TOTÓTIPPELŐ: 2012. 41. hét 2. forduló

2012-10-12
A TOTÓ hétvégi meccsei csupa-csupa válogatott találkozók kivétel nélkül. Tizenkét európai összecsapás, és két dél-amerikai rangadó megtippelése vár ránk, ami most az eddigieknél is nehezebbnek tűnik! Minket nagyon meglepne, ha valaki összehozna hétvégén egy 13+1-est. Nézzük sorban a találkozókat

 

1. Észtország - Magyarország X

Ez az a meccs, amiről mindenkinek megvan a véleménye. Nekünk is :D

Magyarország nem fog nyerni az észtek ellen! Hátha ránk cáfolnak a fiúk, de az az igazság, hogy nincs most meg az az egység, ami az Egervári érát sokáig jellemezte. Széthúzás van, és ez látszott a hollandok elleni találkozón is. Ráadásul a kapitány sem volt a helyzet magaslatán. Az még rendben van, hogy a sajtó 'elővette', de az milyen már, hogy saját játékosa nyíltan kritizálja. Nincs védelmünk, mindenki Vanczák Vili divatos maszkjára kíváncsi. Nagyon rossz érzésünk van a mérkőzéssel kapcsolatban, mert igazából Dzsudzsákon kívül nincs ebben a csapatban olyan játékos, aki nemzetközi szinten is megállná a helyét. Talán Bogdán még az, aki a kapuban megüt egy szintet, de rajtuk kívül senki. Gera öregszik, lassul, Hajnalnak ha volt két jó meccse a válogatottban, már túlzóan nyilatkozunk, Koman eltűnt Oroszországban, Huszti pedig hiába játszik bomba formában, nem kerettag, akárcsak Tőzsér, aki szintén alapember a Genoában. Nincs középpályánk, és ugye a védelem sincs a toppon. Kényszerből játszanak védőt többen, aminek ugye meglesz az 'eredménye' Juhász idén csak a padot koptatja Belguimban, és nincs játékban. Nagyon nehéz lesz így tisztes eredményt elérni a következő két találkozón.

Az észtek ellen mindenki győzelmet vár, de mi azt valljuk, most a döntetlenben sokkal több a realitás. Az észtek a törökök ellen is pariban voltak, amíg nem kerültek emberhátrányba. Sőt simán vezetést szerezhettek volna, de az első 15-20 percben több ziccert is elpuskáztak. Amilyen szerencsénk van, ellenünk biztos berugdossák majd ezeket az említett ziccereket. Tippünk 1-1.

Viszonylag friss hír, hogy Koman Vladimir sem tudja vállalni a játékot ma este! Így az amúgy sem acélos középpálya még tovább gyengült, hisz Koman azért a kreatív focisták közé tartozott, amiből sajnos kevés van ebben a csapatban...

 

2. Törökország - Románia 1

Törökország és Románia leendő ellenfeleink, így különös figyelmet érdemel ez a találkozó is. Románia válogatott szinten visszaesett az utóbbi időben. A FIFA világranglistáján Törökország a 36-ik helyen áll, míg a románok 10 pozícióval lejjebb a 36-on. Ami dönthet, az egyértelműen a hazai pálya. A törökök otthon veszélyesek, és van a csapatban egy Arda Turan, aki jelenleg Európa egyik legjobb irányítója. Falcao sem véletlenül rúg annyi gólt a 'ticoban. Ha Turan nem tömné őt 'filléres' labdákkal, Falcao sem termelne ilyen ütemben. Arda Turan, és a hazai a pálya elég lesz, hogy a törökök otthon tartsák a három pontot.

Nagyon fontos találkozó, igencsak befolyásolja a továbbjutást ez a mérkőzés. Viszont akárhogy is nézzük, Törökország erősebbnek tűnik, és ha van egy pici szerencséjük, Hollandiában is pontot szereznek. Az észteket otthon maguk alá gyűrték, most egy igazi ki-ki meccsen mutathatják meg, mit is tudnak valójában. Tippünk 1-0.

Törökország csapatából hiányzik majd Balta és Töre, míg a románoknál Lobont, Nicolita és Nicolae.

 

3. Bulgária - Dánia 2

Bulgária is azon csapatok közé sorolandó, amelyek nem nagyon jutottak ki az utóbbi időben világeseményekre. Most felcsillant a remény, hisz döntetlennel nyitottak az olaszok ellen, majd megverték Örményországot. Ezzel a négy ponttal a 2. helyen állnak, míg a dánok mindössze egy döntetlent tudnak felmutatni Csehország ellen. A bolgároknál is új generáció nőtt fel, nincsenek már Petrovék sem, és nincs Berbatov. Az olaszok elleni döntetlen talán adhat nekik egy kis önbizalmat, de a dánok ellen nem lesz könnyű dolguk. Dánia válogatottjában sokkal több olyan focistát találunk, akik nemzetközi szinten is elismertek. Kjaer, Jörgensen, Ericksen, Rommedahl, Agger ... -és lehetne még sorolni. Egységes csapat, és elég sűrűn kinn vannak EB-ken és VB-ken. A 92-es EB győzelem a legnagyobb sikerük, amit megismételni szinte lehetetlenség, de a dánok tudják, hogy lehet kijutni ezekre a tornákra, és van egy olyan érzésünk, hogy a bolgárok ellen győzelmet aratnak idegenben!

 

4. Fehéroroszország - Spanyolország 2

Itt nem nagyon lehet kérdés, csakis a különbség. Spanyolország verhetetlen, olyan szinten játsszák a focit, hogy az valami elképesztő. Lehet azt mondani, hogy unalmas, és ebben van igazság, de hogy ne lenne eredményes, azt nem. A fehérorosz focit most a BATE sikerei miatt a szurkolók is szívügyüknek tekintik, de ez a spanyol csapat nem fog pontot veszíteni a beloruszok ellen. Egyébként Hlebéknek össz-vissz két vereségük van, valószínűleg elkönyvelték, hogy a spanyolok és a franciák mellett maximum a 3.hely lehet a cél. Sima kettes :D

 

5. Moldova - Ukrajna 2

Az ukránok legutóbb megmutatták, hogy Shevchenko visszavonulása után is van élet. Majdnem elverték az angolokat idegenben, nagyon megizzadtak a britek, hogy az egyenlítés meglegyen. A Konoplyanka-Garmash-Yarmolenko hármas a középpályán hihetetlenül jó, nagyon kreatívak, és emellett erőszakosak is. Agilis trió, és mögöttük ott van Tymoschuk, akit szintén nem kell bemutatni. Moldova nem faktor ebben a csoportban, eddig mindkét találkozójukat elveszítették, sőt még gólt sem rúgtak! Anglia 5-0-ra, míg Lengyelország 2-0-ra verte őket. Hiába játszanak hazai pályán, ezt az ukrán hengert nem fogják megállítani.

 

6. Szerbia - Belgium 2 (X)

Itt bizony nem könnyű okosnak lenni. Háromesélyes meccs. Két-két meccs után mindketten 4-4 ponttal állnak a csport élén, úgyhogy különösen nagy a jelentősége ennek a taláélkozónak. A Szerbek a skótok elleni remi után nagyon megverték a walesieket (6-1). A belgák verték Wales-t, és döntetlent játszottak a horvátok ellen. Nagyon ígéretes generáció, Mertens, Witsel és Hazard középen, hátul pedig GIllet, Kompany-Vermaelen és Vertonghen. A horvátok ellen például olyan labdarúgók nem fértek a kezdőbe, mint Fellaini, Lukaku, de Camargo, vagy a fiatal brémai légiós de Bruyne. Szerbiában nem könnyű nyerni, de ez a belga együttes képes meglepetést okozni. Jók a szerbek is, de ez a belga együttes most nagyon együtt van, meglepetést fognak okozni hétvégén! Tippünk 2-1-es vendég siker.

- Sérültek a szerbeknél: Stojkovic, Basta, Radovanovic és Sulejmani

- Sérültek a belgáknál: Lukaku és Fellaini

 

7. Svájc - Norvégia

Svájc az E csoport favoritja! Ennek megfelelően eddigi két meccsét nyerte a helvét együttes. 2-0-ra verte az albánokat és a szlovéneket is, magabiztosan hat ponttal a zsebben várhatják a norvégokat. Az északiak Izlandon rögtön megégtek, hisz 2-0-ra nyerni tudott a szigetországi együttes, majd otthon legyűrték a maguk alatt lévő szlovéneket.

A svájciak Albánia elleni találkozója 'csak' két gólos különbséget hozott, de tudjuk, hogy például Xhaka ajtó-ablak szituációt rontott DIREKT, mondván nem fog gólt lőni szülőhazájának. Fura egy történet, kérdezhetnénk, hogy akkor miért vállalta a játékot??? Lesz mit kompenzálnia! Jó hír a svájci szurkolók számára, hogy norvég disszidens nincs a csapatban :D

Svájc Xhakával, vagy a Bayern focistával, Shaqirivel a soraiban otthon mindenképp esélyes Norvégia ellen. Hihetetlen erős a helvét együttes, legutóbb például így álltak föl: Benaglio-Rodriguez-Von Bergen-Djourou-Lichsteiner-Behrami-Inler-Shaqiri-Xhaka-Stocker-Derdiyok. -Bizony bitang erős kezdő 11, tele olasz és német élvonalban szereplő légióssal, és egy-két Basel futballistával. A norvégoknál kevés nemzetközileg elismert játékos van, talán Nordtveit neve lehet ismerős, de rajta kívül számunkra csak ismeretlen labdarúgók szerepelnek a nemzeti csapatban. Svájcban nem sok esélyük van a pontszerzésre, és ismerve a helvét együttest, itt Norvégia nem fog pontot szerezni.

 

8. Macedónia - Horvátország 2

Macedónia és Horvátország már találkozott ebben a csoportban, most fordított pályaválasztással is megmérkőznek egymással. A horvátok hazai pályán csak 1-0-ra tudtak nyerni, de ugyanúgy három pontot ért, mintha 5-0-ra nyertek volna. Mostis ők az esélyesek, nem valószínű, hogy a Pandeven kívül különösebb nemzetközi rutin nélküli macedón válogatott pontot tud rabolni a horvátoktól. Nem alibizhetnek a dalmátok, hisz ott van a csoportban Szerbia és Belgium is! A szeptemberi találkozón így nézett ki a horvát kezdő: Pletikosa-Strinic-Simunic-Corluka-Srna-Vukojevic-Rakitic-Perisic-Eduardo-Modric-Mandzukic. Jelavic vagy Olic csak a padra fért oda, szóval nehéz elképzelni, hogy ne a horvát csapat nyerjen. sőt könnyen lehet, hogy a nyíltabb focit felvállaló macedónok ellen idegenben könnyebb dolguk lesz, mint otthon volt. Tippünk 0-2.

 

9. Görögország - Boisznia-Hercegovina X

Nagyon döntetlenszagú találkozó. Ugyanakkor az is tény, hogy benne van a gólzápor és a gólcsönd is. A G csoportot ők ketten vezetik 6-6 ponttal, csak gólkülönbséggel jobbak a bosnyákok. Valószínűleg nem fognak bírni egymással, óvatos, defenzív focit hozó találkozón 0-0-ás, vagy 1-1-es döntetlen valószínűsíthető.

 

10. Wales - Skócia 2 (X)

Jó kis brit foci várható, ahol a küzdelem dominál elsősorban. Ők biztos nem játszanak döntetlenre, más kérdés, hogy spontán is kialakulhat egy remi. Van itt egy párosítás, ami érdekes lehet, és jó lehet kiindulási alapnak. amíg Skócia döntetlent játszott Szerbiával, addig a szerbek 6-1-re verték Wales-t. A skótok és walesiek utolsó két meccsén 3-1-es skót siker született, most is ők az esélyesek!

 

11. Írország - Németország 2

Talán a legtutibb meccs a programban. Írország ellen mi is megmérkőztünk az EB előtt, és láthattuk testközelből, nem egy félelmetes társaság. Az EB-n sem mutattak semmit, egy Németország szintű csapatnak kötelező házi feladat idegenben is. Ráadásul ismerhetjük a németeket, ők nem szokták elviccelni ezeket a selejtezőket. Van pár hiányzó, például Gomez, a Bender ikrek,Lahm  vagy Hummels, de akkora a merítési lehetőség, hogy ez meg sem kottyan arrafelé. Viszont az íreknél nincs Duff és nincs Given, akik lemondták a válogatottságot, és nincs Keane, Dunne, Doyle, Whelan és St. Ledger. Akiket itt felsoroltunk, gyakorlatilag az ír csapat legfontosabb játékosai. Nélkülük Özilék ellen még egy nagy arányú zakó is kinéz. Tippünk 0-3, vagy 0-4

 

12. Szlovénia - Ciprus 1

Két meccs után egy db nulla pontos csapat van az E jelű csoportban, az pedig Szlovénia. Ha valamit akarnak kezdeni, akkor itt kötelező nyerniük. Tény, hogy fejlődik a ciprusi futball, de ha a szlovének komolyan veszik ezt a találkozót, gólokkal kell nyerniük. Ciprus igazán otthon veszélyes, idegenben Albániától is kikaptak 3-1-re...

 

13. Kolumbia - Paraguay 1

Jó kis dél-amerikai derbi, teljesen háromesélyes találkozó. Viszont Kolumbiának van egy Falcaoja, aki a különbség lehet a két válogatott közt. Paraguay legutóbb hazai pályán szenvedett 2-0-ás vereséget Venezuelától, míg Kolumbia 4-0-ra verte Uruguay-t (!!!) és 3-1-re Chilét. Hazai pályán mindenképp ők az esélyesek, és ezt érvényre is juttatják. Sima hazai!

 

13+1. Argentína - Uruguay

Ez sem akármilyen meccs így +1-ként. Argentína és Uruguay két meghatározó csapat Dél-Amerikában. Kő kövön nem marad majd, de valószínűleg Messi zsenialitása miatt hazai siker fog születni. Hiába van tele világsztárral Uruguay együttese is, utolsó négy selejtezőjükből csak egyet tudtak megnyerni. Argentínoknál Messi, Higuain, di Maria és a többiek azon lesznek, hogy behúzzák a meccset, és nagyot lépjenek a VB felé. Azért minden bizonnyal Uruguay is kijut Brazíliába, hisz a Selecaonak nem kell selejteznie. Így Dél-Amerikát akár öt csapat is képviselheti. Négy egyenes ágon jut ki, az ötödik pedig play-off mecset játszik.

 

Címkék: sportfogadás, totó,