Szárnyal a cseh szerencsejáték cég – talán nekünk is köszönhetően?

2014-11-10
A cseh alapítású Fortuna Entertainment, melynek élő fogadóirodái mellett fortunawin.com néven online részlege is van, jelentősen növelni tudta profitját az év első kilenc hónapjában. Domainjük itthonról is elérhető, hiszen jelenleg perben állnak Magyarországgal a blokkolás miatt.

 

2014 harmadik negyedéves profitjának ismeretében a cseh cég arról számolt be, hogy az előző év hasonló időszakához képest növelte tiszta játékbevételét. Az év első kilenc hónapjában ugyanis a teljes tiszta játékbevétele 97,2 millió euró volt, 16,6%-kal jobb, mint az előző évben. Ennek jelentős része, 91,9 millió euró a cég fő profiljából, sportfogadásból származott, itt még nagyobb, 17,8% a növekedés. Ezen belül az online fogadás teljesített a legjobban, hiszen 48,4 milliós tiszta játékbevétele 34%-kal jobb, mint tavaly, míg a fogadóhelyeken személyesen megtett fogadásokból ennél kevesebb, 43,5 millió euró jött be. Itt csak 3,8%-os a növekedés, tehát alig több, mint előző évben.

 

A cég ügyvezetője, Radim Haluza az eredményekről így nyilatkozott: „Kitűzött célunk volt, hogy az internetes és mobil fogadási kedvet növeljük legfőképpen a cseh fogadók körében. Ez sikerült is, országunkon belül 35%-os növekedést könyvelhettünk el eddig.”

 

Nem mindegyik iparáguk volt ám nyereséges; apró csökkenést észleltek a lottóeladásoknál, itt a tiszta játékbevétel mindössze 5,2 millió euró volt, ami 0,7%-os csökkenést jelent tavalyhoz képest.

 

A Fortuna Entertainment többek között magyar játékosok felé is szolgáltat, honlapján a cseh mellett magyar és a horvát nyelven is elérhető a szolgáltatás. Valószínűleg nem volt neki közömbös, amikor június 26-án a Magyar Szerencsejáték Felügyelet közigazgatási eljárás során úgy döntött, hogy magyar felhasználók részére blokkolni kell a weboldalt, hiszen magyar liszensz nélkül szolgáltat szerencsejátékot hazai játékosok számára. A cégnél ekkor úgy döntöttek, hogy minden megmaradt lehetőséget kihasználnak a magyar piac kiaknázására, és szeptemberben több szolgáltatóhoz hasonlóan ők is hadat üzentek a magyar törvényhozásnak: beperelték Magyarországot. A felperesek szerint a magyar blokkolási eljárás ellentétes az Európai Bíróság szabályaival, mely alapján egy nemzet hatósága kizárólag nemzeti érdekek alapján nem korlátozhatja azon szervezetek működését, melyeknek EU országban kiadott szerencsejáték liszenszük van. 

 

Amíg a per tart, a magyar hatóságoknak le kellett venniük a fortunawin domainjét a blokkolási listáról, így az most is elérhető. Ezzel, ha mást nem is, de időt mindenképpen nyert a cég, és itt többszörösen is igaz a mondás: az idő = pénz. Fentiek alapján feltételezhetjük, hogy az idei profitnövekedés nem csupán a futball világbajnokságnak, hanem annak is köszönhető, hogy a blokkolás kikerülésében képzetlenebb magyar játékosoktól származó pénz is hozzájárult a cseh vállalat sikeréhez.

 

Október végén egyébként a magyar törvényhozás úgy döntött, hogy Magyarországon kizárólag a Szerencsejáték Zrt. üzemeltethet online sportfogadási oldalt, így a szolgáltató magyar működésének napjai biztosan véget érnek egyszer. Ugyanakkor ismerve a magyar peres eljárások lefolytatásának lassú ütemét, egy darabig még biztosan elérhetőek lesznek tőlünk…