Sportfogadás tippek: Westbrook vagy Harden?

2017-01-03
Az NBA-ben közelítünk az alapszakasz feléhez. A csapatok átlagban 35-36 mérkőzést játszottak le a 82-ből, így az MVP címet illetően is sokkal okosabbak vagyunk, mint a szezon előtt voltunk.

Ki lesz a 2016/17-es szezon MVP-je?

Egész biztos, hogy nem ez lesz a legjobb cikk a témában. Angol nyelvű cikkek, podcast-ok tucatjával, de magyar nyelven is találni jó írásokat, hanganyagokat mindenféle reklám nélkül. Viszont ezek inkább szakmai írások, és nem feltétlenül a sportfogadás oldaláról közelítik meg a dolgot. Mi viszont így teszünk, a cél most is az, hogy pénzt nyerjünk.

Szóval közelítünk az alapszakasz feléhez, nyugaton a Warriors, keleten a Cavs vezet. Vannak persze meglepetések, nyugaton a Dallas, keleten a Miami van mélyrepülésben. Pozitív a Toronto, a Boston és a Charlotte keleten, a másik parton a Jazz játszik meglepően jól.

Az NBA-ben vannak csapatok, például a Cavs vagy a Warriors, ahol több klasszist is találunk egy csapaton belül. A Warriorsnál játszik Curry, Thompson, Durant és Green, a Cavsnél LeBron James, Love és Irving. Ez a két együttes valószínűleg majd a döntőben találkozik. Ezeknél a csapatoknál simán belefér egy-egy estén, ha valamelyik kulcsjátékos rossz napot fog ki. Van másik 3-4 spíler, akik simán hozhatják a meccseket. Egymást erősítik, de gyengítik is. Aztán vannak az olyan csapatok, ahol a győzelem vagy vereség kérdése szinte kizárólag egy játékostól függ. Ide sorolható a Houston és az Oklahoma City, de talán a Portland és New Orleans is. De foglalkozzunk az első kettővel.

Westbrook és Harden, a magányos harcosok

A Thundernél Westbrook, a Rocketsnál Harden az, akikről a hírek szólnak. Ennél a két játékosnál nem az a hír, ha egy estén tripla-duplát ér el, hanem az, ha nem jön össze.

Westbrook egyelőre tripla-duplát átlagol, ami nem semmi. Legutóbb még valamikor az őskorban Oscar Robertson tudott lehozni egy szezont, ahol tripla-duplát átlagolt. Westbrooknak erre van esélye. Sokáig úgy is tűnt, hogy nem igazán lesz ellenfele az MVP címet illetően. Persze sokan említik Jamest, Durantet vagy még Leonardot is, de itt Westbrookról és Hardenről szól a versengés. Harden 1-es poszton játszik idén, nem is akárhogyan. Mondjuk a Houston szinte idegesítően egyszerű kosárlabdát játszik, vagy Harden dob ziccert, vagy leütik, és büntetőket dob, vagy kiosztja, és valaki bevágja a triplát.

A Rockets csapat szinten rengeteg triplát dob meccsenként, és mióta a sajtó is erről ír, még mintha rátennének egy lapáttal Hardenék. Úgy néz ki, hogy Anthony mester a Suns run and gun  kosárlabdája után itt a Rocketsnál is kitalált valami újat. A Houston több triplát dob, mint a Warriors vagy a Cavs. Harden pedig igazi vezér, a Kincks ellen 53 pontot dobott, kiosztott 17 gólpasszt, és leszedett 16 lepattanót. Embertelen számok, főleg így egymás mellett. Harden utolsó három meccsén tripla-duplát ért el.

A Houston játéka működik. Harden játéka működik. Nagyon könnyedén játszik, szinte lubickol, és szinte meg sem izzad, úgy hozza le a jobbnál-jobb meccseket. Tipikusan olyan játék, amit a Rockets játszik, ami a rájátszásban kevés lehet. A play offban ugyanis előtérbe kerül a védekezés, itt, amikor napról-napra darálják a meccseket, nem annyira domináns a védekezés. Harden pedig egyre jobban érzi magát, és nincs is oka szomorkodni, hisz a Houston hasít. Nagyon fekszik neki az a játék, amit a mestere kér tőle.

Harden 36 mérkőzés után 28.4 pontot, 11.9 gólpasszt és 8.2 lepattanót átlagol. Westbrook 30.9 pontot, 10.4 pattanót és 10.5 gólpasszt átlagol jelenleg. 

Lehet-e MVP Durant? Lehet, de nem lesz. Már eleve azt sem nézték jó szemmel, hogy a Warriorshoz igazolt. LeBron az idény vége felé vissza fog venni, kevesebbet játszik majd, meccseket pihen le. Őt az MVP cím nem érdekli, ő bajnokságot akar nyerni! A Spursben pattogtató Leonard pedig nem olyan karakter. Remek játékos, de nem MVP kaliber.Más nagyjából szóba sem jöhet.

Az unibetnél Westbrook MVP címe 3.00-as szorzóval fizet, Harden MVP címe 4.00 odds-szal fogadható. A basketball-reference-nél például 56 %-ban Harden lenne az MVP (jelenleg), ami valahogy nincs összhangban a szorzókkal...

Kis matek

Van mondjuk 1000 Ft-unk. Hardenre teszünk 4.00-es oddson 429 Ft-ot, Westbrookra 3.00-as oddson 571 Ft-ot. Bármelyikük lesz az MVP, a befektetett 100 Ft-unkra az alapszakasz végén 171 Ft-ot kapunk.. Márpedig másnak egyelőre nem sok esélye van, és ez a két srác nem fog elfáradni! Sőt valószínűleg 'egymásra licitálnak' majd. Nem igazi sure bet, mert elméletileg simán lehet más is az alapszakasz legértékesebb játékosa, de így 35-36 meccs után tisztán látszik, hogy az MVP címért Harden és Westbrook külön harcot vív majd. Lesznek majd hangok, akik Durant vagy épp James, esetleg Leonard mellett érvelnek, de emlékezzünk csak az elnökválasztásra... Ott is voltak, akik a közvélemény-kutatás során Clintont mondták, aztán amikor az ikszet kellett behúzni, már más volt  a helyzet... Hiába remek játékos Durant, James, Curry, Leonard, nem lehet megkerülni azt, amit Harden és Westbrook játszik! Magyarul a lényeg, hogy bár van benne kockázat, de sokkal nagyobb rá az esély, hogy okfejtésünk helyálló.

(Akik régóta fogadnak, azoknak nem információ, de akik csak most kezdenek bele, azoknak mondjuk, hogy nem tilos pénzt tenni ugyanannál az irodánál Hardenre és Westbrookra, ahogy például nem tilos fogadni egy focimeccsen a hazaira és az ikszre egyszerre)

Címkék: sportfogadás, tipp,