentek jól, aminek kiesés lett a vége. De legalább a búcsú szép volt, azért a Wigan csapata nem minden évben nyer trófeát.

A Man. Unitednél lezárult egy korszak Sir Alex távozásával, de Moyes méltó utóda lehet. A Man. United idén nyáron nem mozgolódott az átigazolási piacon. Fabregasról pletykálnak, de Cesc aligha vágyik vissza a Premiershipbe, amikor a Barcában focizhat. Rooney is maradt, és csak Zaha csatlakozott a csapathoz, de ezt már télen is lehetett tudni.

A Man. United tehát ott folytatja majd, ahol tavaly abbahagyta. A nyáron felkészülési meccseken végigbundázták a világot, keresték a pénzt. Ma még a Sevilla ellen játszanak felkészülési meccset, ami szintén totál komolytalan lesz. A Sevilla ugyanis tegnap játszott EL selejtezőt, a Man. U. pedig vasárnap fog Community Shieldet...

Moyes első igazi tétmeccse a Man. United kispadján, nem létezik, hogy a Wigan a Man. City után a Unitedet is megtréfálja. 3-4 góllal nyer a Manchester!

 

13+1. Guingamp - Marseille 2

A Guingamp újonc a ligában, és egyből meg is kapták a Marseille-t ellenfélként a nyitókörben. A célok eltérőek, hisz az újonc csapat egyértelműen a bennmaradásért harcol, míg a Marseille a Monaco-Bordeaux-Lyon-PSG négyessel harcol majd a helyezésekért.

A Marseille nem igazolt nagy nevet, viszont nem is engedett el senkit a kulcsjátékosok közül. Mardt Gignac, Ayewék, Valbuena, Payet, Amalfitano, Cheyrou, Mandanda, szóval ezt a meccset illene behúzni!

A Guingamp ugyanakkor menni fog előre, az újoncok lendületével, de ha a Marseille kellőképp fel tud pörögni, behúzza a forduló zárómeccsét!

 

Címkék: sportfogadás, totó,