Szigorodik a cseh szerencsejáték szabályozás

2015-08-12
A cseh kormány szeretné komolyabb ellenőrzés alá vonni az ország több tízmilliárd korona értékű szerencsejáték piacát, azonban a szerencsejáték cégek szerint a szigorúbb szabályokkal csak az online-osodási folyamatot gyorsítják fel.

 

A cseh határ közelében a kisebb-nagyobb városokban, sőt még a falvakban is rengeteg nyerőgép üzemel. Annak ellenére, hogy több önkormányzat tett már lépéseket a játéktermek betiltására, az ország legnagyobb részén még mindig egyre csak szaporodnak. A számítások szerint a múlt évben a Cseh Köztársaságban több mint hatszor annyi nyerőgép üzemelt, mint az EU más országaiban együttvéve.

 

2014 végén a becslések szerint 5.400 játékterem és 570 kaszinó üzemelt az országban. A nyerőgépek száma az utóbbi pár év folyamán ugyan 10 százalékkal csökkent, de még mindig körülbelül 67.000 található belőlük. Összehasonlításképpen: 2011-ben, a csúcson, körülbelül 102.000 gép üzemelt. A csehek a múlt évben 138 milliárd koronát költöttek valamilyen szerencsejátékra, ami az előző évhez képest 10 százalékos növekedést jelent. A játékosok vesztesége – a szerencsejáték cégek bevétele – körülbelül 30 milliárd korona volt.

 

A cseh kormány a múlt héten jelezte, hogy a kabinet egy sor olyan módosítási javaslatot fogadott el, mely sokkal szigorúbbá teszi a szerencsejáték szektor szabályozását. A jogszabály-módosítás, mely valószínűleg 2017 elején lép életbe, többek közt betiltja a non-stop játéktermeket, kötelező szünetet ír elő a játékosok számára, és kitiltja a nyerőgépeket a kocsmákból és éttermekből. 

 

A kabinet javaslata értelmében a kaszinók továbbra is egész éjjel nyitva tarthatnak, a játéktermeknek azonban hajnal 3 és délelőtt 10 óra között zárva kell tartaniuk. Ez az egyik olyan pontja a szabályozásnak, mely igencsak feldühítette a szerencsejáték vállalatokat képviselő szervezetet, a SPELOS-t.

 

A szervezet véleménye szerint a kormány utat ad a szerencsejátékokat ellenző fanatikusoknak, és diszkrimináns módon kezeli a szerencsejáték-szektor különböző ágazatait. Kiemeli, hogy a javaslat szerint különböző adókulcsok lennének érvényesek a különböző ágazatok számára. A játékgépek és nyerőgépek után 35%, a lottó és bingójátékok után 30%, a sportfogadás után 25% adót kell fizetniük a cégeknek. A cseh Pénzügyminisztérium állítása szerint ezek az adókulcsok megfelelnek a hasonló országokban megszokottaknak. Összességében a SPELOS véleménye az, hogy a kormány ezen lépésével arra ösztökéli a cégeket, hogy a földi szerencsejáték helyett az online szerencsejáték felé forduljanak.

 

A jelenlegi jogszabályok értelmében külföldi székhelyű szerencsejáték vállalatok nem működhetnek a Cseh Köztársaságban. Az online szerencsejáték oldalakon azonban a cseh játékosokat is fogadják, így az online szerencsecégek előnyben vannak, hiszen adófizetés nélkül halászhatnak a cseh piacon. A minisztérium számításai szerint éves szinten körülbelül egy milliárd korona adóbevételtől esik el emiatt a cseh állam, a kormány ezért most azt tervezi, hogy legalizálja az online szerencsejáték szolgáltatást a külföldi cégek számára.