Szocsi 2014 - Eddig 13 kvótája van Magyarországnak

2014-01-02
Tizenhárom magyar sportoló helye biztos a februári, szocsi téli olimpiára utazó ötkarikás csapatban.A legnépesebb különítményt a rövidpályás gyorskorcsolyázók adják, ugyanis a váltó sikeres kvalifikációjának köszönhetően öt magyar női versenyző szerepelhet ebben a sportágban az orosz városban, míg a férfiak egyéniben jutottak három indulási joghoz.
A távonkénti elosztás alapján a férfiaknál ketten állhatnak rajthoz 500 méteren, míg 1000-n és 1500-on hárman. Az 5000 méteres váltó pedig a harmadik tartalék. A nők egyéniben 500-on és 1000-n egy, 1500-on két indulási jogot szereztek.
Hogy kik képviselhetik Magyarországot az olimpián, az az elkövetkező hónap teljesítményei alapján dől majd el. A szakvezetés egy kisebb európai verseny és a januári Eb alapján hirdeti ki az utazó keretet. Pillanatnyilag hat-hat férfi és női rövidpályás gyorskorcsolyázó alkotja az olimpiai keretet.
Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy sífutásban egy-egy férfi és női kvóta már megvan, míg alpesi síben két nő és egy férfi részvétele biztos Szocsiban. A sportvezető hozzátette, a kvalifikációs sorozat még nem zárult le, s további indulási jogok kiharcolására van esélye a magyar sízőknek.
A nagypályás gyorskorcsolyázóknál olimpiai szintidőt futott Nagy Konrád 1500 és Tóth-Lykovcán Ágota 500 méteren, de ez még nem jelenti azt, hogy biztosan ott lesznek a szocsi játékokon. Az egyes távokon a január 13-án záruló ranglisták alapján jelölik ki az indulókat. Szocsiban 100 férfi és 80 női gyorskorcsolyázó lehet ott. A rövidebb távokon, 500, 1000 és 1500 méteren 36 nő és 40 férfi állhat rajthoz.


Forrás: MTI

Címkék: sportesemény,