Szabályosan előzött Vettel

2012-11-30
A Nemzetközi Automobil Szövetség szerint a német pilóta szabályosan előzött a Brazil Nagydíjon.

 

A Forma-1-es Ferrari csapat vizsgálja a világbajnoki címet megszerző Sebastian Vettel egyik előzését a vasárnapi, idényzáró Brazil Nagydíjon. Olasz és angol sajtóértesülések szerint a maranellói istálló azt kifogásolja, hogy a Red Bull német pilótája sárga zászlónál - a szabályzatot megszegve - megelőzte a francia Jean-Eric Vergne-t, aki a Red Bull fiókcsapatát, a Toro Rossót erősítette.

 

A BBC jelentése kitér arra, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megfelelő videofelvételek esetén akkor is eljárhat az ügyben, ha a Ferrari nem nyújt be hivatalosan panaszt.

 

Ez azonban megtörtént csütörtökön: az olasz csapat a Twitter csevegőoldalon jelezte, hogy írásban is felszólította a FIA-t az eset kivizsgálására. Nem sokkal később az autosport.com szaklap azt tette közzé, hogy a FIA szerint szabályos volt az előzés, mivel már nem a sárga, hanem a zöld zászló volt érvényben.

 

"Ez egy vicc" - reagált a Telegraph című napilapban a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone. "Amit a Ferrari állít, az egyszerűen nem igaz. A versenybíróság minden információt megkap a futam minden pillanatában, ezért azonnal megfelelő döntéseket tud hozni. Kár, hogy az idei nagyszerű vb-t egy ilyen vita árnyékolja be."

 

Vettel szabálytalan manőveréért a pilóták az előírások alapján úgynevezett áthajtásos büntetést kapnak - azaz ki kell menniük a boxutcába -, utólag pedig a versenybíróság 20 másodperces büntetést szabhat ki. Ebben az esetben Vettel nem hatodik, hanem nyolcadik helyen végezne az interlagosi futamon, így a másodikként célba érő és a világbajnoki pontversenyben is második helyen végzett, ferraris Fernando Alonso egy ponttal megnyerné a vb-t.

 

Vettel sorozatban harmadszor lett világbajnok Brazíliában.

 

Forrás: MTI

 
Címkék: forma1,