Szerencsejáték appok – a sportfogadás fejlődésének következő szakasza

2016-10-28
Az AngryBirds-, Candy Crush Saga- és Pokemon Go-szerű játékokén kívül van még egy szektor, melyet teljes mértekben forradalmasított a mobil technológia: a szerencsejátékokat és a sportfogadást.

 

Az elmúlt pár évben nyilvánvalóvá vált, hogy az asztali számítógépek a múlt részévé válnak, és helyüket egyre inkább átveszik az olyan mobil készülékek, mint az okostelefonok és a tabletek. 2015-ben már több embernek volt mobilja, mint asztali számítógépe, több mobil Google keresést indítottak, és az átlagos felhasználó napi átlagban többet használta a mobilját, mint számítógépét. Nem meglepő tehát, hogy egyre több iparág képviselői próbálnak meg lépést tartani a trenddel, és hozzák létre mobil szolgáltatásukat.

 

A szerencsejáték ipar egyike azoknak a szektoroknak, melyek a legnagyobb sikert könyvelhették el a mobil technológiára történő átmenettel – annak ellenére, hogy az átlagemberek számára ez nem teljesen nyilvánvaló. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a Google Play áruház nem listázza a valódi pénzes szerencsejáték appokat. Az Apple App Store-ja ugyan engedélyezi ezeket az appokat, de a helyi jogszabályok miatt egy-egy országban korlátozhatja őket, mint legutóbb Hollandiában.

 

Ezeknek a korlátozásoknak az ellenére a szerencsejáték appok robbanásszerű fejlődésen mentek keresztül az elmúlt pár évben. Az összes nagy online kaszinó, pókerterem, fogadóiroda és bingóterem rendelkezik már saját mobil appal, melyet általában közvetlenül a szolgáltató saját oldaláról lehet letölteni. Ugyan a pontos felhasználószámot emiatt nehéz nyomon követni, a kutatások szerint öt mobil felhasználóból kettő már telepített valamilyen szerencsejáték appot a készülékére, és az előrejelzések szerint 2018-ra a mobil fogadás az összes online fogadás 40%-át fogja lefedni.

 

A fogadóirodák járnak az élen – az elmúlt pár évben az irodák hada állt rá a mobil fogadási szolgáltatásra. A világ legnagyobb irodái közül sokan – például a Bet365, az Unibet és a - olyan mobil appokat kínálnak, melyek ma már majdnem ugyanolyan kifinomultak, mint az asztali verziók, egyre több „személyre szabottabb funkcióval”, melyekkel párhuzamosan egyre növekszik az ebből származó bevétel, és lassan átveszi az email marketing szerepét.

 

Azt a kényelmet, amit azt jelent, hogy bárhol is legyen az illető, egy helyen el tudja olvasni a sporthíreket, figyelni az oddsszok alakulását, majd megtenni a tényleges fogadást, nem kell hosszasan ecsetelni. Az emberek imádják, hogy lehetőség van egy kocsmában - vagy akár a stadionban élőben - nézni a meccset a haverokkal, és az események közben megtenni a téteket. Ahogy a mobil eszközök egyre erősebbek, a fogadási appok pedig egyre több szolgáltatást nyújtanak, nem sok érv szól amellett, hogy valaki továbbra is az asztali verzióhoz ragaszkodjon.

 

Az Egyesült Államokban - ahol egy pár államot kivéve az online szerencsejáték legtöbb formája továbbra is illegális - a lóversenyfogadás engedélyezett, és emiatt az országban az olyan lóversenyfogadási alkalmazások a legnépszerűbbek, mint a DerbyJackpot és a TwinSpires. A szerencsejáték appok jövője az USA-ban is bíztató – az elmúlt pár évben egyre több állam kezdte fontolgatni az online szerencsejátékok legalizálását.

 

Az online kaszinók és pókertermek appjai is rendkívüli népszerűségnek örvendenek. A szerencsejáték szoftver-fejlesztők az elmúlt években időt és energiát nem kímélve fejlesztették le azokat az appokat, melyek a jelen kor legmodernebb technológiáit alkalmazzák. Ilyenek például a Unibet mobil kaszinójának video slot játékai, vagy a PokerStars póker alkalmazása, melyek hasonló élményt nyújtanak, mint az asztali verzió, azzal a plusszal, hogy bárhol lehet velük játszani.

 

Egy biztos – a mobil szerencsejáték szektor ígéretes jövő előtt áll. Néhány kaszinó már piacra dobta élő osztós mobil blackjack és rulett játékait – a svéd NetEnt is nemrég mutatta be új termékét, a NetEnt Live Mobil-t.

 

A Pokemon GO és annak kiterjesztett valóságot alkalmazó felületének sikere csak a kezdete lehet egy rendkívül izgalmas forradalomnak, mely aztán beszivároghat a mobil szerencsejátékok világába is. A kiterjesztett virtuális valóság olyan innováció lehet, melyet talán nem is oly’ soká a szerencsejáték appokban is megtapasztalhatunk.