Szélesedik a Godolphin botrány

2013-05-22
A tavalyi St Leger bajnoka, az amerikai tenyésztésű Encke is aközött a hét újabb ló között van, melyek Mahmood Al Zarooni tréner keze alatt dolgoztak, és melyek pozitív tesztet produkáltak szteroidokra – jelentette be a Brit Lóverseny Hatóság.

 

Encke 2012 szeptemberében esélytelenként, 25/1-es oddsszal indulva nyerte a St Leger-t, a verseny utáni doppingtesztje negatív lett. Meglepetésgyőzelme elvette Camelottól az esélyt, hogy 1970 óta ő legyen az első Hármas Korona bajnok – hiszen a 2000 Guineas és az Epsom Derby bajnoka Encke mögött második lett a St Legerben. Az, hogy egy ló mindhárom futamot megnyeri, annyira ritka, hogy a második világháború óta csupán egyetlen lónak, Nijinsky-nek sikerült 1970-ben.

 

Miután beismerte, hogy a gondozásában lévő lovak közül 15-nek tiltott szereket adott, Al Zarooni-t nyolc évre felfüggesztették, majd a Brit Lóverseny Hatóság további vizsgálatokat rendelt el a Moulton Paddocks tréningközpontban. Ezúttal újabb hét ló mintájában találták meg a stanozolol nyomait, így már összesen a tréner 22 lova produkált pozitív a doppingtesztet.

 

Az eset után a Godolphin istállóban – melyet 1992-ben alapított Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum dubai uralkodó – közel 200 lovat teszteltek, de egyik sem adott pozitív mintát. Most Saeed bin Suroor tréner – aki a Stanley House istállót vezeti Newmarketben – veszi át a Moulton Paddocks irányítását Al Zaroonitól.

 

A lóversenyhatóság azt közölte, hogy az újabb eset miatt nem tesz további lépéseket Al Zarooni ellen, aki egyébként fellebbezett az áprilisban hozott ítélet ellen, és azt állítja, hogy nem volt tudomása arról, hogy az általa használt anabolikus szteroidok versenyen kívül, felkészítési időszakban is tiltott szernek minősülnek az Egyesült Királyságban. Ez a gyakorlat ugyanis engedélyezett Ausztráliában és Dubaiban, ahol Al Zarooni ténykedett, mielőtt 2010-ben átvette a Moulton Paddocks irányítását.

 

A 391 lovon végzett teszt Encke mellett most hat további ló esetében hozott pozitív eredményt: Encke teljes testvére Genius Beast, valamint Energizer, Improvisation, Stamford, Steeler és Zip Top.

 

A korábban pozitív mintát adott 15 másik lóhoz hasonlóan ők sem állhatnak rajtgépbe legalább hat hónapig.

 

 
Címkék: lóverseny,