Szerencsejáték Zrt. vagy Bet365?

Olvasóink véleményét kérdeztük
Sikeres lesz-e a Szerencsejáték Zrt. új sportfogadási oldala? Mi csábítja majd át a fogadókat a megszokott portálokról? Olvasóink válaszoltak kérdéseinkre, mi mérleget vontunk.

 

Az előzmények

 

Hosszú évek óta van lehetőség arra, hogy a sporthoz értők az interneten tegyék meg tétjeiket különböző sportesemények általuk valószínűnek tartott kimenetelére , és mivel ezt az iparágat külföldön „találták ki”, külföldi cégek irodáinál teszik ezt a magyar emberek is. Egészen mostanáig. De mi jön most?

 

A Szerencsejáték Zrt. eddig elég fapados módon próbálta a részét kivenni a sportfogadás piacból, a Tippmix és a Tippmax kínálata messze elmaradt a külföldi online irodák által kínált lehetőségektől. 

Küszöbön az első, tényleg magyar sportfogadás oldal debütálása mely egy hosszú, két éves pályáztatási és fejlesztési periódus után valósul meg. Érthető a fejlesztés létrejötte, hiszen a külföldi oldalak felé elfolyó magyar pénzekből a magyar államkassza semmilyen bevételt nem lát(ott), és a magyar játékosok sem számíthattak jogorvoslatra az oldalakkal kapcsolatban felmerülő vitás kérdéseikben. Az elfolyt milliárdokra csak becslések vannak, hiszen a szolgáltatók nem kötelesek, sőt magunk közt szólva hülyék is lennének elárulni, hogy mennyi bevételük van a magyar fogadókból.

 

Megkérdeztük olvasóinkat

 

Kíváncsiak voltunk, olvasóink milyen érzelmekkel várják az új oldal indulását, hogyan viszonyulnak a hamarosan elfogadásra kerülő új szerencsejáték tervezethez, mely a magyar, illetve a liszenszengedélyt megigénylő, és ezzel a magyar piacon legalitást nyerő cégek felé terelgeti őket. 

 

Kérdőívünkre összesen 42 darab válasz érkezett. Válaszadóink nagy része már régen foglalkozik sportfogadással, harmaduk 5-10 éve, másik harmaduk több, mint 10 éve. Kétharmaduk hobbi, egyharmaduk megélhetési fogadó.  A hobbisták kisebb, 1000-5000 Ft-os tétekkel, a megélhetésiek több tízezer forintos tétekkel játszanak. Összesen hatan ismerték el, hogy olykor mínuszban zárják a hónapot. A hobbi szinten fogadók állításuk szerint 5-50 ezer forintot, a megélhetésiek 40-150 ezer forintot keresnek tevékenységükkel havonta, egyvalaki több százezer forintot szokott elkönyvelni egy hónapban.

 

Ehhez persze „dolgozni” is kell, érdekes módon azonban  a fogadási tevékenységgel töltött idő szinte ugyanannyi a hobbi és a megélhetési fogadóknál. A választ adók elenyésző hányada fordít napi 5 óránál többet az információk beszerzésére és a tippek leadására, a többiek átlagosan napi 2-5 órát szánnak erre. Mindnyájan naponta, vagy naponta többször fogadnak általában foci, kézilabda, kosárlabda, tenisz sportágakra, de említésre került a baseball és a forma-1 is, bajnokságok tekintetében pedig az NHL, az NBA és az NFL.

 

Mindannyian külföldi online fogadási portálokon játszanak, kevesebb, mint egyharmaduk Tippmixel, de ők sem rendszeresen. A Tippmaxot senki nem említette. Általában elégedettek a külföldi szolgáltatókkal, legtöbben a Bet365-öt emelték ki, a válaszok alapján egyértelmű, hogy ez az oldal az etalon számukra. Jogsérelme a 42 válaszadó közül csak 4-nek volt, sőt ilyen válaszokat is kaptunk: „Soha (nem volt probléma), a külföldiek korrektsége nem mérhető a magyarokéhoz (sajnos)!” Kifizetési problémája egy embernek sem volt, inkább a tétkorlátozás, lassú kommunikáció, papírok el nem fogadása róható fel a külföldi oldalaknak. Egy játékosnak önhatalmúlag törölték a tétjét.

 

Mi alapján választ a magyar játékos?

 

Általában mindenki részletesen informálódik az oldalról, mielőtt játszani kezd. A kiválasztásánál használt mérlegelési szempontokat az alábbiak szerint rangsorolták:

 

A három legfőbb szempont, hogy a legjobb oddsot kínálja az oldal az adott sporteseményre, ezután szorosan a játékos biztonsága, és a jogorvoslat lehetősége, majd harmadikként a fogadások sokszínűsége következett. Ezek után pontszámban kissé lemaradva jött az oldalon rendelkezésre álló segédanyagok minősége és még érdektelenebb szempontnak számít a mobilalkalmazás megléte. Nem meglepő módon utolsó helyen, fontosságban jóval a többi mögött lemaradva kullog az a szempont, hogy az oldal bevételéből az állam is részesüljön. 

Jó taktikának látszik tehát, ha a kormány a játékosok védelmére hivatkozva hozza majd a közvélemény tudomására az új, közeljövőben elfogadandó törvénymódosítást.

 

 

 

Fognak-e az Szerencsejáték Zrt-nél játszani? 

 

Arra a kérdésre, hogy a Szerencsejáték Zrt. új oldalát ki fogja-e próbálni, meglepően sok szkeptikus válasz érkezett. Azok a játékosok, akik már évek óta egy, már megszokott irodánál játszanak, azt szeretnék, ha az új oldal ahhoz hasonlítana, mind kivitelezésben, mind kínálatban. 42 válaszadóból 12 biztosan nem fogja kipróbálni, 8-an talán, előzetes informálódás és mások pozitív tapasztalatai után. 

 Az ellenállás oka, hogy legtöbbjük szerint nem lesz életképes az új oldal, nem sokat várnak tőle. Attól tartanak sok lesz a korlátozás, szegényes lesz a választék, gyengék lesznek az odds-ok. Többen említik, hogy azért nem regisztrálnak, mert nem akarják, hogy sportfogadóként nyilván legyenek tartva NAV-nál, vagy akárhol. Páran említik, hogy ha szép nagy bónuszok lesznek, hagyják magukat elcsábítani. Mások szerint csak akkor várható felfutás, ha a külföldi oldalakat tényleg ellehetetlenítik, blokkolják, és nem marad más lehetőség a játékra. Sokan félnek a kezdeti időszakban előforduló hibáktól. Általános vélemény, hogy a kisebb tétekben, hobbiszinten  játszók, körében nagyobb sikert fog elérni, sok Tippmixest is átcsábít majd.

A 42 fogadónak csak a fele, 21  válaszadó szeretné mindenképpen  kipróbálni, bár közülük is vannak szkeptikusak, inkább a kíváncsiság hajtja őket.

 

Mik az elvárások az új portállal szemben?

 

Arra, hogy mik az elvárásaik, ilyen válaszok érkeztek:

- Ne tartsanak nyilván államilag, hogy szerencsejátékos vagyok

- Minimum  Unibet, bet365 szintű kínálat sporteseményekből, nem csak foci, más kevésbé népszerű sportágak is (pl. országúti kerékpár vagy curling stb.) Legyen ázsiai handicap, alternatív handicap.

- Ne legyen kötéstiltás, de lehessen magyar meccseket is kötés nélkül fogadni.

- Legyen a más fogadóirodáknál már megszokott duplaesély opció.

- Legyenek kezdőbónuszok

- Minél több élő fogadás

- Normális oddsok

- Barátságos, segítőkész ügyfélszolgálat

- Gyors kifizetés.

A  játékosok ezen kívül szeretnék, ha nem korlátoznák őket le azonnal, ha nyerő vagy vesztő szériába kerülnek. Fizetési módozatokban néhányan igényelnék a skrillt, moneybookerst, és más egyéb online pénztárcákat, de nem hiszik, hogy ezeket lehet majd használni.

 

Mit tennének blokkolás esetén?

 

A nem legális irodák blokkolása esetén a 42 válaszadóból 32 nem elégedne meg kizárólag a Szerencsejáték Zrt. oldalával, ki szeretné kerülni a blokkolást, egy része már tudja is, hogy hogyan, vagy hallott rá ötleteket, tehát meg fogja próbálni.  Valaki egyszerűen csak abban bízik, hogy a törvényalkotók nem értenek hozzá, így a blokkolás könnyen kikerülhető lesz. Attól nem tartanak, hogy maguk az oldalak tiltanák le a magyar játékosokat. 

Legtöbb válaszadó annak örülne a legjobban, ha a Bet365 lenne az egyik, aki megvenné a magyarországi liszenszet, és így maradhatna kedvenc irodájánál. Becslésük szerint 1-2, de maximum 3-4 iroda lesz a piacon.

 

Egyik sportfogadónk részletesen is kifejtette véleményét:

Vannak olyan játékosok, akik csak alkalomadtán fogadnak olyan kiemelt eseményekre, mint például egy Real-Dortmund mérkőzés, vagy akik például csak akkor kapnak kedvet, ha VB vagy EB zajlik. Ők megrakják tippmixen a kis tippjeiket, őket nem fogja érdekelni a módosítás.

Vannak azok, akik kis pénzzel játszanak, a 200 Ft-os tippmixesek, őket sem nagyon izgatja majd fel a törvénymódosítás.

Vannak azok, ide sorolom magamat is, akik nagyjából naponta fogadnak, napi rendszerességgel, és több ezer, akár napi több százezret megforgatva is. Nekünk nagyjából az életünk része, most lehet ezt függőségnek nevezni (nyilván valamilyen szinten az is), de a lényeg, hogy olyan napi rutin megnézni mondjuk a napi kínálatot, mint a fogmosás :D

Szóval szerintem ez a réteg biztosan ki fogja kerülni a törvénymódosítást például proxy vagy VPN használatával, de olvasni olyanokat is, hogy környező országból ismerőst szereznek, vele regisztráltatnak és fogadnak majd az esetlegesen blokkolt oldalakon.”

 

Remények és kételyek az új szerencsejáték törvénnyel kapcsolatban

 

Válaszadóinkat a készülő online szerencsejáték törvény véleményezésére is felkértük. Volt, aki még nem ismeri a tervezetet, mások attól tartanak, hogy az online fogadást nem ismerő, nem hozzáértő emberek alkották meg a paragrafusokat, így annak sikerességében is kételkednek. Remélik, hogy a tiltás nem fog működni, így maradhatnak régi, bevált felületüknél. Van olyan, aki sokallja a koncessziós díj mértékét, ezért nem is hisz a fogadóiroda dömpingben.

 

Tehát összességében elmondhatjuk, hogy amellett, hogy sportfogadóink kíváncsiak az új oldalra, köszönik szépen, jól elvannak a mostani irodájuknál. Ami ösztönözheti őket arra, hogy felhasználóvá váljanak a Szerencsejáték Zrt. új oldalán, az a biztonság érzése, hogy amennyiben sérelmük akad a szolgáltatóval kapcsolatban, akkor könnyebben, gyorsabban kapnak rá megfelelő választ. Azonban mivel a külföldi irodákkal eddig semmilyen komolyabb problémájuk nem volt, nem valószínű, hogy ezzel a magyar portál nagy előnybe kerülne. Elcsábíthatják még őket a bónuszok és a jó oddsok, de összességében véve kételkednek abban, hogy a két év alatt elkészülő oldal felveszi majd a versenyt a többi szolgáltatóval, és hozza az általuk nyújtott, megszokott színvonalat. 

 

 2013. május 09.