Szigorít az FIA Webber elszabadult kereke miatt

2013-07-10
A Nemzetközi Automobil Szövetség szigorította a Forma-1-es nagydíjak boxutcára vonatkozó szabályait, miután a nürburgringi versenyen egy operatőrnek súlyos sérüléseket okozott egy elszabadult kerék.

 

A vb-sorozat kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone már hétfőn bejelentette, hogy a jövőben az operatőrök nem filmezhetnek a boxutcában az autóknál, csak a fotósoknak is fenntartott helyről.

 

Az FIA kedden ugyanezt megerősítette, s ezen felül határozott arról is, hogy mostantól a boxutcában csak csapattagok, illetve versenybírók tartózkodhatnak a futamokon és az időmérő edzéseken.

 

Az istállókat arról is értesítette a szövetség, hogy a kerékcserénél az autókon dolgozó valamennyi munkatársnak kötelező sisakot viselnie, s a boxutcában - néhány kivételtől eltekintve - az eddigi 100 kilométer/órás sebesség helyett 80 km/órás sebességgel kell majd haladniuk a versenyzőknek a futamok alatt.

 

A biztonsági előírásokat azért szigorították hirtelen, mert a vasárnapi Német Nagydíjon Mark Webber Red Bulljára rosszul erősítették fel a jobb hátsó kereket, mely az ausztrál pilóta autójáról menet közben levált, s eltalálta Paul Allen operatőrt. A balesetben az operatőr agyrázkódást szenvedett, továbbá eltört a kulcscsontja és két bordája.

A FIA az esettel kapcsolatban írásos jelentést kért a Red Bull istállótól.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: autóverseny, forma1,