Szlovákia: Szociális segélyből ne lehessen szerencsejátékozni!

2014-03-03
Az Egyszerű Emberek pártja szabályozná, ki játszhat Szlovákiában szerencsejátékot.

 

 

Az szlovák ellenzéki párt szerint szigorítani kellene a helyi szerencsejáték-törvényeket. Csak az játszhatna, akinek nincs tartozása, nem kap szociális támogatást, és nincs ellene folyamatban végrehajtási eljárás. Miroslav Kadúc, Peter Pollák és Štefan Kuffa terjesztette be a javaslatot,  amivel azt szeretnék, hogy a törvény a kaszinók üzemeltetőit büntesse, ha nem tartják tiszteletben a szabályokat - közölte a TASR hírügynökség. 

 

A javaslattal az Egyszerű Emberek pártja olyan embereknek tiltaná meg törvényileg a játékot, akik olyan szituációban vannak, hogy az veszélyeztetné az életüket, az egészségüket, az életkörülményeiket vagy a tartozásaik viszafizetését. A korlátozások azonban csak egyes kiválasztott játékokra lennének érvényesek. 

 

A játékos kedvűeknek e szerint előbb igazolniuk kell majd magukat, és aláírni egy nyilatkozatot arról, hogy tisztában vannak a szerencsejáték kockázataival. A játékos nem lehet adós, nem tartozhat a szociális és az egészségügy biztosítónak, és nem járhat neki szociális segély sem. Az is kizáró oknak számítana, ha végrehajtási eljárás lenne ellene folyamatban. 

 

Az Egyszerű Emberek nevű civil szervezet 4 jelöltje a 2010-es szlovákiai választásokon a neoliberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) listáján indult, és már a kampány idején saját célkitűzései voltak. A szervezet négy jelöltje a lista utolsó helyeit kapta, ám preferencális szavazatokkal – nagy meglepetésre – az élre kerültek, így mind a négyen bejutottak a törvényhozásba. 

 

Forrás: bumm.sk