Szombaton Preakness Stakes - elnyeri Orb a korona második ékkövét is?

2013-05-17
A Kentucky Derby bajnoka, Orb szombaton favoritként áll rajthoz az amerikai Hármas Korona második ágát jelentő Preakness Stakes-ben – vajon közelebb kerül eggyel ahhoz, hogy 35 év után ismét megkoronázhassanak egy telivért?

 

A háromévesek számára kiírt Grade 1 minősítésű Preakness Stakes-t minden évben május harmadik szombatján futják a Pimlico versenypályán, Baltimore-ban. A 1 3/16 mérföldes (1,9 km-es) Preakness Stakes az USA második legnézettebb futama, még a Belmont Stakes-nél és a Breeders’ Cup-nál is több néző szokott kilátogatni a pályára - általában csak a Kentucky Derby-n van több érdeklődő, mint itt.

A Preakness az amerikai Hármas Korona második ága (az első a Kentucky Derby, a harmadik pedig a Belmont Stakes), a három futam közül ez a legrövidebb. Ahhoz, hogy egy ló elnyerje a Hármas Koronát, mindhárom futamon győznie kell. Minden évben lóversenyrajongók százezrei remélik, hogy ismét láthatják, ahogyan egy telivér megszerzi a Hármas Koronát, az elmúlt 35 évben azonban ez senkinek sem sikerült

1997 és 2004 között meglehetősen gyakori volt, hogy a Kentucky Derby győztese nyeri a Preakness-t is. Silver Charm-nak (1997), Real Quiet-nek (1998), Charismatic-nak (1999), War Emblem-nek (2002), Funny Cide-nak (2003) és Smarty Jones-nak (2004) is sikerült ez a bravúr. Azonban 2004 óta csak Big Brown (2008-ban) és I’ll Have Another (2012) tudta mindkét versenyt megnyerni. A Derby – Preakness duplázás nem könnyű feladat. Kiváló ló és hihetetlen mennyiségű szerencse kell ahhoz, hogy valaki három hét alatt két futamot is megnyerjen.

 

Orb győzelme lenyűgöző volt ugyan a Kentucky Derby-n, de az igazi teszt csak most, a szombati Preakness Stakes-en következik. Orb az egyes pályáról fog indulni, mely idén annyira nem jelent rossz pozíció, tekintve, hogy csak kilenc ló fog indulni. 

Orbnak minden esélye megvan, hogy Affirmed 1978-as sikere után ő legyen az első, aki megszerzi a Koronát, azonban számos olyan kihívója lesz, aki eloszlathatja az álmot. Itt lesz Goldencents, aki ugyan a Kentucky Derby egyik legnagyobb csalódása volt (17. helyen ért célba), de megvan benne az a sebesség, mellyel elronthatja Orb napját. A Derbyn futók közül indul még Mylute (5.), Oxbow (6.), Will Take Charge (8.) és Itsmyluckyday (15.).

 

Orb legfőbb szombati vetélytársa, Govenor Charlie nem futott a Kentucky Derbyn, azonban korábban rekordidővel nyerte a Sunland Derby-t. Govenor Charlie viszonylag tapasztalatlan ló, de olyan csúcssebességre képes, mellyel könnyen gondot okozhat Orbnak. 

 

Departingot sem lehet félvállról venni, hiszen öt eddigi futamából négyet megnyert, köztük az Illinois Derby-t, és könnyen lehet, hogy ő lesz az, aki megfosztja Orbot az koronázási esélyeitől. 6/1-es odds mellett érdemes lehet rá fogadni, hiszen bármi megtörténhet.

 

Az első háromba várható Goldencents (jelenleg 8/1-es oddsszal fogadható), aki sokkal jobb teljesítményre képes annál, mint amit a Derby mutatott. Hét futamából négyet megnyert, egyszer pedig második volt. Idén a Group 1 minősítésű Santa Anita Derbyn győzedelmeskedett, majd a Derbyn csalódást keltő 17. helyen ért célba. Győzni valószínűleg nem fog tudni, mert Orbot és Departingot valószínűleg nem fogja tudni tartani, de a dobogóra mindenképp esélyes lehet.

 

A 15/1-es oddsszal induló Oxbow kapta a legjobbnak tekinthető rajtpozíciót, a hatost. A Preakness történetében erről a pályáról indult a legtöbb bajnok (1908 óta 15), legutóbb 1999-ben sikerült innen győznie Charismaticnak. Oxbow 11 és fél hosszal nyerte a Group 3 minősítésű Lecomte Stakes-t januárban, majd márciusban szoros versenyben kapott ki Will Take Charge-tól a Rebel Stakes-en, a Kentucky Derbyn hatodikként ért célba. A többiekhez képest Oxbow nagy rutinnal rendelkezik, hiszen 10 futamon indult eddig - melyből azonban csak kettőt tudott megnyerni, és egyik ezekből egy nyeretlenek számára kiírt futam volt. A Calumet Farm lovai egyébként történelmileg meglehetősen jól szerepeltek a Preakness-en, eddig hét bajnokot avathattak - ez rekord a futam történetében. Két Preakness bajnokuk, Whirlaway 1941-ben, és Citation 1948-ban a Hármas Koronát is megszerezte. Utosló győztesüket 1978-ban köszönthették Alydar személyében.

 

A Kentucky Derby ötödik helyezettje, Mylute is rajthoz áll szombaton. Mylute kétévesen hétszer állt rajthoz,  tapasztalata tehát van bőven. Kilenc futamából kettőn tudott nyerni, idén kemény küzdelem után második lett a Louisiana Derbyn.

 

A hetes pályáról induló Will Take Charge nyolcadik volt a Kentucky Derbyn, többek szerint itt a Preaknessen meglepetést is okozhat. Trénere, D. Wayne Lukas egyébként három bajnokot is avatott már ezen a futamon, és ezzel ő a legeredményesebb Preakness tréner.

 

A 10/1-es oddsszal induló Itsmyluckyday januárban megnyerte a Gulfstream Park Derbyt és a Group 3 minősítésű Holly Bull Stakest, majd márciusban Orb mögött második lett a Florida Derby-n. A Kentucky Derbyn csak 15. helyen ért célba.  Ott nehezen talált magának helyet a mezőnyben, most szombaton talán szerencsésebb lesz. Statisztikailag a kilences pálya nem túl szerencsés, hiszen a 9-11-es pályákról nem sok nyertes született az elmúlt 100 évben, szám szerint csupán nyolc. Azonban mivel idén kisebb a mezőny a szokásosnál, ezért talán nem jelent akkora problémát a szélsőbb pozíció.

 

A mezőnyben Titletown Five képviseli a szélső esélyt (30/1), aki eddig összesen egy futamon - egy nyeretlenek számára kiírt versenyen - tudott győzedelmeskedni.

 

A futam szombaton magyar idő szerint szombat éjjel (vasárnap hajnalban) 00:20:00 - kor rajtol, az alábbi linken az NBC élőben közvetíti.

 

 
 
Címkék: lóverseny, tipp,