Svájcban is legalizálják az online szerencsejátékokat

2015-11-06
A múlt héten a svájci parlamentben előterjesztették az online szerencsejátékokat legalizáló és szabályozó jogszabály tervezetét.

 

A szövetségi kormány által javasolt jogszabály lehetővé tenné a Svájcban jelenleg üzemelő 21 földi kaszinó számára, hogy online szerencsejátékokat szolgáltassanak, valamint legalizálja a kistétes privát pókerjátszmákat.

 

Svájcban jelenleg az online szerencsejáték minden formája illegálisnak számít, bár hozzá kell tenni, hogy a tilalmat ott is lehetetlen érvényesíteni, és nehezen számszerűsíthető, hogy évente pontosan hány svájci frank vándorol az offshore szolgáltatókhoz ahelyett, hogy a svájci kormány kofferjét gazdagítaná.

 

Az év elején a kormány, mely már egy ideje fontolgatja a reformokat, megrovásban részesített több online szerencsejáték szolgáltatót – köztük a bwin.party-t – amiért Svájcra utaló jelképeket használ annak érdekében, hogy szolgáltatásukat könnyebben értékesíthessék a svájci játékosok felé.

 

A reformokkal az ország kaszinóira nehezedő nyomást szándékoznak könnyíteni, melyek 2007 óta 30 százalékos bevételcsökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni.

 

A svájci kaszinószövetség (CDCM), mely üdvözölte a jogszabálytervezetet, úgy számol, hogy a kaszinók évente körülbelül 300 millió frankot veszítenek a svájci illegális szerencsejáték barlangoknak, a szomszédos országok határközeli kaszinóinak és az illegális online szerencsejáték oldalaknak köszönhetően. 

 

Az egyelőre még nem világos, hogy a svájci szolgáltatók partnerségre léphetnek-e már létező nemzetközi online kaszinó szolgáltatókkal, mint például New Jersey-ben. A CDCM azonban üdvözölte a döntést, hogy nem nyitják meg a piacot szabadon a külföldi vállalkozások előtt.

 

Jó hír a játékosoknak, hogy a jogszabálytervezet eltörli a nyereményeket terhelő adót, melyek jelenleg a lottójátékokból, fogadásból és kaszinóból származó nyereményekre is vonatkozik, és melyből eddig évente 120 millió frank folyt be az államkasszába. A lépéstől azt várják, hogy növekszik a játékkedv, ezáltal növekszik a szolgáltatók forgalma, és így elfogadhatóbbá válnak számukra az adónövelések.