Svájcban is zöld utat kap az online szerencsejáték

2013-02-15
Svájc teljesen átdolgozza jelenleg érvényben lévő szerencsejáték törvényét, és eltörli az online szerencsejátékokra vonatkozó tilalmat.

 

A svájci Szövetségi Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslata legalizálná az internetes szerencsejátékokat, és ugyanolyan szabályozási feltételeket teremtene számára, mint hagyományos, földi megfelelője esetében. 

 

A szabályozás melletti döntés lehetővé teszi, hogy a svájci állam az országon belül tartsa az ebből a szolgáltatásból származó jövedelmet, és az adóbevételekből kulturális, szociális és sport témájú projekteket támogasson – áll a Szövetségi Tanács közleményében. A közlemény megemlíti, hogy lépéseket tesznek annak érdekében, hogy „blokkolják az illegális online kaszinókat” – ez valószínűleg ip-cím blokkolás és/vagy pénzbüntetés lesz.

 

Svájc az új, egységesített jogszabálytervezet részeként „következetes és hatékony szerencsejáték politikát” tervez megvalósítani, és meg kívánja szüntetni a szerencsejátékból származó nyereményekkel kapcsolatos most meglévő egyenlőtlen bánásmódot. Jelenleg ugyanis a lottónyeremények és a sportfogadásból származó nyeremények adókötelesek, a földi kaszinókban megnyert összegek azonban nem.

 

Jelenleg az online szerencsejáték minden formája tiltott Svájcban, de a hatályos törvény nem tesz lehetővé semmiféle fellépést ellene, tehát a legnagyobb európai szolgáltatók jelen pillanatban tulajdonképpen bármelyik adóparadicsomból megcélozhatják szolgáltatásukkal a svájci játékosokat.

 

A 7,9 millió lakosú Svájc nem tagjai az Európai Uniónak, így nem kötik az online szerencsejátékokkal kapcsolatos EU-s jogszabályok és elvek. Az új jogszabálytervezetet az év második felében fogják megvitatni.

 
Címkék: online játék,