Sportfogadás tippek: Vuelta Espana

2015-09-01
Kedden pihenőnap van a Vueltán, van idő áttekinteni az eddig történteket, és persze van idő arra is, hogy esélyeket latolgassunk az első pihenőnapon.

Vuelta 2015

Tipp: Tom Domoulin az első 10-ben végez összetettben

Odds: 1.66

 

A 2015-ös Vueltán eddig két igazán fontos dolog történt. Még a verseny elején kizárták Nibalit, az Astana első számú versenyzőjét. Nibali a csapatkocsival huzatta magát, hogy utolérje a mezőnyt. Úgy gondolták, hogy majd megússzák pénzbüntetéssel, ám ezúttal nem így történt.

A másik dolog, amit meg kell említeni, az Tom Domoulin teljesítménye. A holland bringás ugyanis az élen áll összetettben, nagyságrendileg egy perc előnye van a riválisokkal szemben. Fura ezt így leírni, azt ugyanis senki sem gondolta, hogy Domoulint Froome vagy Quintana riválisának fogjuk tekinteni.

Márpedig a helyzet az, hogy a maastrichti kerekes megtanult hegyre menni, és nemhogy tarja a tempót az emelkedőkön az igazi hegyi menőkkel, gyakran meg is kínálja őket! A 9. etapon hegyi befutó volt, egy 4 km-es emelkedő. Támadott a Movistar csapat két kerekese, Valverde és Quintana. Volt akciója Majkának, aztán Rodriguez is próbálkozott a végén. Domoulin is ment, mint a mérgezett egér, ő az összetettbeli elsőségért hajtott, és meg is roppantotta Chavest, aki végül egy percnél is többet kapott a hollandtól. De ez csak egy dolog, Tom lenyomta Rodriguezt, és lenyomta a végén azt a Froome-ot is, aki az utolsó emelkedő utolsó kilométerére tartogatta az erőt. Úgy nézett ki, Froome meg is nyeri a szakaszt, de Domoulin nem elégedett meg a második hellyel, és megtörtént az, amire senki sem mert volna fogadni. Hegyi befutós szakaszon Froome és Domoulin meccsét utóbbi nyerte. Elképesztő, és egyben hihetetlen.

Hihetetlen, hisz Domoulint elsősorban időfutam-menőként ismertük meg, aztán megtanult hegyre menni. Azt nyilatkozta, hogy saját magát is meglepte ezzel a teljesítménnyel, ő sem gondolta magáról, hogy ilyesmire képes. Márpedig a helyzet az, hogy a hollanddal számolni kell az összetettet illetően is, méghozzá komolyan!

Szerdán jön az egyik legkeményebb etap, négy első kategóriás emelkedő, és ahogy kell, hegyi befutó a végén. Ugyanakkor támadás csak az utolsó hegyen várható, azt meg láttuk, hogy Domoulin nem jön zavarba, ha felfelé kell menni. Hiába nem úgy ismertük meg, mint hegyi menő, de jelenleg erősebbnek tűnik, mint pl. Pozzovivo vagy a Girón nagyont alakító Landa. Jó kérdés, mikor fárad el Rodriguez, aki ugye végigtolta a Tourt, vagy Valverde, aki szintén nem fiatal már, és kegyetlen sokat versenyzett idén. Froome sem az igazi, gondoljunk csak bele, egy igazán erős Froome-ot hol nyomott volna le az említett 9. szakaszon egy Domoulin...

Ha a szerdai etapon nem kap sokat, akkor 100%, hogy top10-ben végez. A bukik még mindig 1.66-os oddsal fizetnek, ha a legjobb 10-ben végez összetettben a Giant versenyzője. Amit pedig szintén nem szabad elfelejteni, hogy lesz még egy hosszú időfutam, egy 38 egyéni időfutam, ahol Domoulin komoly előnyt szerezhet a riválisaival szemben. Pozzovivo, Quintana, Aru bőven egy perc fölött kaphat, de ha kitart a holland ereje, akkor Froome vagy Valverde is izgulhat, akik amúgy jó időfutam-menőnek számítanak.

Domoulin óriási előnye a nagy riválisokkal (Froome, Valverde, Quintana Roche, Majka és Nibali) szemben, hogy ő nem vett részt a Tour-on. Illetve részt vett, de már a harmadik szakasz után kénytelen volt feladni a francia körversenyt. Erő tehát van benne, és most már az önbizalommal sem lehetnek gondok. Ha hegyi befutón elverte Froome-ot, akkor nincs miről beszélni. Ki tudja, talán még a dobogó is összejöhet a hollandnak, de maradjunk azért a realitások talaján. A top10-es helyezés kinéz a Giant kerekesének, hisz nincs itt Contador, Nibalit kizárták, Landa itt a Vueltán nem mutat eddig semmit. Eddig Pozzovivo is csalódás, és bármikor összezuhanhat Rodriguez, valamint Valverde is. Quintana és Fromme mellett tehát bőven vannak kiadó helyek a top10-ben!

Címkék: sportfogadás, tipp,