Szlovákia megnyitja online kaszinópiacát

2018-06-07
Egy új jogszabálytervezet szerint Szlovákia nyit a nemzetközi szolgáltatók felé.

 

A szlovák Pénzügyminisztérium a közelmúltban mutatta be azt a törvényjavaslatot, amely modernizálná az ország korábbi szerencsejáték törvényét: lehetővé tenné a nemzetközi cégek számára online kaszinói engedély megszerzését, és szűkítené az állami tulajdonú Tipos monopolhelyzetét.

 

A minisztérium célja az, hogy úgy alakítsa át a jogszabályt, hogy nagyobb védelmet nyújtson mind a szárazföldi, mind az online szerencsejátékosok számára, és ugyanakkor reagáljon a "digitalizációs tendenciákra". A minisztérium közleménye szerint a dán, svéd, román és cseh szabályozás megközelítését tanulmányozták az új szabályok kidolgozása során, amelyek 2019 márciusában léphetnek hatályba.

 

Míg a Tipos továbbra is monopolhelyzetben marad az online lottójátékok, bingó és tombolák területén, a többi online kaszinójáték – köztük a póker – nyitott lesz azon nemzetközi cégek számára, melyek liszenszet igényelnek. Az online kaszinóból származó bevétel után 23 százalékos kulccsal kell majd adózni (jelenleg a helyi liszensszel rendelkező online sportfogadási szolgáltatók 27%-ot fizetnek). 

 

A minisztérium figyelmeztetett arra, hogy azok az online szolgáltatók, amelyek továbbra is fogadnak szlovák játékosokat új engedély nélkül, jogi lépésekkel szembesülnek. A minisztérium tavaly nyáron kiadott egy online szerencsejáték-domain feketelistát, melyen most már az európai szerencsejátékipar színe-java szerepel. A helyi internetszolgáltatók 500.000 eurós pénzbírsággal szembesülhetnek, ha nem teljesítik a blokkolást.

 

Ami a földi szektort illeti, a minisztérium azt állítja, hogy korábbi döntése, miszerint a játéktermekben üzemeltethető nyerőgépek maximális számát 5-ről 12-re emelték, segített csökkenteni a termek számát. A minisztérium most azt javasolja, hogy 15 gépre emeljék a határt, abban a reményben, hogy ez még tovább csökkenti az egységek számát. Korlátozás lesz, hogy termenként csak egy üzemeltető tevékenykedhetne csak, és a helyi önkormányzatoknak lehetősége lenni korlátozni a termek nyitva tartását.