Szerencsejáték piacok: Dél-Afrika

2012-04-04
A szerencsejáték (a lóversenyfogadás kivételével) hosszú ideig tilos volt Dél-Afrikában, de az illegális kaszinók burjánzása oda vezetett, hogy az 1990-es évek végén megváltoztatták a jogszabályt, és azóta a piac gyorsan növekszik.

Dél-Afrika:

 • Népesség: 49m
 • 15 éves kor alatt: 14m
 • 15-64 éves kor között: 32,3m
 • Városi lakosság: 62%
 • Nagyobb városok: Johannesburg (3,6m), Cape Town (3,4m)
 • Egy főre eső GDP: 10.700 USD
 • Üzleti légkör: A dél-afrikai egy kibontakozóban lévő piac, viszonylag jól kiépített szolgáltatási szektorral, fiatal populációval. Vonzó célpont a belső befektetők számára, különösen a többi afrikai állammal összehasonlítva. Az adók alacsonyak, a jogszabályok mérsékletesek, a korrupció kevéssé elterjedt, és jók a hitellehetőségek. Azonban a bűnözési ráta itt a legmagasabb a világon, a munkanélküliség jelentős, a népesség nagyon kis hányada részesül szociális ellátásban. 

 

Egy 2006-os tanulmány szerint, a népesség 87%-a vett részt a nemzeti lottójátékban, 28% játszott nyerőgépen, 23% vett kaparós sorsjegyeket, és 12% fogadott lóversenyre. Csak a dél-afrikaiak 8 százaléka állította azt, hogy még sosem szerencsejátékozott.

 

A szektor mérete

A 2010-11-es pénzügyi évben a teljes forgalom 233 milliárd ran (23,3 milliárd USD) volt. Ennek 90%-a származott a kaszinókból, és csupán 3,7%-a a korlátozott nyerőgépekből (LPM-ekből, ahogyan a nyerőgépeket Dél-Afrikában nevezik).

 

A nyerőgépek kicsit jobban teljesítettek a bruttó játékbevétel tekintetében. A szerencsejáték szektor egészére nézve ez 5,4%-kal nőtt az előző évhez képest, 17,1 milliárd ran-ra (1,7 milliárd USD), a nyerőgépek ennek 5,3 százalékát tudhatják magukénak.

 

Területi megoszlás

Az egyes tartományok között éles különbségek vannak a szerencsejáték szektor méretében. A teljes bruttó szerencsejáték bevétel 43,7%-a Gauteng tartományból származik, 19% KwaZulu-Natal-ból, 17,6%-a Western Cape-ből, a többi tartomány jelentősen kisebb mértékben járul hozzá a szerencsejátékból származó bevételekhez.

A nyerőgépek messze Western Cape tartományban a legnépszerűbbek, ezt követi jócskán lemaradva KwaZulu-Natal, ahol a magas adók közrejátszanak a gyengébb szereplésben.

 

Nyerőgépek

A nyerőgépek bevétele egy évtizede folyamatosan növekszik. Az engedélyező jogszabály 50.000-ben határozza meg az országban maximálisan üzemeltethető gépek számát. Ezeket tartományonként tovább korlátozzák az alábbiak szerint:

 • Eastern Cape 6000
 • Free State 4000
 • Gauteng 10000
 • KwaZulu-Natal 9000
 • Mpumalanga 4000
 • Northern Cape 2000
 • Northern Province 3000
 • North West 3000
 • Western Cape 9000

A tétek 5 rand-ra (0,5 USD), a kifizetések 500 rad-ra (50 USD) vannak korlátozva; a visszafizetési arány valamivel 90% alatti, ez tartományonként változik valamelyest. A progresszív jackpot nem engedélyezett.

A nyerőgépek egy központi monitorozó rendszerhez vannak csatlakoztatva.

 

Nyerőgép engedélyeztetés

A tartományok egy helyszínen maximum 5 gépre adhatnak ki engedélyt. Az ország kormánya a tartomány kérésére engedélyezheti akár 40 gép üzemeltetését is egy helyszínen, de a tartomány saját hatáskörben nem dönthet ekkora mennyiségről.

 

Szórakoztató gépek

Készpénz díjas szórakoztató gépek engedélyezettek, de csak a bingó típusú játékokkal.

 

Kaszinók

Dél-Afrikában található a kontinens legnagyobb kaszinó szektora: körülbelül 45 kaszinó üzemel valamivel kevesebb, mint 40.000 nyerőgéppel és asztali játékkal. (A következő legnagyobb szektor Egyiptomé, körülbelül 25 kaszinóval.)

A szolgáltatók között megtalálható a Sun International, a Gold Reef Casino Resorts és a Peermont Global.

A 2010-11-es pénzügyi évben a kaszinók bevétele ismét emelkedni kezdett a három akadozó év után, mely egy fél évtizedig tartó folyamatos növekedést követett.

 

Online tilalom

Dél-Afrikában tiltott az online szerencsejáték - nem csak a szolgáltatók, de a játékosok számára is. Azok az internet szolgáltatók, az a média, mely szerencsejáték portálokat népszerűsít, illetve azok a cégek, mint például bankok, amik szerencsejátékkal kapcsolatos tranzakciókat kezelnek 10 millió rand (1 millió USD) büntetést, és akár 10 éves börtönbüntetést is kaphatnak, továbbá megfosztják attól a lehetőségtől, hogy liszenszet igényeljenek, ha valaha is elérhetővé válik az országban.

 

Jogszabályi változások

Van némi aggodalom a kormány azon tervével kapcsolatban, hogy a 25.000 rand-nál (2.500 USD-nál) nagyobb nyereményekre 15%-os adót vetnek ki. Ez csökkentené szolgáltatók visszafizetési arányát, és eltántorítaná az ügyfeleket attól, hogy szabadidős kasszájukat szerencsejátékokra költsék.

A dél-afrikai kaszinóknak a pénzmosás elleni küzdelem részeként le kell jelenteniük a 25.000 randál (2.500 USD-nál) nagyobb pénzügyi tranzakciókat.

Címkék: piaci információ,