Szász Emese és Szilágyi Áron a hiányzó Eb-aranyért lép pástra

2014-06-06
Hat szakágban 16 érmet szereztek a magyar vívók az idei világkupa-sorozat versenyein, ennek fényében könnyen összejöhet néhány dobogós helyezés a szombaton kezdődő strasbourgi Európa-bajnokságon is.

 

Hivatalos elvárást a magyar szövetség nem fogalmazott meg, de a tavalyi eredménnyel - öt éremmel - elégedett lenne a sportág hazai vezetősége ezúttal is, azzal a kiegészítéssel - amint az a keddi sajtótájékoztatón elhangzott -, hogy akkor lenne teljes az öröm, ha arany is összejönne.

 

Az elmúlt évben, Zágrábban a magyarok két ezüstöt és három bronzot szereztek: második lett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású párbajtőrcsapat és a Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Gáll Csaba alkotta kardválogatott, míg a harmadik helyet szerezte meg a párbajtőröző Szász Emese egyéniben, illetve csapatban Antal Edinával, Budai Dorinával és Révész Juliannával együtt, továbbá a Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin tőregyüttes.

 

Az idén a világbajnoki ezüst- és bronzérmes Szász Emese szerepelt a legeredményesebben. Barcelonában győzött, Rio de Janeiróban második, Lipcsében és Havannában pedig harmadik lett, ezzel a világranglistán az élre került, ami egyértelműen jelzi, hogy jó formában van.

 

Ugyancsak halmozta az érmeket az olimpiai és - csapatban - világbajnok Szilágyi Áron, aki Padovában és Varsóban a mezőny legjobbjának bizonyult, a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix-n pedig csak két tus választotta el ettől.

 

Egyéniben vk-dobogóra állhatott a Madridban második Gémesi Csanád, a Heidenheimben ezüstérmes Rédli András és a Dohában harmadik Révész Julianna.

 

A női párbajtőrcsapat Lipcsében győzött, Barcelonában második volt, Dohában pedig harmadikként végzett, a férfi párbajtőr-válogatott Tallinnban a dobogó második fokára állhatott, Buenos Airesben pedig bronzot szerzett, míg a férfi kardegyüttes Madridban végzett a harmadik helyen.

 

A Strasbourgba utazó magyar csapat lefiatalabb tagja, a 19 éves kardozó Márton Anna ugyan nem nyert érmet a felnőttek világkupa-sorozatában, de a juniorok világ- és Európa-bajnokságán a legjobbnak bizonyult, s ha jó formája kitart, okozhat akár ő is kellemes meglepetést a soron következő Eb-n.

 

A magyar keretbe hat olyan vívó került be, aki korábban már győzött Európa-bajnokságon, Boczkó Gábor hétszer is, a korelnök Imre Géza pedig hatszor. Mellettük Varga Gabriella és Knapek Edina, valamint a párbajtőröző Tóth Hajnalka és Rédli András állt már a dobogó legfelső fokán kontinensviadalon. A csapat nagy részének ugyanakkor ez eddig nem adatott meg, így a válogatott két, jelenleg legjobb formában lévő tagjának, Szász Emesének és Szilágyi Áronnak sem...

 

Az Eb-csapat:

 

férfi párbajtőr:

Rédli András, Somfai Péter, Boczkó Gábor, Szényi Péter (egyéni induló), Imre Géza (csapat induló)

női párbajtőr:

Szász Emese, Révész Julianna, Tóth Hajnalka, Antal Edina

férfi kard:

Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szatmári András

női kard:

Márton Anna, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata, Garam Nóra

férfi tőr:

Szabados Gábor, Szabados Kristóf, Dósa Dániel, Németh András

női tőr:

Knapek Edina, Varga Gabriella, Kreiss Fanny, Jeszenszky Szilvia

 

A program:

június 7., szombat - férfi párbajtőr egyéni

június 8., vasárnap - női párbajtőr egyéni

június 9., hétfő - női kard, férfi tőr egyéni

június 10., kedd - női tőr, férfi kard egyéni

június 11., szerda - férfi párbajtőr csapat

június 12., csütörtök - női párbajtőr csapat

június 13., péntek - női kard csapat, férfi tőr csapat

június 14., szombat - női tőr, férfi kard csapat

 

Az elmúlt évben a magyarok két második és három harmadik helyezést értek el a zágrábi Európa-bajnokságon, ezzel az éremtáblázaton a nyolcadik helyen végeztek.

 

A viszonylagos hátrasorolódásnak a magyarázata az, hogy a győzelem elmaradt, az érmek számát tekintve ugyanis a magyar küldöttség az olasz mögött, az orosszal holtversenyben második lett.

 

A tavalyi Eb dobogósai és a magyarok helyezései:

nők:

tőr egyéni: 1. Elisa Di Francisca (olasz), 2. Diana Jakovleva (orosz), 3. Carolin Golubitskyi (német) és Ysaora Thibus (francia), ... 8. KNAPEK EDINA, ... 13. VARGA KATALIN, 14. VARGA GABRIELLA, ... 23. MOHAMED AIDA

tőr csapat: 1. Olaszország, 2. Franciaország, 3. MAGYARORSZÁG (MOHAMED AIDA, KNAPEK EDINA, VARGA GABRIELLA, VARGA KATALIN)

párbajtőr egyéni: 1. Ana Branza (román), 2. Francesca Quondamcarlo (olasz), 3. SZÁSZ EMESE és Renata Knapik (lengyel), ... 13. RÉVÉSZ JULIANNA, ... 35. ANTAL EDINA, ... 41. BUDAI DORINA

párbajtőr csapat: 1. Észtország, 2. Románia, 3. MAGYARORSZÁG (ANTAL EDINA, BUDAI DORINA, RÉVÉSZ JULIANNA, SZÁSZ EMESE)

kard egyéni: 1. Olga Harlan (ukrán), 2. Vasziliki Vujuka (görög), 3. Alexandra Socha (lengyel) és Irene Vecchi (olasz), ... 6. MÁRTON ANNA, ... 9. BENKÓ RÉKA, ... 27. VARGA DÓRA, ... 35. VÁRHELYI ANNA

kard csapat: 1. Oroszország, 2. Ukrajna, 3. Olaszország, ... 8. MAGYARORSZÁG (MÁRTON ANNA, BENKÓ RÉKA, VÁRHELYI ANNA, VARGA DÓRA)

 

férfiak:

tőr egyéni: 1. Peter Joppich (német), 2. Alekszej Cseremiszinov (orosz), 3. James-Andrew Davis (brit) és Andrea Baldini (olasz), ... 23. SZABADOS KRISTÓF, ... 36. MAZZA LORENZO, ... 52. SZABADOS GÁBOR, ... 61. SZÉKI BENCE

tőr csapat: 1. Németország, 2. Lengyelország, 3. Nagy-Britannia, ... 8. MAGYARORSZÁG (SZABADOS GÁBOR, SZABADOS KRISTÓF, SZÉKI BENCE, MAZZA LORENZO)

párbajtőr egyéni: 1. Jörg Fiedler (német), 2. Daniel Jerent (francia), 3. Krzysztof Mikolajczak (lengyel) és Ulrich Robeiri (francia), ... 7. RÉDLI ANDRÁS, ... 14. IMRE GÉZA, ... 35. SZÉNYI PÉTER, ... 38. BOCZKÓ GÁBOR

párbajtőr csapat: 1. Svájc, 2. MAGYARORSZÁG (BOCZKÓ GÁBOR, IMRE GÉZA, RÉDLI ANDRÁS, SZÉNYI PÉTER), 3. Ukrajna

kard egyéni: 1. Tiberiu Dolniceanu (román), 2. Alekszej Jakimenko (orosz), 3. Enrico Berre (olasz) és Nyikolaj Kovaljov (orosz), ... 12. GÉMESI BENCE, ... 18. SZILÁGYI ÁRON, ... 27. ILIÁSZ NIKOLÁSZ, ... 37. SZATMÁRI ANDRÁS

kard csapat: 1. Olaszország, 2. MAGYARORSZÁG (SZILÁGYI ÁRON, ILIÁSZ NIKOLÁSZ, GÉMESI CSANÁD, GÁLL CSABA), 3. Ukrajna

 
Forrás: MTI
Címkék: vívás,