Századvég: a többség támogatja a nyerőgépek tilalmát

2012-10-05
A Századvég Piackutató Zrt. legfrissebb felmérése szerint a megkérdezettek 89 százaléka támogatja a nyerőgépek kormányzati tilalmát, és a társadalomra veszélyesnek tartja a pénznyerő automatákhoz kapcsolódó szenvedélybetegségeket.

 

A közvélemény-kutató október 2. és 4. között ezer, véletlenszerűen kiválasztott ember kérdőíves megkérdezését végezte el. A megkérdezettek a társadalomra nézve veszélyes szenvedélynek tarják a pénznyerőgép-függőséget, és nem éri el a 10 százalékot azok aránya, akik semmilyen mértékben nem ítélik károsnak. Ez az eredmény átlagban kifejezve ötös skálán 4,1-es értéket jelent. A legelterjedtebb szenvedélybetegségekkel összevetve látható, hogy a pénznyerő automatákhoz kapcsolódó függőség veszélyességének megítélése (4,1) szorosan követi a dohányzásét (4,3), a drogfüggőségét (4,4) és az alkoholizmusét (4,4).

 

A kutatásban részt vevők 21 százaléka mondta azt, hogy közvetlen környezetében ismer olyan embert, aki a havi keresetének egy részét pénznyerőgépekre költi, a legtöbben pedig munkanélküliek. A 25 év alattiakat 18 százalék, a 25-40 év közöttieket 25 százalék, a 40-60 év közöttieket 18 százalék emeli ki mint leginkább érintett korosztályt; a 60 év felettieket szinte senki nem említette.

 

A megkérdezettek abszolút többsége, 89 százaléka nyilatkozott úgy, hogy támogatja a pénznyerő-automaták betiltását, ezzel szemben mindössze 8 százalék ellenzi a lépést, a válaszmegtagadók aránya 3 százalék.

 

A parlament keddi döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerőgépek így csak játékkaszinókban működtethetők a jövőben. 

 

A törvény a kihirdetését követő napon életbe lép, a pénznyerő-automata üzemeltetésére korábban kiadott engedélyek, illetve a játékterem-engedélyek hatályukat vesztik. A szerencsejáték-szervezők tizenöt napon belül kötelesek leadni őket az adóhatóságnak.

 

Forrás: MTI

 
Címkék: nyerőgép,