Szárnyal a dán szerencsejáték piac

2013-02-13
A szabályozott dán online .dk szerencsejáték piac a legutóbbi negyedévben 590 millió dán korona (68 millió font) bevételt ért el, és ezzel rekordot állított fel a piac tavaly január 1-i megnyitása óta.

 

Az engedéllyel rendelkező szolgáltatók, így a bet365, a bwin.party, a Ladbrokes és a többi nagy páneurópai szolgáltató a fogadási szektorban 355 millió korona (40 millió font), a kaszinó szektorban (beleértve a pókert is) pedig 235 millió korona (27 millió font) tiszta játékbevételt realizált. Működése első évében a .dk piac összesen 2 milliárd 45 millió korona (236 millió font) bevételt ért el.

 

A dán szerencsejáték felügyelet szerint az illegális szolgáltatók valószínűleg a piac 5 százalékát sem tudták lehalászni. A felügyelet szerint az illegális piac kis mérete egyrészt annak köszönhető, hogy relatíve sok engedélyt adtak ki, a dán pókerjátékosok a nemzetközi virtuális asztalokhoz ülhetnek le, valamint szigorúan és hatásosan tiltják az engedéllyel nem rendelkező szolgáltatók hirdetéseit, és blokkolják weboldalaik elérhetőségét.

 

A 236 millió font értékű dán piac, a maga 5,6 millió lakosával a tavalyi évben harmadakkora bevételt ért el, mint az olasz (646 millió font) és francia (602 millió font) piac. A fekete piac mérete Olaszországban és Franciaországban jóval magasabb, mint a dán piacon becsült 5 százalék, ami többek között annak köszönhető, hogy Franciaországban például nem engedélyezett az online kaszinó, a sportfogadást pedig óriási adó terheli. Emellett a francia és olasz pókerjátékosok csak saját nemzeti, zárt termükben játszhatnak, nem ülhetnek be a .com játékostérbe úgy, mint dán társaik.

 

A dán online szerencsejáték piacot 2012. január 1-én liberalizálták, azelőtt az állami lottótársaság rendelkezett monopóliummal. A szolgáltatók az engedélyek két típusáért folyamodhatnak: sport- és egyéb eseményekre való fogadásra (kivéve a lóversenyt) érvényes, illetve pókerre és kaszinójátékokra érvényes liszenszért.  A lottójátékok, lóversenyfogadás, bingó és kenó online és offline monopóliumát továbbra is a Danske Spil állami szerencsejáték szervező élvezi. Az 5 évre érvényes engedéllyel rendelkező szolgáltatóknak a tiszta játékbevétel 20 százalékát kell játékadó jogcímen befizetniük a dán államkasszába.  A liszensz éves díja bevételtől függően 50.000 - 1.500.000 dán korona. A dán hatóság 2013. januárjáig 25 engedélyt adott ki, és 2012 végéig 57 illegálisan működő szolgáltató weboldalát tette feketelistára.

 

Online szerencsejátékok tiszta játékbevétele 2012-ben (millió dán korona)