Szabálytalan sorsolást szerveztek, ötmillióra büntették őket

2013-05-17
Ötmillió forint bírságot szabott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az Orex-Zálog Záloghitelező Zrt.-re, mert tiltott módon reklámozta sorsolással záloghiteltermékét tavaly, ráadásul sok hirdetésében a teljes hiteldíj-mutató (thm) értékét sem tüntette fel.

 

A pénzügyi vállalkozás reklámjai szerint a náluk záloghitelt felvevő ügyfelek visszanyerhették vagy kedvezményesebbé tehették kölcsönüket úgy, hogy közöttük kamatmentes vagy kamat- és költségmentes hiteleket sorsoltak ki. A hitelintézeti törvény azonban a nyereménybetét kivételével kifejezetten tiltja a pénzpiaci szereplők számára a sorsolás segítségével történő termékértékesítést - mutatott rá a pénteken nyilvánosságra hozott határozatban a felügyelet.

A PSZÁF szerint a jogsértés különös súlyú abban az esetben, ha a sorsolás olyan pénzügyi termék igénybe vételét ösztönzi, amely akár a fogyasztó eladósodásához járulhat hozzá.

A felügyelet már vizsgálata kezdetén, tavaly novemberben ideiglenes intézkedéssel végzésben tiltotta meg a társaságnak a jogsértés további folytatását. A vizsgálat megállapításai alapján a sorsolásra vonatkozó tilalom megsértése miatt a PSZÁF 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a cégre.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a záloghitelező a teljes hiteldíj-mutatót (thm) nem jelző hirdetéseket is közzétett. A pénzügyi vállalkozás nem biztosította azt, hogy termékeit a fogyasztók más intézmények termékeivel össze tudják hasonlítani, amivel megsértette a fogyasztói hitelről szóló törvényt, emiatt a PSZÁF további 1 millió forint büntetést szabott ki rá.

A felügyelet más szolgáltatóra, legutóbb a BÁV-Zálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-re is szabott ki bírságot a sorsolás tilalmára vonatkozó szabályok megsértése miatt tavaly - emlékeztetett a PSZÁF.

 

Forrás: MTI

Címkék: sorsolás,