Szombaton eldől, lesz-e 36 év után ismét Hármas Korona bajnok!

2014-06-06
Az elmúlt tíz évben ez csupán a harmadik olyan év, hogy a Belmont Stakes előtt még van remény arra, hogy - idén 36 év után - végre ismét Hármas Korona bajnokot avathatnak az Egyesült Államokban. Ez olyan lehetőség, melyre világszerte odafigyelnek – és nem csak a lóversenyrajongók!

 

A Hármas Korona formulája látszólag végtelenül egyszerű: Egy hároméves telivérnek első helyen kell végeznie a Kentucky Derby-ben, a Preakness Stakes-ben és a Belmont Stakes-ben. Csak öt hét az egész, és máris sportlegendává válhat az adott lovacska!

A kivitelezés azonban sokkal bonyolultabb! Nem véletlen, hogy a Hármas Korona történelmének közel 150 éve során eddig csupán 11 lónak sikerült elcsípnie az illékonynak bizonyuló trófeát (1978 óta pedig senkinek sem), és a 74 éves Billy Turner az egyetlen olyan ma is élő tréner, akinek szekrényében – Seattle Slew 1977-es győzelmi sorozatának köszönhetően - ott viríthat egy Hármas Korona trófea.

 

Idén azonban, California Chrome-nak köszönhetően ismét él a remény, hogy Hármas Korona bajnokot avathatunk! 54:84 másodperc - ennyibe telt „Chromie”-nak, hogy kiugorjon a rajtgépből, levágtázzon 1,9 kilométert, és áthaladjon a célvonalon a Preakness Stakesben. Alig egy perc volt tehát, és azóta az egész világ ismét Hármas Korona lázban ég! Ez a lehetőség ugyanis nem csak a rajongókat, hanem még azokat is megmozgatja, akik egyébként nem kísérik nyomon a lóversenyzés világát! 

Ez a hároméves csikó hat futamot nyert meg zsinórban, és a Kentucky Derby-n való fölényes győzelmét követően briliáns versenyt futott a Preakness Stakes-ben is. Ha ugyanezt véghezviszi most szombaton, New York-ban, a Belmont Park-ban is, végleg bekerül a halhatatlanok közé!

California Chrome eddigi története ráadásul az igazi amerikai álmot testesíti meg: a lóversenyzésben és tenyésztésben teljesen újonc tulajdonosok két, összesen 10.500 dollár értékű lovat pároztattak, akik igen messze vannak a sportág többszázezres, többmilliós sztárjaitól. Mikor elkezdtek versenyezni a csikóval, a két tulajdonost, Steve Coburn-t és Martin Perry-t többször ki is gúnyolták emiatt. Azonban ahelyett, hogy megsértődtek, vagy zavarba jöttek volna, a két férfi kitartott az álma mellett, és sorra nyerték a versenyeket California Chrome-mal, és nem sokkal később már 6 millió dolláros vételi ajánlatot kaptak a lóra. (Elhajtották az illetőt.) California Chrome eddig 3.452.650 dollárt keresett a futamokon, a hírek szerint Steve Coburn pedig a napokban vette fel annak a januárban még 200-szoros nyereményszorzóval megtett szelvényének nyereményét, melyen lova Derby-győzelmére fogadott. 

 

California Chrome tréningezik a Belmont Parkban

 

A világ legnagyobb része tehát szombaton lélegzet visszafojtva drukkol majd California Chrome sikeréért, a statisztikák azonban ellene szólnak, hiszen azt mondhatjuk, hogy általában a kipihentebb lovak nyerik ezt a futamot. Affirmed 1978-as sikere óta ugyan volt 12 olyan ló, aki a Kentucky Derby után a Preakness Stakes-t is megnyerte, de egyikük sem tudott győzni aztán a maratoni távúnak számító Belmonton. A Belmont Stakes ugyanis a leghosszabb a három futam közül, másfél mérföldet, tehát 2,4 km-t kell lefutniuk a lovaknak. A legutóbbi nyolc Belmont bajnok mindegyike kihagyta a Preaknesst, a mostani mezőnyben pedig csak Ride On Curlin és General a Rod fogja harmadik alkalommal üdvözölni „Chromie”-t, a többiek tehát jóval frissebben érkeznek a szombati futamra, mint ők hárman… 

A szombati verseny favoritja ennek ellenére természetesen a 2. rajtbokszból induló California Chrome, akire jelenleg 1.60-as oddsszal lehet fogadni. California még sosem futott a Belmont Parkban, és ez a statisztikák szerint szintén nem túl jó jel, hiszen a 11 eddigi Hármas Korona bajnok mindegyike futott már legalább egyszer ezen a pályán a Belmont Stakes előtt. 

A 2. rajthely ellenben igen jónak mondható az adatok alapján, hiszen 11 Belmont Stakes bajnok indult már ebből a bokszból, legutóbb Tabasco Cat 1994-ben. Sőt! A legendás Hármas Korona bajnok, Secretariat is a 2-es rajthelyről indult, mikor 1973-ban valami elképesztő, 31 hosszal megnyerte a futamot, ami talán a leglenyűgözőbb teljesítmény, amit egy versenyló valaha is mutatott. A Secretariat által akkor beállított pályarekordot azóta sem tudták megdönteni…

 

 

És, hogy kik lesznek California Chrome ellenfelei? 

A 7.00-ás szorzóval másodfavoritnak számító Wicked Strong kétévesen kétszer is futott a Belmont Parkban: debütáló futamán második lett, aztán a következő hónapban ugyanezen a pályán inthetett búcsút nyeretlen státuszának. Wicked Strong idén tavasszal megnyerte a Wood Memorialt, majd miután negyedik helyen végzett a Kentucky Derby-ben, kihagyta a Preakness-t, így viszonylag pihenten állhat rajthoz szombaton.

 

A fogadóirodákban a harmadik helyen a Hármas Korona versengésben eddig nem szereplő Tonalist áll, aki 9.00-ás nyereményszorzóval fogadható jelenleg. Ő négy futamon indult eddig, legutóbbi futamát, a Belmont Stakes bemelegítőjeként számon tartott Gr2-es Peter Pan Stakes-t megnyerte, itt a Belmont Parkban. “Nem tudjuk igazából, hogy mennyire jó. Kicsit nehéz megmondani. Nagyon jól futott legutóbb, és láthatóan tetszett neki a pálya, és jól van, úgyhogy reménykedünk.” – nyilatkozott tulajdonosa, Robert Evans.

 

Ride on Curlin, akitől California Chrome trénere a leginkább tart, jelenleg 13.00-ás oddsszal fogadható. Ride on Curlin a másik olyan ló a háromból, aki a Hármas Korona futamok mindegyikén futott. A Kentucky Derby nem sikerült jól számára, csupán hetedik lett, a Preaknessben viszont szépen teljesített, és másodikként érkezett. Apja, Curlin 2007-ben harmadikként végzett a Derbyben, majd megnyerte a Preakness-t, a Belmontban pedig második lett Rags to Riches mögött.

 

A Kentucky Derby második helyezettje, Commandig Curve is indul szombaton, ráadásul öt hét pihenővel a háta mögött – ő 16.00-ás nyereményszorzóval fogadható.

 

Többek szerint érdemes lehet még figyelni a Hármas Korona valamennyi ágát teljesítő General A Rod-ra, aki 21.00-ás underdogként indul most szombaton. A Kentucky Derbyben 11-ként, a Preaknessben negyedikként végzett. Debütáló futamát, a Gulfstream Park Derby-t megnyerte, majd a Fountain Of Youth Stakes-ben második, a Florida Derbyben pedig harmadik lett. Miután lekerült róla a nyomás, lehet, hogy meglepetést tud okozni szombaton. 

 

Mi mindenesetre California Chrome sikeréért drukkolunk, és hogy az idei legyen az az év, mikor ismét koronázásra kerül a sor. Minden bizonnyal nagyszerű futamnak lehetünk tanúi, érdemes tehát fennmaradni, és végigizgulni ezt a pár percet, magyar idő szerint szombat éjjel (vagy inkább vasárnap hajnalban) 0:52 perckor!

 

A 146. Belmont Stakes mezőnye: 

Startpoz Ló neve Odds Trainer Jockey
1 Medal Count 20/1 Dale L. Romans Robby Albarado
2 California Chrome 3/5 Art Sherman Victor Espinoza
3 Matterhorn 30/1 Todd Pletcher Joe Bravo
4 Commanding Curve 15/1 Dallas Stewart Shaun Bridgmohan
5 Ride On Curlin 12/1 Billy Gowan John Velazquez
6 Matuszak 30/1 Bill Mott Mike Smith
7 Samraat 20/1 Rick Violette Jose Ortiz
8 Commissioner 20/1 Todd Pletcher Javier Castellano
9 Wicked Strong 6/1 Jimmy Jerkens Rajiv Maragh
10 General a Rod 20/1 Mike Maker Rosie Napravnik
11 Tonalist 8/1 Christophe Clement Joel Rosario

 

Címkék: lóverseny,