Szerencsejáték liszenszek

2011-08-16
A Szerencsejáték liszenszek áttekintése

Szerencsejáték liszenszek

 

Máltáról bővebben

A máltai szabályozás értelmében négytípusú licenszet igényelhetnek a szerencsejáték piaci szereplők, annak függvényében, hogy milyen típusú játékokat, illetve szolgáltatásokat kínálnak. A Máltán kibocsátott a licenszek tehát nem általában a játékszervezői tevékenységre szólnak, hanem egyes játéktípusok működtetésére.

 

A négy licensz típusból három kínál játékszervezői jogosultságot, a negyedik pedig technológiai szolgáltatói jogosultságot.

A négy licensz típus és a hozzájuk kapcsolódó jogosultságok az alábbiak:

Licensz Jogosultság Tipikus játékok
Class 1 Repetitív játékok nyújtása, melyek esetében a ház maga viseli a kockázatot Kaszinójátékok
Számsorsjátékok
Class 2 Fogadási könyvben szereplő eseményekre fogadás, melyek esetében a ház maga viseli a kockázatot Nyereményszorzó alapú fogadás
Totalizatőri fogadás
Spread betting
Class 3 Jutalék ellenében játékok és fogadási lehetőségek nyújtása Póker
Betting exchange
P2P játékok
Class 4 Hosting szolgáltatás nyújtása játékszervezők számára  

A licenszek a kérelmező szolgáltatás portfóliójának megfelelő kombinációban válthatók ki. Azaz, ha a kérelmező csupán sportfogadást kínálna, akkor csak a Class 2 licensz kiváltására van szükség. Ha későbbiekben pókerrel bővítené játékkínálatát, akkor ehhez meg kell szereznie a Class 3 licenszet. Természetesen akár mind a négy licenszcel is rendelkezhet ugyanazon szereplő.

Ki kell emelnünk azonban, hogy Class 1/2/3 licensz alatt működtetett szerencsejáték szolgáltatások nem nyújthatók a Class 4 licensz alatt hosting szolgáltatást kínáló rendszerről! Amennyiben tehát egy szereplő mind a négytípusú licenszcel rendelkezik, úgy a Class 4 licensz alatt működő játékrendszertől független rendszer felállítására, vagy egy másik játékrendszer szolgáltató bevonására van szükség a szerencsejáték szolgáltatás üzemeltetéséhez!

A negyedik, Class 4 típusú licensz birtokosai, mint látható, nem játékszervezőként lépnek fel: az e licensz alatt működő szolgáltatók kizárólag technológiai szolgáltatást nyújtanak játékszervezők számára, hardver és szoftver infrastruktúrát – vagyis: játék- és adminisztrációs rendszert – adnak és üzemeltetnek. A játékrendszer magában foglalja a hardver elemeket és a játékszoftvereket egyaránt, míg az adminisztrációs rendszer a játékosok egyenlegeit vezető, a szolgáltatáshoz kapcsolódó, törvényben előírt adatokat rögzítő rendszert takarja.

E játékrendszer szolgáltatók szerepe, jelentősége abban áll, hogy szolgáltatásaik igénybe vétele esetén a Class 1/2/3 licenszekkel rendelkező játékszervezőknek:

  • nem kell önálló hardver architektúrát kialakítaniuk,
  • nem kell saját szoftvert fejleszteniük,
  • nem kell az engedélyezési eljáráshoz kapcsolódó rendszer auditálási eljáráson átesniük, hiszen ezen a játékrendszer szolgáltató rendszere a Class 4 licensz kiváltásakor átmegy.

A Class 4 licensz alatt működő játékrendszer szolgáltató bevonása tehát egyrészt menetesíti bizonyos fejlesztési, üzemeltetési feladatok elvégzése alól a játékszervezőt, másrészt – annak okán, hogy a Class 1/2/3 engedélyezéshez saját, önálló rendszer felállítása esetén kapcsolódó rendszer auditálást nem kell elvégezni – felgyorsítja az engedélyezési eljárást.

A máltai szerencsejáték felügyelet külön regisztrálja a játékrendszer szolgáltató bevonásával működő játékszervezőket, az alábbiak szerint:

Class 1 on 4 Class 1 licenszcel rendelkező játékszervező játékrendszer szolgáltató bevonásával
Class 2 on 4 Class 2 licenszcel rendelkező játékszervező játékrendszer szolgáltató bevonásával
Class 3 on 4 Class 3 licenszcel rendelkező játékszervező játékrendszer szolgáltató bevonásával

A Class 1/2/3 és Class 1/2/3 on 4 licenszekhez kapcsolódó jogosultságok és a licenszek kiadásának folyamata csak a játék- és adminisztrációs rendszerüzemeltetés, illetve az auditálás vonatkozásában térnek el! Minden egyéb tekintetben megegyeznek és a licenszigénylés1, fenntartás díjai is azonosak!

A jelenlegi piaci gyakorlat azt mutatja, hogy a Máltán bejegyzett játékszervezők Class 1 (kaszinó és számsorsjátékok) és Class 3 (póker és egyéb P2P játékok) licenszeik vonatkozásában jellemzően játékrendszer szolgáltatót vesznek igénybe, míg Class 2 (sportfogadás) licenszeik esetében saját rendszert telepítenek. Ezt részben az odds-ok önálló meghatározásának igénye, részben a sportfogadás játék természete indokolja. Ez ugyanis az egyetlen olyan játéktípus, amely esetében a ház veszíthet, és amely esetében a játékszervező olyan kockázati tényezőkkel néz szembe (pl. bundagyanús esemény), amelyek elemi érdekévé teszik, hogy bármikor és azonnal beavatkozhasson a játék menetébe, illetve hogy saját hatáskörében dönthesse el, mikor, milyen mértékben teszi ezt meg.

 

Címkék: jogi háttér,