Szűkített a NOB - A birkózás is a három esélyes között

2013-05-30
A birkózás is benne van abban a három sportágban, amelyet a NOB végrehajtó bizottsága alkalmasnak tart a 2020-as olimpiai részvételre. Végső döntés szeptemberben.

 

A nyolc jelentkezőből a fallabdát, a közösen pályázó baseballt és softballt, valamint a birkózást tartja alkalmasnak a 2020-as olimpiai részvételre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága. 

 

A testület szerdán Szentpéterváron zárt ajtók mögött hallgatta meg az olimpia programjából februárban elhagyni javasolt birkózás, valamint a hét új jelentkező - a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, továbbá a baseball/softball - 20-20 perces prezentációját, és ezután foglalt állást. A birkózás már a voksolás első körét követően biztosította helyét a szűkített listán, ugyanis a lehetséges 14 szavazatból nyolcat begyűjtött. A baseball és a softball, valamint a fallabda a szavazás második fordulója után került a továbbjutók közé.

 

A döntés azt jelenti, hogy a megnevezett három sportág maradt versenyben a NOB szeptemberi, Buenos Aires-i közgyűléséig, amelyen a tagok kiválasztják majd azt az egyet, amely bekerül a 2020-as olimpia műsorába.

 

Korábban arról volt szó, hogy a végrehajtó bizottság kettő, esetleg csupán egy sportágat terjeszt majd a NOB-közgyűlése elé, ám végül hármat nevezett meg.

 

A továbbjutottak közül a birkózás már az ókori játékokon, majd - az 1900-asat leszámítva - valamennyi újkori olimpián jelen volt, ám februárban a NOB vb úgy döntött, hogy a hét év múlva sorra kerülő eseményre - a londoni játékokon szerepeltek közül egyedüliként - nem garantálja a helyét. A határozat sokként érte a sportág képviselőit, és szinte lavinaszerű változásokat indított el a nemzetközi szövetségben (FILA). Néhány nappal később megvonták a bizalmat az addigi elnök Raphakl Martinettitől, és ideiglenesen, majd másfél hete Moszkvában véglegesen is a szerb Nenad Lalovicot bízták meg az elnöki teendőkkel. A közvélemény elsősorban a kívülállóknak kissé átláthatatlan szabályok megváltoztatását várta, míg a NOB olyan hiányosságokra hívta fel a FILA figyelmét, mint a női és a sportolói képviselet szinte teljes hiánya a szövetségben. A FILA ezért az elmúlt időszakban nem csupán világméretű kampányt indított a birkózásért - az amerikaiak és az irániak is látványos gesztusokkal fogtak össze -, hanem az elvárt változtatásokat is végrehajtotta, mind szervezetileg, mind a szabályokat tekintve.

 

A másik szerdán továbbjuttatott sportág, a fallabda viszont nagyon is új. 2005-ben és 2009-ben sikertelenül próbálkozott a műsorba kerüléssel, most azonban egyelőre megmaradt az esélye erre. A sportág nemzetközi szövetsége 1967-ben alakult meg, ma öt kontinens 185 országa a tagja, és mind az öt földrész adott már világbajnokot. A fallabdázók férfi és női tornát szeretnének az olimpián, mindkettőben 32 versenyzővel, és a küzdelem pedig öt napig tartana. A mérkőzések lebonyolításához két, üveggel körülhatárolt pályára lenne szükség, a helyes bírói döntések meghozatalához videós visszajátszást, a nézőknek pedig óriáskivetítős közvetítést ajánl.

 

A férfiak által játszott baseball 1992-ben, a nők által űzött softball pedig 1996-ban szerepelt először az olimpiai programban. A NOB 2005-ös döntése nyomán aztán mindkét sportág lekerült a 2012-es műsorról, majd 2009-ben külön-külön ismét pályáztak, de veszítettek a golffal és a rögbivel szemben. A programban legutóbb a 2008-as, pekingi játékokon szereplő, azóta már nemzetközi szövetségi szinten is egyesült sportágak ezúttal közösen próbálkoznak a visszakerüléssel. A mostani pályázat két nyolccsapatos, hatnapos tornát tartalmaz. A többi jelentkezőhöz képest a baseball és a softball jelentősen növelné az olimpián résztvevők létszámát, mivel összesen 296 sportoló utazna el a játékokra.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: birkózás,