Stephen Hawking is vb-lázban ég: a világhírű fizikus az angol vb-siker képletét vizsgálta

2014-05-29
A statisztikák alapján kidolgozta az angolok sikerének képletét a brazíliai labdarúgó-világbajnokságra Stephen Hawking, a világ egyik legismertebb elméleti fizikusa.

 

A 72 éves brit tudós egy fogadóiroda megbízásából összesítette az elmúlt vb-k adatait az 1966-os angol aranyérem óta.

 

"Felkészültebb vagyok, mint a 2010-es világbajnokság előtt jósoló polip, Paul" - közölte az izomsorvadása miatt évtizedek óta kerekesszékhez kötött, számítógépes hangmodulátorral kommunikáló professzor.

 

Hawking szerint a piros mez és a 4-3-3-as felállás mellett az európai játékvezető is fontos: a nemzeti együttes az általuk vezetett mérkőzések 63 százalékát megnyerte, az Európán kívüli bíróknál viszont csak 38 százalékban volt sikeres.

 

"Az európai bírók jobban rokonszenveznek az angol stílussal és kevésbé az olyan balerinákkal, mint Luis Suarez" - magyarázta a fizikus.

 

Ami a további útmutatást illeti, a háromoroszlánosoknak annál nagyobb az esélyük a győzelemre, minél közelebb van a kezdési időpont a 15 órához, minél enyhébb a klíma és minél alacsonyabban fekszik a helyszín. A feleségek és barátnők jelen- vagy távolléte ugyanakkor nincs számottevő hatással a válogatott teljesítményére.

 

Hawking külön figyelmet fordított a szigetországban rettegett büntetőpárbajra. A biztos recept szerinte a három lépésnél hosszabb nekifutás, a bal vagy jobb felső sarok megcélzása és világos hajú "ítéletvégrehajtó" kiválasztása. A szőke futballisták ugyanis 84 százalékban értékesítették a 11-eseket, míg a kopaszok 71, a sötét hajúak pedig csak 69 százalékkal találtak a kapuba.

 

Ennek az oka ismeretlen, és a tudomány nagy rejtélye marad, jelentette ki Hawking, hozzátéve: a maga részéről nem rajong a futballért, inkább csak kíváncsiságból vizsgálódott.

 

"Angolként természetesen végig a mieinknek fogok szurkolni, de a pénzemet a brazilokra teszem" - vallotta be a tudós.

 

Forrás: MTI