Sportfogadás tippek: Giro d'Italia - 16. szakasz

2014-05-26
Ismét Giro, és ismét picikét előre nézünk, hisz a mai napon szünnap van az olasz kerékpáros körversenyen. Kedden viszont kegyetlen szakasz vár a riderekre, nézzünk két tippet, melyeknek illene bejönni.

Giro d'Italia 2014 - 16. szakasz

Pozzovivo vs Rolland

Tipp: Rolland @ 2.00 (bet365)

 

Ahogy haladunk előre a Girón, egyre okosabbak és okosabbak leszünk. A verseny elején igazából csak találgatni lehet, a szezon korábbi versenyeinek eredményeiből következtetünk erre-arra, ki lehet erős, és ki nem. Volt már sprintereknek kedvező szakasz, volt időfutam és hegyi befutóval záruló etap. Az információk elárasztanak minket, persze nem magyar nyelven. Viszont a külföldi sajtó rengeteget ír a szakaszokról, és ha társítjuk mellé azt, amit látunk, akkor találhatunk egy-két jó tippet.

Szóval kedden jön a Ponte di Legno - Val Martello közötti etap. 139 km-es szakasz, de megmásznak három olyan hegyet a srácok, hogy csak na! Nagyjából 5 km 'bemelegítés után jön a Ponte di Legno, majd a Stelvio és a Val Martello. Fel-le-fel-le-fel. Nagyjából így lehet röviden leírni, mi is várható kedden. Nagyjából 10 km lesz a Stelvio lábánál, ami nem is lejt, és nem is emelkedik.

Nos, a tipp! A bet365 Pierre Rolland-t és Pozzovivót 'tette' H2H-ba. Pozzovivo az első hegynek nevezhető földrajzi képződményen akciózott, de igazából az időfutamon hívta fel magára a figyelmet. Az élmenők közül egyedüliként nem időfutam kerékpárral ment, többek között ezért volt jobb társainál az emelkedőn. Igen ám, de lejtmenetben rengeteg időt vesztett. Ez köszönhető a kerékpárnak (időfutamra kialakított speciális bicó sík sakaszon és lejtmenetben hoz plusz másodperceket), és köszönhető annak, hogy Pozzovivo nem merte úgy engedni a bicót, ahogy egy dobogóra pályázó ridernek kellett volna.

A vasárnapi etapon igazából csalódást okozott (na nem nekünk). Pozzovivo a 12. helyen ért célba, ami önmagában nem rossz, de nem is jó. Aru és Duarte elment, de ami probléma, hogy Quintana és Uran is vert rá súlyos másodperceket. Evans-szel egy csoportban érkezett meg, 1:13-at kapott a győztes Arutól, és 50 másodpercet Quintanától.

Ami még nem említettünk, hogy nemcsak Aru, Duarte, Quintana vagy Uran nyomta le, hanem Rolland is. Rolland már próbálgatta magát korábban is, vasárnap pedig amolyan főpróbát tartott. Megindult, a mezőny engedte, aztán Quintanával együtt azonos idővel érkezett a célba.

A mi tippünk az, hogy ezen a keddi etapon Rolland jobb helyen végez, mint Pozzovivo. Pozzovivo az időfutamon nagyot ment, de a helyén kell kezelni a dolgokat. Ráadásul ne feledjük, itt lefelé is kell majd menni, és itt igazi lejtmenet lesz, nem olyan lankás, mint az időfutamon. Rolland sokkal jobb lejtmenetben, mint Pozzovivo! A Stelvióról lefelé akár egy percet -vagy többet- is verhet Pozzovivóra! Rolland nem csinált belőle titkot, ezt a szakaszt szemelte ki magának. Meg akarja nyerni ezt az etapot, és az az igazság, hogy elég formában is van hozzá. Hogy a győzelem összejön-e, az jó kérdés, viszont Pozzovivót magabiztosan verni fogja. Pierre Rolland nagyot fog menni, Pozzovivo a vasárnapi etaphoz képest az igazán erős versenyzőkkel nem bírja majd a tempót se lefelé, se felfelé.

 

Quintana vs Aru

Tipp: Quintana @ 1.40 (bet365)

 

Aru, a fiatal olasz kerekes vasárnap odatette magát. Behúzta az etapot, amit annak köszönhetett, hogy jó ütemben indult meg. Vasárnap még Quintana előtt végzett, ám kedden ez fordítva lesz. Aru azzal a szakaszgyőzelemmel elérte, hogy a 'menők' valóban komolyan vegyék a megindulásait. Összetettben a 4. 2:24-es hátránnyal, vagyis jelenleg még Quintanát is megelőzi. Nos Nairo sem várhat a végtelenségig, ez az a szakasz, ahol Quintana másodperceket tud hozni riválisain. Viszont nem csak Evans és Uran a rivális, hanem a fiatalok, Majka és Aru is. A Movistar kerekesének ezen az etapon kell megmutatni, hogy ki a legyén a gáton.

Quintana teljesen egészséges, sem izomfájdalmai nincsenek már, sem légúti problémái. Quintana ideje a 3. héten jön el. A sík szakaszon, kisebb emelkedőkön ő egy átlagos kerekes, ám amikor jönnek az igazi hegyek, a kellemetlenül hosszú és meredek emelkedők, akkor jön el az ő ideje. Erőssége, hogy segítők nélkül sem roppan össze. Aru vasárnap villantott egyet, nyert egy szakaszt, de ne feledjük, ha Nairo meg akarja nyerni az idei Girót, súlyos másodperceket le kell osztania minden riválisának. Quintana 2:40-es hátránya összetettben nem piskóta, ennek legalább 50-60%-át le kell dolgoznia kedden.

Ezek a mi tippjeink a keddi etapra. Van még egy olyan tippünk is, hogy az etapot Quintana nyeri. Arredondo, Pirazzi és egy két rider szökni fog, akik a hegyi trikóért küzdenek. Talán még a Stelviót is nyeri valamelyikőjük, de a szakasz utolsó hegyére nem fog maradni nafta a tankban. A végén robbant majd Nairo, és ezen a Girón igazából három olyan szakasz van, ami első ránézésre neki kedvez. Ez a csütörtöki, és majd a szombati utolsó hegyi etap. A hátránya Nairónak nem kicsi, oda fog csapni kedden, és megmutatja a mezőnynek, hogyan kell hegyre menni! Aru jó srác, de Nairo nem fog kegyelmezni senkinek.

Sok sikert a tippekhez, a szakaszhoz pedig jó szórakozást.

Címkék: sportfogadás, tipp,